Majk Tajson
Foto: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

Legendarni Majk Tajson uskoro stiže u Beograd, a teško da postoji ličnost koja je u svemu što je radila uspevala da izazove niz kontroverzi. Sa Tajsonom ništa nije lako, obično i jednostavno, ali već decenijama ne prestaje da privlači pažnju javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Legendarni bokser je zakupio čitav sprat hotela „Hajat“, a gledaće završne dane Svetskog prvenstva u boksu (od 24. oktobra do 6. novembra), iako nije poznato koliko planira da ostane u Srbiji.

Tajson je rođen u Njujorku 30. juna 1966. godine, a već 20 godina, četiri meseca i 22 dana kasnije za njega je znao svaki ljubitelj sporta. Tada je postao najmlađi šampion u teškoj kategoriji svih vremena.

Brzo je napredovao jer je prvih 19 borbi dobio nokautom, od čega čak 12 nokautom u prvoj rundi što dovoljno govori o razornoj snazi njegovih udaraca.

Uskoro je postao i jedini bokser u istoriji koji je u istom trenutku držao pojase WBA, WBC i IBF titula. Pamti se kako je Tajson za 91 sekundu uspeo da nokautira Majkla Spinksa, a najveće iznenađenje je bilo kada ga je Baster Daglas nokautirao 1990. godine.

Ipak, tada kreću i njegovi problemi sa zakonom koji nisu prestali do sada.

Tajson je osuđen za silovanje 1992. godine na šest godina, a posle dobrog vladanja je izašao već 1995. Onda je želeo čitavom svetu da pokaže da može da uradi i više od toga. Uspeo je ponovo da vrati WBA i WBC titule 1996. godine što su uspeli još samo Flojd Paterson, Muhamed Ali, Tim Viterspun, Evander Holifild i Džordž Forman.

Ubrzo je Tajson izgubio obe titule, za WBA pojas je poražen od Holifilda u 11. rundi. Ipak, najčuveniji meč se odigrao 1997. godine upravo protiv Holifilda koji je od tada postao njegov arhineprijatelj u ringu.

Tajson mu je odgrizao deo uha, a to je jedan od najčuvenijih sportskih snimaka svih vremena. Potezi sa te borbe se i danas izučavaju.

U karijeri je Tajson stigao do 50 pobeda (44 nokautom) i samo šest poraza.

LJUBAVNE NEDAĆE KAO IZ FILMA

Tajson je uvek vodio buran ljubavni život, a u trenutku kada je trebalo da započne brakorazvodnu parnicu sa tadašnjom suprugom Robin Givens usledio je pravi šok.

Spremio je papire, a pre odlaska advokatu je odlučio da skrene kod Robin zbog „oproštajnoj seksa“, a onda ga je dočekao pravi šok.

Ostao je na trenutak zatečen kada je video da je Robin već našla zamenu za Majka. Ni manje, ni više zavela je Breda Pita.

Objasnio je Tajson godinama kasnije da se Pit potpuno skamenio kada je video „Čeličnog Majka“.

„Kada me je video – potpuno je prebledeo. Jasno je moglo da se vidi da je na nekim drogama, i počeo je da me moli da ga ne udarim“, ispričao je Tajson koji je samo godinu dana bio u braku sa Robin.

Bred Pit Foto:EPA-EFE/DAVID SWANSON

Tajson nema ništa protiv Pita za kog tvrdi da je dobar momak.

Da Tajson nije imao sreće za izborom partnerki svedoči i njegovo zabavljanje sa Houp, kojoj je monogamija bila strana. U jednom trenutku je Tajson zbog toga prebio i Veslija Snajpsa, a čuvenom „Blejdu“ nije pomoglo ni što je majstor karatea (5. dan) ili što poznaje korejsku veštinu hapkidu (2. dan).

Telohranitelj Rudi Gonzales je preneo Tajsonu da ga devojka vara, nakon što je po zahtevu Majka pratio devojku sa Snajpsom.

„Nakon što je Tajson izašao, otvorio sam vrata toaleta i video Snipesa kako sedi naslonjen na zid, zabačene glave na stranu, u nesvesti.“

Pojasnio je i šta se tačno dešavalo.

„Jedne noći, nakon što je Houp je otišla iz njegovog apartmana, Majk mi je kazao da je pratim. Otišla je ranije nego obično, kazavši da mora da poseti prijateljicu pa je Majk hteo da saznam gde je otišla, je li koga zvala, je li pričala s nekim. Uzeo sam njegov Lambordžini i krenuo za njom održavajući sigurnu razdaljinu. Parkirala se ispred jednog restorana, izašla iz svog automobila i ušla u crni Leksus. Kada je to čuo, Tajson je sa svojim drugim telohraniteljem Entonijem Pitsom uskočio u Ferari i dojurio na mesto prevare.

Kada ga je Houp uočila, skliznula je iz Snajpsovog krila i pala na pod. Od straha smrznuti glumac mahao je rukom i vikao: ‘Ne, Majk, ne. Možemo ovo da rešimo. Ne želim probleme.’ Na to je Tajson popularnog glumca pozvao na ‘razgovor’ u toalet.

Kada sam ušao u lokal, video sam da drugi telohranitelj blokira vrata toaleta. Nekoliko minuta posle, čuli smo veliku buku, a potom je Tajson izašao sam. Kada je Majk otišao, otvorio sam vrata toaleta i imao sam što i da vidim. Navodno je još jedan slavni glumac, tada holivudski početnik, molio za milost, ali on se izvukao bez većih posledica“, pojasnio je telohranitelj.

Foto: REUTERS/Steve Marcus/Guliver

INCIDENT SA TIGROVIMA

Kada je Tajson najavio prošle godine da planira da se vrati u ring, nostalgija za devedesetim godinama je bila na vrhuncu.

Bokser je čak 14 godina čuvao tigrove na imanju, a o njima je govorio i u jednom intervju za „GQ“ kada je želeo da životinje pokaže u drugačijem svetlu.

I danas tvrdi da je jedne tigrice morao da se reši jer je imala probleme sa očima, te tek usput pomenuo da je ženi otrgnula ruku.

„Ne, nije bilo tako. Jedna žena je preskočila moju ogradu i upala tačno u njihovo stanište. Počela je da se igra sa tigricom, ali ona je nije poznavala i došlo je do nesreće“, poručio je Tajson.

Žena je htela da ga tuži, ali je odbačena prijava kada se saznalo da je dama preskočila ogradu.

„Slušaj, video sam što joj je tigar učinio. Tad sam imao mnogo novca, pa sam joj dao 250.000 dolara jer je bila totalno sj****a. Nisam imao pojma da tigrovi to mogu da urade ljudskom mesu“, rekao je Tajson.

Ipak, od tigrova se nikada nije potpuno emotivno udaljio.

„Shvatio sam da sam bio glup. Nema šanse da ih pripitomite 100 odsto. Mogu da te ubiju slučajno, bez ikakve namere, jednostavno su presnažni. Pogotovo ako se malo grublje igraš s njima, ‘nalože se’ i uzvrate ti i onda si mrtav. Voleo sam ih, znao sam i da spavam s njima, ali drago mi je da sam se obrazovao. Znam da je prekasno, ali sad mi je jasno da je bilo pogrešno držati ih kod kuće.“

Tigrove je nabavio dok je bio u zatvoru

„Prijatelj koji se bavio uvozom automobila rekao mi je da razmišlja o zameni nekih automobila za životinje. Pitao sam ga kakve životinje, a on mi je rekao da misli na konje i slično, ali i da je njegov otac imao i tigriće i laviće, te da bi bilo više kul imati nešto takvo nego Ferari. Rekao sam mu da mi nabavi jedan par jer ću uskoro da izađem iz zatvora. I kad sam izašao i vratio se kući, imao sam dva mladunčeta“, pojasnio je Tajson.

CARSTVO MARIHUANE

Majk Tajson je u toku pandemije koronavirusa odlučio da objavi snimak i pokaže čitavoj planeti plantažu marihuane.

Tajson je ranije bio zavisnik od droge, a posle bokserske je dugo tražio novu karijeru. Onda je shvatio da bi mogao da bude odličan preduzetnik u poslu sa marihuanom, a sada ponovo bogato prihoduje.

U Kaliforniji je marihuana legalna, pa je gruba procena američkih medija da svakog meseca samo od prodaje kanabisa, ekstrakta i mnogo toga drugog zaradi oko milion dolara.

Habib Nurmagomedov Majk Tajson
Foto: Screenshot Instagram khabib_nurmagomedov

Njegov ranč ima oko 418 hektara, luksuzni hotel, a želi da napravi smeštaj i za druge proizvođače kanabisa koji žele da uče zanat.

„Mislim da na taj način mogu da pomognem mnogim ljudima. Prednosti kanabisa su lečenje bolova u mišićima i artritisa“, rekao je Tajson.

I sam je znao da mesečno „puši“ u vrednosti od nekoliko hiljada dolara, a njegova poslednja investicija je konverzija kanabisa u tečni oblik kako bi se rešio i problem alkoholizma.

Tajson je u ovaj posao ušao 2016. godine, a od tada ga neprestano razvija.

BONUS VIDEO Milenko Sebić intervju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar