Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco, EPA-EFE/JIM LO SCALZO, JAMES FEARN/PPAUK / Shutterstock Editorial / Profimedia

Neće biti dosadno onome ko voli sport i ima vremena da se opusti ispred televizora za vreme praznika

Ljubitelji sporta za vreme praznika imaće prilike da gledaju kvalitetne mečeve i raznorazne derbije, ali i reprezentaciju Srbije u vaterpolu.

Što se fudbala tiče, od pet najboljih liga takmičenje će biti aktivno u četiri – odnosno samo će se Bundesliga na programe vratiti 20. januara.

U Premijer ligi, koja je za mnoge najatraktivnija za gledanje, biće odigrana tri kola, kao i neke zaostale utakmice i to sve u roku od 30. decembra do 15. januara.

PROČITAJTE JOŠ:

Od najzanimljivih duela izdvajamo Arsenal – Njukasl (3.1. u 20.45), Čelsi – Mančester siti (5.1. u 21.00), Mančester junajted – Mančester siti (14.1. u 13.30), Totenhem – Arsenal (15.1. u 17.30)…

U Premijer ligi od Srba najviše pažnje usmereno je ka Aleksandru Mitroviću, koji je trenutno treći najbolji strelac u šampionatu. Njegov Fulam je deveti na tabeli, sanja i o potencijalnoj borbi za evropska takmičenja, a Mitrović se konačno oporavio od povrede i u provm nastupu protiv Mundijala imao je dve asistencije i gol.

Fulam će se u prazničnom periodu sastati sa Sautemptonom, Lesterom, Čelsijem i Njukaslom.

Drugi Srbin u Engleskoj, Luka Milivojević, odavno je izgubio mesto startera u Kristal Palasu, pa njegove partije nisu mnogo propraćene. Umesto njega pažnju je zaokupio Stefan Bajčetić, koji je u pobedi Liverpula nad Aston Vilom od 3:1 upisao prvenac u Premijer ligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Trener „redsa“ Jirgen Klop mu sve češće daje šansu i moglo bi se očekivati da još više minuta dobije upravo u ovom zgusnutom periodu. Liverpul će za rivale imati Lester, Brentford i Brajton, koji mogu da budu izuzetno nezgodni protivnici.

Za sada, naslovu prvaka najviše se nada Arsenal, dok su mu glavni rivali „svrake“ i „građani“. Totenhem i Junajted su na mestima koja vode u Evropu, dok su tu i Liverpul, Brajton, Čelsi…

U Engleskoj na programu je i FA Kup, ali je u pitanju tek treća runda tog takmičenja.

Standings provided by Sofascore

Zanimljivo će biti i u Italiji, gde se timovi iz Serije A konačno vraćaju na teren nakon skoro dva meseca pauze. Srbija u toj ligi ima najviše predstavnika, a glavna tema biće Dušan Vlahović i Sergej Milinković-Savić.

Obojica bi tokom zime mogli da promene sredinu, a Vlahović se još uvek nije ni oporavio od povrede prepona i pitanje da li će biti spreman za duel sa Kremonezeom 4. januara u 18.30.

Od derbija i za domaću publiku zanimljivih utakmica u Italiji u naredna tri kola izdvajamo: Napoli – Inter (4.1. u 20.45), Torino – Verona (4.1. u 14.30), Roma – Bolonja (4.1. u 16.30), Juventus – Udineze (7.1. u 18.00), Sampdorija – Napoli (8.1. u 18.00), Milan – Roma (8.1. u 20.45), Napoli – Juventus (13.1. u 20.45), Inter – Verona (14.1. u 20.45), Roma – Fjorentina (15.1. u 20.45)…

Tituli je trenutno najbliži Napoli sa 41 poenom, dok je Milan drugi sa 33, dva manje od Juventusa. U igri za Evropu su Lacio, Inter, Atalanta, Roma, Udineze…

Standings provided by Sofascore

U Španiji ponovo imamo trku Barselone i Real Madrida za titulu, a u narednih 15-ak dana imaćemo priliku da ispratimo tri kola.

Najviše pažnje mogli bi da privuku mečevi: Barselona – Espanjol (31.12, 14.00), Viljareal – Real Madrid (7.1. u 16.15), Atletiko Madrid – Barselona (8.1. u 21.00), Sevilja – Hetafe (8.1.1 u 18.30)…

Standings provided by Sofascore

Šampionat je u toku i u Francuskoj gde se PSŽ polako, ali sigurno približava novoj tituli prvaka. U narendom periodu na programu nema velikih derbija, ali bi najviše uzbuđenja moglo biti na mečevima Marsej – Tuluz (29.12. u 21.00) i Ren – PSŽ (15.1. u 20.45).

Standings provided by Sofascore

Od košarke tokom praznika tu su nam NBA i Evroliga. Partizan i Zvezda neće imati vremena za odmor, pošto će od od 1. do 13. januara odigrati čak tri meča u elitnom takmičenju. Zvezda će snage odmeriti sa Valensijom (6. januara u 20.30) u gostima, dok će na svom terenu za rivale imati Real Madrid (10.1. u 19 sati) i Monako (12.1. u 19 sati).

Crno-beli će takođe imati tri veoma bitne utakmice i tri veoma jaka rivala. Najpre će na svom terenu odmeriti snage sa Monakom (5. januara od 21h), a onda ide gostovanje Makabiju u Tel Avivu 11. januara od 20.05. U 19. kolu Evrolige rival Partizanu biće Baskonija, dužnik iz prvog dela sezone, a taj meč igra se u Beogradu 13. januara od 20.30.

Standings provided by Sofascore

U novogodišnjoj noći u NBA ligi gledaoci u Srbiji moći će da prate čak devet mečeva. Od srpskih igrača na terenu tada mogao bi da se nađe samo Aleksej Pokuševski, koji sa Oklahomom igra protiv Filadelfije, dok će Luka Dončić sa Dalasom pokušati da prebrodi prepreku zvanu San Antonio.

Denver će u prvih 15 dana nove godine najveće derbije igrati protiv Bostona (2.1. u dva sata posle ponoći), Los Anđeles Klipersa dva puta (6. i 14. januara), a tu su i okršaji sa Klivlendom, Lejkersima i Finiksom.

Ovaj period mogao bi da bude ključan i za Nikolu Jokića, koji je u trci za MVP nagradu po treći put uzastopni, ali i za Denver koji je trenutno vodeći na Zapadu i teži da zadrži prednost domaćeg terena pred plej-of.

Foto: Tanjug/AP Photo/José Luis Villegas

Atlanta će takođe imati izuzetno težak program, pošto će se u 15 dana sastati sa Lejkersima, Golden Stejtom, Bruklinom, Milvokijem, Klipersima…

Bogdan Bogdanović od povratka na teren igra u izuzetno dobroj formi, pa bi ovaj period mogao da mu posluži kao odskočna daska za drugi deo sezone i borbe pred i nadamo se u plej-ofu.

Među pet najboljih mečeva u prvih sedam dana nove kalendarske godine izdvajamo i Juta – Majami, Klipersi – Majami, Klivlend- Finiks, Čikago – Bruklin i Dalas – Boston.

Standings provided by Sofascore

Kada je reč o tenisu i tu će biti pregršt uzbuđenja pred Australijan open, koji je na programu od 16. do 29. januara.

Već je počeo Junajted kup na kom igraju reprezentacije, ali u žrebu se nije našla Srbija, koja nije iskoristila visoku poziciju Novaka Đokovića na ATP listi.

Bez obzira na to, gledaoci će imati priliku da uživaju u bravurama Rafaela Nadala, Stefanosa Cicipasa, Kaspera Ruda, Aleksandra Zvereva, Igu Švjontek, Paulu Badosu, Mariju Sakari…

Ono što će biti zanimljivije za srpske gledaoce je turnir Adelejdu na kom nastupa Novak Đoković. Adelejd je iz serije 250 i traje od 1. do 8. januara.

Pored Đokovića za titulu će se boriti Feliks Ože-Alijasim, Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Holger Rune, Janik Siner, Denis Šapovalov, Karen Hačanov, Roberto Bautista Agut… Od ostalih srpskih tenisera u Adelejdu će igrati i Miomir Kecmanović, dok je od zanimljivih učesnika tu i Endi Mari.

(AP Photo/Kamran Jebreili)

Uzbuđenja će biti i u vaterpolo svetu, gde će vaterpolo reprezentacija Srbije igrati turneju po Americi. Reprezentaciju će predstavljati: Branislav Mitrović (Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Radoslav Filipović (Novi Beograd), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Sava Ranđelović (Vašaš), Radomir Drašović (Novi Beograd), Luka Pljevančić (Radnički), Nemanja Ubović (Ferencvaroš), Nemanja Vico (Radnički), Đorđe Lazić (Breša), Đorđe Vučinić (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda), Filip Janković (Radnički), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnički), Ognjen Stojanović (Šabac), Marko Dimitrijević (Partizan) i Vasilije Martinović (Novi Beograd). Dušan Mandić po dogovoru sa selektorom neće putovati na pripreme.

Na turniru u Lujvilu i Dalasu igraće još reprezentacije SAD i Španije, a turnir će biti dvokružan od 28. do 30. decembra odnosno od 1. do 3. januara.

Ljubitelji snežnih sportova uživaće i u turneji Četiri skakaonice. Kvalifikacije su počele još 28. decembar, a turneja traje sve do 6. januara.

Raspored možete pogledati ispod:

Oberstdorf

28. decembar 16.30 kvalifikacije
29. decembar 16.30 skokovi

Garmiš-Partenkirhen
31. decembar 14.00 kvalifikacije
1. januar 14.00 skokovi

Insbruk

2. januar 13.30 kvalifikacije
3. januar 13.30 skokovi

Bišofshofen
5. januar 16.30 kvalifikacije
6. januar 16.30 skokovi

U NFL-u na programu će tokom praznika na programu biti spektakli poput Filadelfija – Nju Orleans (Iglsi mogu da obezbede prvo mesto), Grin bej – Minesota (divizijski haos, ludilo), Baltimor – Pitsburg (jedan od najvećih derbija lige), te Raiders – Kanzas Siti, Bafalo – Nju Ingland, Filadelfija – Džajants.

BONUS VIDEO Jokićev brat urla na sudiju na meču Slovenija – Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar