uroš bregar novi selektor rukometašice srbija
Uroš Bregar / Foto: Printscreen Youtube

Slovenački trener Uroš Bregar imenovan je u subotu za novog selektora ženske reprezentacije, saopštio je Rukometni savez Srbije (RSS).

Trener ljubljanskog Krima će na klupi nacionalnog tima zameniti Ljubomira Obradovića sa kojim je sporazumno raskinuta saradnja.

PROČITAJTE JOŠ:

Bregar je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri bio i pomoćni trener u Vardaru, a predvodio je i mađarski VAC i reprezentaciju Slovenije.

On je, nakon imenovanja, izjavio da je bio počastvovan pozivom RSS i dodao da je bilo teško doneti odluku o okončanju mandata u selekciji Slovenije.

„Mislim da je došlo vreme za promenu, za neku novu energiju, koja je potrebna i meni i igračicama. Prevagnuli su razlozi da prihvatim ponudu Srbije. Verujem da posvećeni, u zajedničkom radu stručnog štaba i igračica, možemo da napravimo neki veliki rezultat“, rekao je Bregar.

Bregar dobro poznaje srpske rukometašice, a od naredne sezone će sarađivati sa njih pet u ljubljanskom Кrimu. Pored Jovane Risović koja je deo tima, u Ljubljanu dolaze Andrea Lekić, Dragana Cvijić, Кatarina Кrpež-Šlezak i Sanja Radosavljević.

„Jako poštujem celokupan srpski sport i sve što ste napravili kao sportska nacija. U rukometu uvek ima igrača i igračica, uvek iskoči neko nov. Siguran sam da ozbiljnim radom, a verujem da je tako bilo i do sada, možemo da dignemo reprezentaciju na još jedan viši nivo“, rekao je on.

„Što se tiče reprezentativki koje dolaze u Кrim, tražili smo devojke koje imaju karakter i već neku povezanost sa Кrimom u prošlosti. Andrea, Cvija i Кatarina se vraćaju u klub gde su već igrale. Pratim Sanju već duže vreme, sviđa mi se kao igrač i drago mi je da ćemo sarađivati. Risović ima top sezonu i zadovoljan sam što će ostati u Кrimu i naredne sezone“, dodao je novi selektor Srbije.

Mečevi sa Slovačkom u baražu za Svetsko prvenstvo 2021. godine igraju se u Šalji i Beogradu, 17. i 21. aprila.

„Imaćemo par dana za trening pred prvu utakmicu… Razgovarao sam sa više-manje svim igračicama i drago mi je da vidim energiju, želju i motiv da igraju za nacionalni tim. Znam da je ekipa malo starija, ali igračice ne delim na mlađe i starije. Podmlađivanje će doći prirodnim procesom“, rekao je 42-godišnji Bregar.

„Želim na početku da pozovem sve, jer igračice delim, pre svega, na kvalitetne i manje kvalitetne. Stvari u rukometu se menjaju, karijere su sve duže, tako da se igrači od 30 godina više i ne smatraju starim. Najvažnije je da postoji želja da se igra za reprezentaciju“, istakao je Bregar.

Ljubomir Obradović; Foto: EPA-EFE/BO AMSTRUP

Predsednica RSS Milena Delić navela je da smatra da je Bregar „idealno rešenje“ i istakla da se Savez ne odriče nijedne reprezentativke.

„Savez ne želi da se odriče bilo koje igračice. Ne delim ih na stare i mlade, bez obzira što je činjenica da imamo jednu od najstarijih reprezentacija. Normalan sled događaja će biti da će se jedna po jedna opraštati od reprezentacije, verovatno će i same donositi takve odluke“, rekla je Delić.

„Nemamo toliki fond igrača da krenemo u neku reformu, pa da ciklus započnemo sa nekim juniorskim timom“, dodala je ona.

Delić je istakla da se godinama u Srbiji „mnogo loše radilo“ i da u „perspektivi nema puno igračica koje će biti nosioci u seniorskoj reprezentaciji“.

„Ovo sve moraće da prati i mnogo ozbiljniji rad u mlađim selekcijama i stvaranje novih reprezentativki. Za to će biti potrebno vreme, i te devojke će dolaziti u sastav onih koje su na visokom nivou i na koje selektor računa“, rekla je predsednica RSS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar