Foto: FIVB

Sa lakoćom rešila "nemoguću" misiju.

Odbojkašice Srbije nastavile su da žive svoju bajku i sa euforijom ćekaju finale Svetskog prvenstva i priliku da osvoje i drugu titulu u nizu.

Rezultat koji se pre početka turnira činio neverovatnim, postao je realnost, a način na koji su devojke došle do kraja, učinio je da sve to izgleda kao najlakša i najnormalnija stvar.

PROČITAJTE JOŠ

A, zapravo u pitanju je istinski podvig.

Bajke su ispričane o Tijani Bošković i njenoj natprirodnoj igri koja iz meča u meč pomera granice, prijemu Bianke Buše i Brankice Mihajlović, igri srednjih blokerki…

Ali, možda najteži posao pred ovo prvenstvo i najveću odgovornost je dobila Bojana Drča, tehničar sprske reprezentacije koja jdo sada odigrala turnir karijere i to sa neverovatnom lakoćom.

Kada su se posle olimpijskih igara od reprezentacije oprostile neke igračice, najveće pitanje je bilo ko će naslediti Maju Ognjenovič+ć.

Mogle su se naslutiti adekvatne zamene za Milenu Rašić, Silviju Popovič, a čak je i odlazak Zorana Terzića, „večitog“ selektora i čoveka koji je sinonim za žensku odbojku lako primljen.

Zamena u vidu Danijelea Santarelija bila je potez koji je sačuvao optimizam, jer je bilo reč o vanserijskom treneru koji je dobro poznavao naše devojke, a ni činjenica da je stranac nije unosila nikakav nemir.

Ali, Maja Ognjenović je bila igrački lider reprezentacije, devojka koja je bila kamen temeljac svih uspeha ovog tima. Čak i kada je Tijana Bošković poroglašena za MVP-ija na prethodnom Svetskom prvenstvu, jasno je bilo da bi bez Ognjenovićeve taj uspeh bio nemoguć.

Zato je uloga Bojane Drče bila od krucijanog značaja na ovom turniru.

Foto: FIVB

Znalo se da će Tijana Bošković izvući i pretvoriti u poene i lošije dignute lopte, ali da bi sve ostalo funkcionisalo kako trebe, tehničar je morao da bude na nivou.

A bila je Bojana Drča i više od toga. Pomereni prijemi, teške lopte, protivnički blok koji je leteo na sve strane i druge prepreke uspešno je rešavala.

Bila je pretnja i sama u bloku i servisu, a videli smo i dobru igru u polju. Ali najviše od svega je imponovalo njeno razumevanje igre, čitanje rivala i sjajne lopte koje su olakšavale život napadačima.

Umela je da oseti koja je od devojaka „vruća“, koja je u dobrom ritmu i koja će u datom trenutku da najviše štete zada rivalima.

A znala je i kad ne ide nekoj igračici da je ispoštuje i pomogne da vrati samopouzdanje kao nekada Nikola Grbić.

Nije se libila ni da skuva loptu u kritičnim trenucima petog seta protiv Poljske koji nam je bio najteži meč na putu do finala i da smireno odigra tu završnicu.

Iako je dočekala da kormilo reprezentacije preuzme sa 34 godine, njen zadatak je time bio još veći.

Sledeće Svetko prrvenstvo možda dočeka u odbojkaškoj penziji, vremena za dokazivanje nema puno, a zadatak da nasledi Maju Ognjenović bio je jedan od najtežih i sveukupno najveći pritisak je bila na njenim leđima.

Zbog toga je sve ono što je ona pokazala još impresivnije i njene nastupe čini gotovo istorijskim.

Ostalo je još samo završna predstava i poslednje poglavlje jedne predivne odbojkaške bajke srpskih devojaka.

A iako će oči biti uprte u one koje osvajaju poene, Bojana Drča će imati zadatak da kroz turbulencije jednog velikog meča dovede ovaj tim do drugog zlata u istoriji.

BONUS VIDEO  Izjave naših odbojkašica nakon plasmana u finale

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar