Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Jezive scene na 50 kilometara od Kijeva.

Vladimir Kličko, čuveni bokser i rođeni brat gradonačelnika Kijeva Vitalija, podelio je izuzetno uznemirujuć snimak iz ukrajinskog grada Buča.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ovo što se dešava u Buči, što se dešava u celoj Ukrajini nije specijalna operacija, nije vojna operacija. Civili su ustreljeni u glavu ruku vezanih iza leđa. Ovo je genocid nad narodom Ukrajine. To je ono što ruski, režim Vladimira Putina, ruska vojska rade. Ubijaju civile vezanih ruku pucnjima u glavu“, rekao je Kličko uz video zapis na kom se vide tela ubijenih građana ovog ukrajinskog grada.

Nedugo potom, Kličko je prosledio još jedan snimak, ovog puta objavljen od strane ukrajinskog Ministarstva odbrane nastao u podrumu kuće u Buči, na kom se vidi veliki broj tela:

„Prvo su im pucali u kolena. Pogledajte kako kolena izgledaju. Vezivali su im ruke i stavljali ih na kolena uz zid“, čuje se na snimku.

Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk je 2. aprila objavio da je u masovnim grobnicama u ovom gradu sahranjeno 280 civila koji nisu mogli da budu prebačeni na groblje, dok je Frans pres objavio da je u jednoj ulici pronađeno najmanje 20 leševa, dok je i sam Fedoruk rekao da je takvo stanje u velikom broju ulica ovog grada:

„Sve dok ne dođu stručnjaci za uklanjanje mina, nije preporučljivo da preuzimamo te leševe“, dodao je on.

„Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude sa vezani rukama i nogama… sa hicima, rupama od metaka u potiljku. Pronašli smo napola spaljena tela, kao da je neko pokušao da sakrije svoje zločine, ali nisu imali dovoljno vremena da to urade kako treba“, rekao je portparol ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Sergej Nikiforov.

Ubrzo se oglasila i Rusija, koja je demantovala ovaj zločin.

BONUS VIDEO Košarkaši Crvene zvezde nisu držali „Zaustavite rat“, sa tribina zvižduci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare