Kristina Mladenović
Kristina Mladenović; Foto: EPA-EFE/JASON O'BRIEN

Malo je takvih teniserki kao što je Kristina Mladenović. Jedna od retkih koja može da se takmiči u bilo kojoj konkurenciji sa gotovo podjednakim uspehom. Sedmostruka grend slem šampionka za Nova.rs ističe da ima nameru da se vrati u sam vrh i da kaže još nekoliko stvari u singlu.

Foto: Nova.rs

Najpre je analizirala učešće na Australijan openu gde je u prvom kolu singla poražena od Belinde Benčić (22. nosilac sa 6:4, 6:3). Sa Karolin Garsijom je slavila u prvom kolu dubla protiv Mendez/Preston sa 6:4, 6:3,  ali su onda Kudermetova i Mertens bile bolje sa 6:4, 3:6, 6:2.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, u poslednji trenutak je odlučila da igra i miks dubl, a tu je sa Ivanom Dodigom savladala najpre Flipkens i Gija sa 6:7(4), 6:4, 10:3, a onda i Rodionovu i Polmansa sa 6:2, 6:7(8), 10:8.

„Nova sezona je za mene tek krenula jer nisam ništa igrala pre Australijan opena. Težak poraz u prvom kolu singla protiv Benčićke, nije bio lak meč. Slična priča je i što se tiče dubla, dobile smo prvo kolo, drugo kolo protiv Mertens i Kudermetova koje su dobre igračice i jak nositelj. Šteta, tri seta… Evo sada se mučim sa Ivanom (smeh), ali trudimo se, borimo se, dobili smo dva meča na super taj-brejk. Nažalost je i on izgubio u muškom dublu, pa nam je to ostalo. Ovaj format sa odlučujućim poenom, taj supertaj-brejk ide brzo, ali lepo je što možemo da damo sebi šansu da idemo dalje“, počela je Kristina Mladenović za Nova.rs.

Ispričala je i zbog čega joj je teško da se snađe u ovoj novoj, promenjenoj stvarnosti, ali joj je drago da stvari ipak idu nabolje.

„Iskreno, dosta se sve promenilo, kao što se i svet promenio. Meni je teško, još ne nalazim sebe malo u tom novom svetu. Prošle godine je bio užas, igrate samo meč, zatvoreni ste u mehuru, bez publike, za mene to nije sport. Sada ide nabolje, publika je tu, ali svakodnevni protokoli, testiranja, maske, sve je to novi svet.

Ne znam dokle ćemo ovako gurati? (smeh) Ide se dan po dan, ali je teško. Izdržali smo prva dva testa, nema ih više. Već sada gledamo kako idu protokoli za sledeće turnire, sledi nam turnir u Sankt Peterburgu, tamo u slučaju da si pozitivan si 14 dana zatvoren. Non stop živiš u strahu da ti ne padne neki pozitivan test i da si zatvoren, to smo doživeli na US Openu. Nismo čak ni bili pozitivni, nego je bio u pitanju blizak kontakt, pa su nas diskvalifikovali bez ikakvog razloga i pravde. Katastrofa…“

Kristina Mladenović
Kristina Mladenović; Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Brownbill)

Pojasnila je kako se nije promenilo samo ono što se dešava tokom turnira.

„Život se promenio i van turnira. Kada završiš turnir, vratiš se kući i paziš se. Ukoliko dobiješ pozitivan test ne možeš da igraš sledeći turnir, a nama je to posao. Ako nam je pozitivan test ne možete na posao.“

Prošle godine je nešto ranije odlučila da završi sezonu (30. septembar), a ističe da zna i šta bi trebalo da uradi da se vrati na vrh.

„Zdrava sam, odmorila sam, napravila sam dobar blok treninga, sve nije još uvek kako želim da bude. Ali, trebalo bi početi igrati i biti na turnirima, polako igram i pronalazim formu i samopouzdanje.“

Otkrila je i da će ove godine sav akcenat biti na singlu.

„Meni je singl uvek prioritet. Prošle godine sam potpuno ostavila dubl, a ove godine želim da ga igram na velikim turnirima, zato sam ovde i prijavila dubl sa Garsijom, čak i miks u poslednjem trenutku. Ne znam da li ću miks igrati cele godine, ali ženski dubl se nadam da ćemo igrati velike turnire.“

Kristina Mladenović
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Brownbill)

Mladenović je jedna od najboljih dubl igračica u 21. veku sa sedam grend slem titula. Osvojila je pet titula u konkurenciji dama (dva Australijan opena i tri Rolan Garosa) i još dve u mešovitom dublu (Australijan open i Vimbldon).

„Što se tiče dubla, imam osećaja da sam doživela, odigrala i osetila sve, mada, naravno, nikada nije dosta. Najveći mi je cilj da se vratim na najbolji nivo u singlu, da se vratim i da napredujem jer je ženski nivo sve teži što se tiče fizičkog nivoa. Bilo bi mi baš drago da se vratim postepeno u Top 30, 20, pa i 10 jer mi je to bio najbolji ranking. Ali da budem u solidnih Top 30, imam osećaj da mi na svakom grend slemu padne neki nositelj i onda od prvog kola treba dobiti nekog jakog. Cilj je da imam visok nivo tokom cele godine i da se vratim u Top 30.“

I Srbi i Francuzi je percipiraju kao svoju. Objasnila je i kako sama gleda na to i na sjajan način dočarala zbog čega je toliko uspešna, usvojila je ono najbolje iz obe kulture

„(Smeh) Uglavnom kada me pitaju francuski novinari, uvek im kažem: U srcu sam Francuskinja, a u glavi sam Srpkinja. Pa oni neka razmišljaju šta to znači! Rodila sam se u Francuskoj, tamo odrasla, živela tamo, igrala za zastavu, pa je prirodno da se osećam kao Francuskinja. Nemam ništa od Francuskinje u mentalitetu i ponašanju, pa i kulture. Roditelji su mi iz Srbije, a sve polazi od roditelja, zar ne? Malo grešim kada pričam, malo me zezaju padeži, ali sam eto 50:50“, rekla je Mladenović, možda i previše strogo jer je pogrešila tek jednom tokom čitavog razgovora.

Tokom turnira u Čikagu je veliku pažnju privukla njena fotografija sa Dankom Kovinić i Ivanom Jorović. Pojasnila je po čemu se igračice sa Balkana razlikuju od svih ostalih.

„Danka mi je mnogo dobra drugarica i imamo malu rutinu ona, Bernarda Pera iz Hrvatske i ja. Obavezno odemo barem jednom zajedno na večeru i ovog puta smo ispoštovale tradiciju. Ne okačimo svaki put na Instagram šta radimo (smeh), ali jako mi je dobra drugarica i baš mi je drago što je bila uspešna ovde. Devojke su super, lepo je videti to, balkanske devojke su stvarno fine, super. Na turu kod dama su devojke obično zatvorene i nema mnogo prijateljstava, ali nas par cura se jako lepo družimo“, završila je Mladenović za Nova.rs.

BONUS VIDEO Reakcija publike posle brejka Kecmanovića, Srbi dominiraju

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar