Tijana Bošković
Tijana Bošković; Foto; FIVB

Bianka se pojavila na najužem spisku bivšeg selektora Zorana Terzića 2015. godine i od tada je osvojila osam medalja na osam velikih takmičenja. Malo je reći da ima impresivan učinak.

Odbojkašice nastavljaju da prave rezultate kakvi se retko viđaju. Iz godine u godine dolaze do medalje, a prosto deluje neverovatno da od 2015. godine svake godine donesu medalju u Srbiju!

PROČITAJTE JOŠ

Ono što je zečja šapica ili detelina sa četiri lista za većinu ljudi, za odbojkašice je Bianka Buša. Pojavila se na najužem spisku selektora Zorana Terzića 2015. godine i od tada je osvojila osam medalja na osam velikih takmičenja. Malo je reći impresivno.

Predvodnik ove reprezentacije je bez ikakve dileme Tijana Bošković. Korektor naše selekcije je alfa i omega, a samo protiv selekcije Sjedinjenih Amerkičkih Država je osvojila 33 poena. Od kada se pojavila 2014. godine (jedini put kada nije donela medalju našoj selekciji), od samih tinejdžerskih dana (sa 17 godina bila je deo reprezentacije) postala je ne samo budućnost, nego i sadašnjost ove selekcije. Koliko puta smo videli šale koje uključuju Tijanu Bošković koja nekome „udara šamar“ i to ne čudi kada se zna da lopte šalje i sa više od tri metara visine, a one idu i preko 90 kilometara na čas…

Više od njene impresivne igre pleni karakter jer su upravo ona i Buša gurale našu selekciju kada je bilo najteže. Kada god se lomio neki meč lopta je išla na Bošković koja je to rešavala bez ikakvih problema. Kad je teško, pozovi Tijanu.

Njih dve su bile ključni šrafovi u filozofiji Danijelea Santarelija koji je savršeno nastavio put koji je utabao Zoran Terzić. Očekivalo se da bi promena selektora mogla da bude bolnija, ali je Italijan (inače već dokazani stručnjak, bio prvak Evrope, sveta i četiri puta šampion Italije) pokazao da se temperamentom savršeno uklapa u ovaj tim.

Bošković je odvela Srbiju do 11. pobede na šampionatu planete i naša selekcija je i dalje jedina neporažena na takmičenju.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Odbojkašice su otputovale iz Poljske za Holandiju gde u Apeldornu igraju finale u subotu od 20 sati.

Srbija je 2015. godine uzela evropsku bronzu, onda je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru uzela srebrnu medalju, da bi 2017. godine uzela evropsku titulu, 2018. svetsku, pa onda je uspela i da odbrani kontinentalno zlato 2019. godine. Zbog koronavirusa nije bilo takmičenja tokom 2020. godine, a onda je 2021. stigla olimpijska bronza i evropsko srebro u Beogradu.
Sada će se iz Holandije vratiti sa zlatom ili srebrom.

Trofejne u ovoj selekciji su Brankica Mihajlović i Ana Bjelica koje imaju po sedam medalja, dok je Bojana Milenković stala na šest, a do prvog odličja su stigle Sara Lozo i Aleksandra Jegdić.

U istoriji naše selekcije najviše medalja ima Maja Ognjenović koja ima devet odličja.

„Nisam mnogo slavio zato što je pred nama finale. Imamo još jedan izuzetno bitan korak da dođemo do ostvarenja našeg sna, a sa druge starne sam bio izuzetno umoran posle jučerašnje utakmice i nisam mogao da proslavim. Izuzetno sam ponosan na sve. Na tim, stručni štab, savez, svakog ko je dao svoj maksimum kako bismo bili ovde. Ovo je sjajan rezultat za mene. Ovaj tim je bio skroz drugačiji raniji. Svi pričaju o nama kao da smo ekipa od pre četiri godine, ali sve je potpuno drugačije. Stvarno sam srećan zbog rezultata. Pobedeli smo sjajan tim kakav je SAD i to tri puta u proteklih par meseci. Takođe, smo zabaležili trijumf nad Poljskom pred njihovom publikom i bilo je neverovatno. Ipak, ovo nije kraj. Moramo da se koncentrišemo, odmorimo i da damo maksimum kako bismo osvojili zlato“, poručio je selektor Santareli koji ima isti mentalitet kao i naše igračice. Pobednički. Idemo po to zlato devojke.


Odbojkašice na velikim takmičenjima poslednjih 20 godina

2003. 9. mesto na EP (Srbija i Crna Gora)
2004. propuštene OI
2005. 7. mesto na EP
2006. bronza na SP
2007. srebro na EP (Srbija)

2008. 5. mesto na OI
2009. 7. mesto na EP
2010. 8. mesto na SP
2011. zlato na EP
2012. 11. mesto na OI
2013. 4. mesto na EP

2014. 7. mesto na SP
2015. bronza na EP
2016. srebro na OI
2017. zlato na EP
2018. zlato na SP
2019. zlato na EP

2020. nije bilo takmičenja zbog korone
2021. bronza na OI
2021. srebro na EP
2022. zlato ili srebro na SP

BONUS VIDEO Pogledajte slavlje odbojkašica nakon pobede za finale, Tijanu ošamarile zbog šoka, Amerikanke sa suzama aplaudirale Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar