Lazar Samardžić , Lyanco Vojnovic, Stefan Bajcetić Foto:Giuseppe Maffia / Alamy / Alamy / Profimedia/PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia/News Images LTD / Alamy / Alamy / Profimedia

Veliki izazov pred FSS-om.

Reprezentacija Maroka postala je najveći hit nedavno završenog Mundijala. Prvi afrički tim i prvi tim arapskog sveta koji je izborio polufinale Svetskog pvenstva i to na impresivan način.

Ono što je Maroko dodatno izdvojilo od drugih selekcija jeste kompozicija njihovog tima. Bila je to ekipa koja je imala najviše igrača rođenih van Maroka i za mnoge od njih se u jednom trenutku postavilo pitanje da li će obući reprezentativni dres zemlje porekla.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, savez je na vreme krenuo da se bbavi tomtemom, pa je na primer Ašraf Hakimi, rođeni Marokanac umesto u selekciji Španije gde je rođen završio u Maroku.

Marokanska priča prilično je kompleksna. Zbog uslova školovanja, fudbalskih treninga i svega ostalog što nisu imali u Maroku, mnogi su svoju sreću tražili u inostranstvu, pa su u savezu od starta bili prinuđeni da prate razvoj igrača i trenera da im ono najbolje ne bi pokupili drugi.

Situacija sa Srbijom je prilično drugačija. Svi nosioci reprezentacije mahom su bili na radaru od malih nogu kroz fudbal u Srbiji makar se kao Vlahović rano otišli u inostranstvu.

Međutim, poslednjih godina se pojavilo sve više talentovanih fudbalera poreklom sa ovih prostora kojji su odrastali i sticali iskustvo u inostranstvu i kao seniori postajali zanimljivi.

Lyanco Vojnovic Foto:PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Problem je što su oni na radaru našeg saveza počeli da se pojavljuju tek kada su bili afirmisani li na pragu afirmacije i uveliko na skeneru zemalja u kojima su rođeni.

Tako je izgubljen Lijanko Vojnović, Brazilac poreklom iz Srbije koji je igrao za mlađe kategorije i čak bio na oku našim trenerima, da bi potom dobio poziv za selekciju Brazila na Olimpijskim igrama u Londonu. To mu je bila prepreka d apostane seniorski reprezentativac Srbije iako je nakon što nije uspeo u Brazilu želeo da bude deo nedavne Piksijeve selekcije.

Ono što je sada u centru pažnje su dva velika talenta koja bi mogla značajno da promene krvnu sliku naše selekcije.

Lazar Samardžić je do sada bio u fokusu zbog toga što je o njemu pričao i selektor Stojković koji je bio uveren da bi mladi vezista Udinezea mogao da igra za naš tim.

Međutim, kako stvari stoje, Samardžić je mnogo bliže selekciji Nemačke u čijim je mllađim kategorijama igrao do sad.

Lazar Samardžić Foto:Giuseppe Maffia / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je odrastao u Nemačkoj, u kojoj mu je porodica veoma dugo, dolazio je često iz Berlina na reprezentativne selektivne utakmice u mlađim uzrastima, ali mu u FSS-u nije ukazano poverenje u meri koja je viđena u Nemačkoj.

To je rezultiralo da se Samardžić u poslednje vreme kada je počeo da pokazuje raskošan talenat sve više okreće Nemcima.

Samardžić je poručio da se nada da će igrati na Evropskom prvenstvu selekcija do 21 godine koje će se od 21. juna do 8. jula 2023. godine održati u Rumuniji i Gruziji.

„Naravno da se nadam da ću biti na EP 2023. godine. Raduje me svaki nastup za Nemačku. Prošle godine sam razgovarao sa U21 trenerom Antoniom Di Salvom. Rekao je da mu je teško da me pozove ako ne igram redovno u klubu. Zato sam u početku bio samo sa U20 selekcijom da bi treneri još mogli da prate moj razvoj. Tamo sam bio ubedljiv i zatim pozvan u U21 tim“, izjavio je Samardžić za “Spoks“.

Dodao je i da nije previše razmišljao o Srbiji, te da je pre svega fokusiran na Nemačku.

„Jedva da sam se time bavio. Znam da ima interesovanja, ali sam jasno stavio do znanja da sam fokusiran na Nemačku. Još imam vremena da donesem konačnu odluku. Ponosan sam što igram za nemački tim, ali naravno i na svoje korene, a pošto je moja porodica iz Srbije, naravno da se osećam i kao Srbin“, istakao je Samardžić.

Deluje da je Srbija propustila priliku sa njim, a slična je situacija i sa Stefanom Bajčetićem, sinom bivšeg asa Zvezde Srđana Bajčetića koji ga je dobio u braku sa Špankinjom dok je nosio dres Selte.

Stefan Bajcetić Foto:News Images LTD / Alamy / Alamy / Profimedia

Bajčetić je zasijao u dresu Liverpula u kojem igra sve više, a postigao je i debitantski gol u Premijer ligi protiv Aston Vile.

Problem i sa njim je što je odrastao u Španiji i što je mnogo bliže tom mentalitetu. Nema podataka o tome da je FSS pokazivao tendenciju ranije da ga ubedi da igra za Srbiju što je čudno jer je njegov otac vrhunac karijere dostigao u srpskom fudbalu.

Sve manje su šanse da ovaj talentovani dvojac zaigra za našu selekciju, ali bi mogli da budu prava opomena da se nijedan igrač od najranijeg detinjstva ne ispušta iz vida.

Jer kada stupe pod svetla reflektora, običnp bude kasno.

BONUS VIDEO Pariz dočekao vicešampione sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar