Jojić nigde ne ide bez knjiga; Foto: Privatna arhiva

Red treninga, pa red serija ili filmova, i red knjiga - tako bi, najkraće opisano, izgledao dan sportista u karantinu usled pandemije koronavirusa.

Oduzeto im je da se bave onime što najviše vole, što je najveći deo njihovih života. Sportisti su, kao i mnogi drugi širom planete, morali da se naviknu na novonastale okolnosti.

Njima je možda donekle teže nego ostalima, jer su izbačeni iz dnevnih rutina koje su živeli godinama. Tačno se znalo kada i šta rade – kada treniraju, kada odmaraju, kada je vreme za obrok… Sada je odjednom sve što su svakodnevno radili moralo da se modifikuje i prilagodi uslovima.

PROČITAJTE JOŠ

Treninge obavljaju u improvizovanim uslovima, dok slobodne vreme najčešće provode u krugu porodice i uz dobru knjigu.

„Volim da čitam, dosta knjiga sam pročitala u karantinu. Neke su mi preporučili prijatelji, za neke sam čitala na internetu da su dobre, pa sam ih naručila“, rekla je Ivana Jorović za Nova.rs.

Teniserka rodom iz Čačka, kao i ostale njene koleginice, čeka rasplet situacije koji se, za sada, ne nazire.

„Volim popularnu psihologiju i trenutno čitam ‘Moć podsvesti‘“, dodaje Jorovićeva.

„Zašto je neko tužan, a neko srecan? Zašto je neko veseo i bogat, a neko jadan i siromašan? Zašto je neko plašljiv i ispunjen zebnjom, a neko pun vere i samopouzdanja? Zašto neko postiže uspehe, a neko neprestano nailazi na neuspehe? Nalaze li se odgovori na ova i mnoga druga pitanja negde duboko u podsvesti svakoga od nas?“, opis je štiva Džozefa Marfija.

Vreme izolacije u porodičnom domu provodi i košarkaška reprezentativca Aleksandra Crvendakić, nova igračica Asvela iz Liona.

“Generalno ne pratim serije, uvek kasnim za tim stvarima i gledam ih uglavnom kad više nisu aktuelne. Taj sam tip i svi se čude kako je moguće da nisam nešto gledala. Volim da gledam trilere, ali više čitam knjihge, trenutno čitam ‘Put u Indiju‘. Ipak, najviše vremena stvarno provodim sa svojim najbližim ljudima, kod kuće uvek ima tema za razgovor i to vreme mi mnogo prija”, ističe Aleksandra Crvendakić.

Bivši igrač Partizana Miloš Jojić odavno je sve samo ne običan fudbaler. Vezista Bašakšehira na pozajmici u austrijskom Volfsbergeru poznat je kao neko ko obožava da čita i za Nova.rs izdvojio je pet knjiga koje bi svako trebalo da pročita.

“‘Spašavanje jetre’, ko god hoće da promeni ishranu i da vodi zdrav način života mora ovo da pročita. Što se tiče zdravlja, ta knjiga je broj 1. ‘Rukopis otkriven u Akri’ neka bude druga od Paola Koelja. Tu knjigu sam pročitao u avionu kada sam s Partizanom išao na pripreme u Antaliju 2014. godine. I ostavila je na mene izuzetno jak utisak. Samo 10 dana kasnije sam prešao u Dortmunda, ali nema veze knjiga s tim (smeh), samo ovako se prisećam. ‘Četiri sporazuma’ od Mon Migel Ruiza. Psihologija, u principu najviše psiholoških knjiga sam pročitao. ‘Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj’ od Štefani Štal. Knjiga je priča kako pojedine stvari utiču na naše odrastanje, kako se roditelji ophode prema deci, kako ti komentari mogu da utiču kasnije. Poučna je jako, preporučio bih je svakom. I peta je ‘Razgovori s bogom’ od Nila Donalda Voča. Četiri dela postoje, svaka je odlična”, kaže Jojić.

Crevar
Foto: EPA/VASSIL DONEV

Red treninga i red odmora, uz knjigu, praktikuje i srpska olimpijka Anja Crevar. Oduševila je sve načinom na koji vežba u dečjem bazenu, jer plivačima nije dozvoljeno da treniraju kao što su navikli, ali je oduševila i time što studira – trenutno je na drugoj godini psihologije.

„Najviše čitam što se kaže obaveznu literaturu za fakultet, ali nađem vremena i za druge knjige koje me zanimaju. Nedavno sam pročitala ‘Sofijin svet‘ i svaki trenutak odmora koristim i za dobru knjigu. Što se tiče fakulteta, učim unapred, videćemo kako će biti kada se sve vrati u normalnu, za sada se ništa ne zna, verujem da ćemo imati neke nove ispitne rokove”, rekla nam je Anja Crevar.

„Sofijin svet“ je delo norveškog pisca Justejn Gordera, koje prati događaje Sofije Amundsen, tinejdžerke koja živi u Norveškoj, i Alberta Knoka, filozofa srednjih godina koji je uvodi u filozofiju, filozofsko razmišljanje i filozofsku istoriju.

Malo filozofije, a malo više psihologije tematika je kojom srpski sportisti najčešće ispunjavaju vreme odmora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar