Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srbija ekspresno našla pravo rešenje za Santarelija.

Neverovatna godina za žensku odbojku imala je turbulentan i dramatičan kraj dostojan najboljih trilera. Nakon dominantno osvojene titule prvaka sveta, odbojkašice su predvođene selektorom Danijeleom Santarelijem krenule da kuju planove za Olimpijske igre u Parizu, ali je usledio veleobrt za kraj godine.

Santareli je dobio ponudu iz Turske koja se ne odbija i kao grom iz vedra neba je odjeknula vest da će preuzeti selekciju koju je u prethodnih pet godina vodio njegov zemljak Đovani Gvideti.

PROČITAJTE JOŠ

Nije se vest još ni ohladila, usledila je nova bomba. Upravo je Gvideti postao novi selektor Srbije u svojevrsnom „italijanskom poslu“ kako glasi ime kultnog trilera, ovoga puta u režiji odbojkaških saveza Srbije i Turske.

Ako je Santareli morao da ode zbog ponude koja se dobija jednom u životu, a Turci nagađaju da je u pitanju cifra četiri puta veća od one u Srbiji, onda je dolazak Gvidetija najbolje rešenje za naše odbojkašice.

Ugovor sa živom legendom odbojkaškog sporta potpisan je do 2024. godine, što znači da bi trofejni stručnjak mogao da predvodi zvanične svetske šampionke i na Olimpijskim igrama u Parizu.

EPA-EFE/Tomasz Wiktor

Presudan uticaj na odluku Đovanija Gvidetija imala je naša proslavljena reprezentativka Jelena Nikolić. Njih dvoje su dugo i vrlo uspešno sarađivali u redovima Vakifbanke. Aktuelna potpredsednica OSS je uspela da iskoristi uticaj i privoli sjajnog stručnjaka da se preseli u Srbiju. Sa vrlo jasnim ciljevima: nastavak kontinuiteta dobrih rezultata na velikim takmičenjima.

U pitanju je stručnjak koji je kroz karijeru sarađivao i sa drugim srpskim odbojkašicama i dobro poznaje ovdašnje prilike, a već 14 godina trenira jednu od najuspešnijih žennskih rtimova, tursku Vakifbanku u kojoj je trenirao Maju Ognjenović, Milenu Rašić, Jovanu Brakočević…

Novi selektor Srbije je jedine medalje sa Turskom osvojio na evropskim prvenstvima 2017, 2019. i 2021. Prvi put bronzu nakon poraza od kasnijih prvakinja iz Srbije u polufinalu. Drugi put srebro nakon novog poraza od Srbije, u finalu u Ankari. I treći put opet u polufinalu, 2021. godine, kada je Turskoj pripala bronza, Srbiji srebro.

BONUS VIDEO Đovani Gvideti o preuzimanju ženske odbojkaške reprezentacije Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar