Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Pandemija koronavirus pokrenula je mnoga pitanja u svetu tenisa, između ostalog i ono staro, o računanju ATP i WTA liste.

Pandemija koronavirus pokrenula je mnoga pitanja u svetu tenisa, između ostalog i ono o računanju ATP I WTA liste.

Da li je sistem pravedan? Ko u svemu najviše gubi, a ko dobija? Može li se uspostaviti pravednije rangiranje tenisera?

Sve su to pitanja koje postavljaju ljubitelji ovog sporta u situaciji kada su reketi i loptice u torbama i tenisa nema zbog pandemije koronavirusa.

Ono što se sa sigurnoću može reći jeste da je situacija bez presedana u kojoj se čitav sportski, pa i teniski svet našao, otkrila slabosti sadašnjeg sistema.

Ništa nije savršeno, pa ni sistem ATP, ma koliko se to nekima činilo neverovatnim do pre samo nekoliko nedelja.

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

NOVAKOV SLUČAJ JURENJA REKORDA

U trenutku prekida sezone, po odlaganju Mastersa u Indijan Velsu, potom Majamiju i na turnirima u sezoni na šljaci, Novak Đoković je kumulativno napunio 281 nedelju na čelu teniskog karavana.

Pet nedelja deli ga od toga da izjednači rekord svog dečačkog idola, Amerikanca Pita Samprasa, koji je svetski broj jedan bio 286 sedmica.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što je još važnije, Novaku nedostaje 29 nedelja da izjednači rekord u svetu tenisa koji drži Švajcarac Rodžer Federer, njegov dugogodišnji rival.

I sada dolazimo do onog ključnog – prekidom sezone, stalo je sve, a ATP i WTA su naknadno odlučili da se liste “zamrznu”, tačnije da na njima ne bude nikakvih promena do momenta nastavka sezone.

Praktično, to za Novaka Đokovića znači samo jedno – da do kraja godine neće moći da stigne rekord Švajcarca čak i ako bi kojim slučajem sezona bila nastavljena turnirima na travi od 7. juna.

Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

KOREKTNO ILI NE?

Mnogi stručnjaci iz sveta tenisa postavili su proteklih dana to pitanje – da li je to zamrzavanje fer ili ne prema prvom teniseru sveta?

I oni koji tvrde da jeste, i oni koji tvde da nije, imaju svoje argumente. Činjenica je da je Novaku oduzeta prilika da u dogledno vreme bude na vidiku jedinstvenog rekorda.

Bred Gilbert, nekada Top 10 igrač i bivši trener Andrea Agasija i Endija Rodika, kaže da je na strani Đokovića i da nije korektno da se Novaku ne računaju ove nedelje tokom pauze u zbir nedelja na vrhu.

“Znam da će navijači Rodžera Federera biti uznemireni ovim što ću reći, ali mislim da Đokoviću treba dodati te nedelje u momentima kada je ATP lista zamrznuta. On je taj renking zaradio na terenu i bio bi broj jedan još neko vreme da se sve normalno nastavilo”, kaže Gilbert.

Amerikanac potom dodaje i zašto smatra da te nedelje traba da budu na Novakovom kontu.

“Dolaskom u Indijan Vels, Novak bi i dalje bio broj jedan, jedino da je izgubio pre polufinala, a Nadal osvojio turnir. To se nije desilo i Đoković je i dalje prvi. Ako bismo potom počeli da brišemo poene nadalje, po sistemu po kojem lista sada funkcioniše, Đoković bi to prvo mesto sačuvao duži period, verovatno bar do Vimbldona, gde brani 2.000 poena”, smatra Gilbert.

I to je verovatno tačno, jer je Nadal u svojom omiljenoj sezoni turnira na šljaci trebalo da brani više poena od velikog rivala iz Srbije, tako da bi i matematički, Novak zaista bio u prednosti.

I Daren Kejhil, nekada trener Ane Ivanović, sada Simone Halep, kaže da je Novak zasluženo prvi.

“Đoković bi trebalo da bude prvi do narednog grend slema, ali onda posle toga ne znam šta bi bilo pametno uraditi. On bi sve nedelje do tada verovatno zadržao prvo mesto. Isto se odnosi i na Ešli Barti”, jasan je Kejhil.

Rafael Nadal Indijan Vels
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

NADALOV KONCEPT ATP LISTE

Postoji i druga strana, koja smatra da nije u redu da se Đokoviću dodaju te nedelje na vrhu u momentima kada niko od igrača nije bio u mogućnosti da mu pripreti, jer se, jednostavno, nije igralo.

Rafael Nadal je, teoretski, jedini od svih koji je bio u poziciji da ga ugrozi, jer razlika na ATP listi je trenutno svega 370 poena u korist Đokovića.

Španac je još 2017. godine javno iznosio predlog po kojem bi ATP listu trebalo računati drugačije, u periodu od dve umesto jedne kalendarske godine.

On veruje da bi to bilo mnogo pravednije i da bi tako bilo najbolje za sve, posebno za one igrače koji zbog povrede nisu u stanju da igraju dobar deo sezone.

Dejvid Mekfirson, trener braće Boba i Majka Brajena, kao i Džona Iznera, smatra da je Nadalov predlog racionalno rešenje.

“Besmislemo je da se poeni gube kada igrači nemaju šansu da ih zamene novim. To se dešava mnogo po ovom jednogodišnjem sistemu i to bi moglo da se dogodi i sada. Dominik Tim je prošle godine osvojio Indijan Vels, Rafa je dominirao na šljaci. Treba im dati šansu da odbrane te poene čak i u slučaju ako se ti turniri ove godine otkažu”, smatra Mekfirson.

Džon Izner je u 2019. tri meseca bio van terena zbog povrede, i to u momentima kada je bio u formi, a po sadašnjem sistemu ATP liste ispada da je bio kažnjen zato što nije bio u stanju da igra.

Foto: EPA-EFE/KELLY BARNES

PRELAZNO REŠENJE

Ista stvar se dogodila i našem Laslu Đereu ove godine, kada zbog povrede nije mogao da brani poene koje je osvojio prošle godine na turniruma u Rio de Žaneiru i Sao Paolu i usledio je drastičan pad na ATP listi.

Iz ATP i WTA su nedavno pručili da će pažljivo proučiti slučaj sa ovom sezonom i da će lista do daljneg biti zamrznuta.

Faktički, to ostavlja manevarski prostor i za određene korekcije, tačnije da se nađe način kako će se kompenzovati šteta koja je pričinjena neočekivanim prekidom sezone.

Da li to može da znači i da se Nadalov predlog usvoji i donese odluka o prelaznom rešenju, tačnije o dvogodišnjem računanju liste, sve do momenta kada prva naredna cela sezona ne bude kompletirana?

Moguće je i to. Ovakva, “krnja sezona”, za koju niko još ne zna kada će se ni pod kojim uslovima nastaviti, tražiće verovatno i posebna rešenja.

Možda se dođe i do nekog trećeg, mada se, sva je prilika mnogo toga biti jasnije kada se bude odigrao prvi poen posle ovog “korona ludila”.

Dotle, na čelnicima u svetu tenisa je da razmisle i odluče, kako da niko posle svega ovoga ne krene u nastavak trke za poene i rekorde drastično oštećen.