Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Novak Đoković se suočio sa kritikama i osporavanjima uoči Rolan Garosa zbog odluke da igra na Beograd Openu.

PROČITAJTE JOŠ

Čak je i Boris Beker, nekadašnji trener Novaka Đokovića, osporio ovaj potez i sveo ga na „burazersku“ uslugu.

Posle samog žreba za Rolan Garos, Beker je požurio sa prognozama.

„Obično bismo pričali kako je Rafa osvojio tri od četiri turnira na šljaci, ali to se nije dogodilo ove godine. Nadal je osvojio manji turnir u Barseloni i potom je slavio u Rimu. Stefanos Cicipas je postao šampion Monte Karla, dok je Saša Zverev slavio u Madridu. Jasno je da ga ostali igrači sustižu. Takođe, Rafa ima 35 godina, a ne postoji fizički zahtevniji turnir od Rolan Garosa. Možda postoji znak da se umara brže nego ranije. Vidi se to i po rezultatima, nije mu bilo lako ni u Rimu ni Barseloni“, rekao je Nemac za Eurosport, „bacivši“ se potom na analizu Novaka.

„Ove godine je Novak promenio raspored turnira. Onaj u Beogradu organizuje njegov brat. Verovatno je to neka vrsta porodične podrške, zato bih mogao da razumem što igra tamo. Ipak, neobično je jer vrhunski igrači već budu u Parizu sedmicu dana pred početak Rolan Garosa. Da li je ovaj način prirpeme bio ispravan, videćemo posle prvog kola“, rekao je Beker.

Nije bio usamljen u prognozama, ali se ispostavilo da je Đoković napravio pun pogodak. Spisak protivnika u Beogradu je bio takav da je Novak mogao da izbrusi formu i tempira je za Rolan Garos, dovoljno je pogledati spisak učesnika i protivnika do titule u Beogradu – Maring, Korija, Martin i Aleks Molčan, finalista i 180. igrač sveta.

Prethodno, Novak je u Monte Karlu odigrao samo dva meča, u Beogradu na prvom turniru tri, a poentirao je odustajanjem od Madrida, koji se igrao od 30. aprila do 9. maja.

Između prvog turnira u Beogradu i nastupa u Rimu (od 24. aprila do 11. maja) napravio je dovoljno dugu pauzu, „napunio je baterije“ u krugu porodice, onda je imao još jednu dovoljno dugu pauzu, od poraza od Nadala u finalu Rima, pa do turnira u Beogradu, koji je nosio ime Beograd Open.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Sa Rafom se suočio 16. maja, turnir u Beogradu počeo je 25. maja protiv Morainga, pa je ovako tempirana forma bila savršena da se izdrže svi napori u Parizu, na najzahtevnijoj podlozi.

Mnogi su likovali posle njegovih poraza od Evansa i Karaceva, a Rafa je odlučio da nastupi na svim zahtevnijim turnirima, igrao je u Monte Karlu, Barseloni, Madridu, Rimu i na kraju na Rolan Garosu.

Iako je imao daleko veću pauzu između svog poslednjeg turnira i Rolan Garosa, od 16. maja do 1. juna, igrao je teže turnire i napravio veliki prazan hod do nastupa na svom omiljenom i najvažnijem Grend slemu.

Novak se u poslednjoj nedelji pred Parizu usredsredio praktično na sparing turnir, na kom je stekao pravo samopouzdanje i rutinu, pa u prva tri kola nije izgubio nijedan set protiv Sandgrena, Berankisa i Kuevasa.

Onda je bio spreman za maratone, u kojima je titansku psihičku moć i savršenu fizičku spremu demonstrirao Musetiju, Beretiniju, Nadalu i Cicipasu.

Dovoljno da Beker i teniska elita ne preispituje više njegove metode priprema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare