Foto:Antonio Ahel/ATAImages/Vesna Lalić/Nova.rs/Zoran Lončarević/Nova.rs/face to face / Face to Face / Profimedia

Postoje oni koji ceo život ostanu u sportu, ne mogu bez njega, a postoje i oni koji pobegnu glavom bez obzira u zagrljaj novoj ljubavi.

Zamislite da deceniju, dve ili tri, imate dnevne rutine? Radite nešto ustaljeno, znate kako funkcioniše i izgleda dan, šta je potrebno vašem organizmu, koji su vam ciljevi… I, odjednom, toga više nema.

Šta posle? Traženje sebe može da bude vrlo kompleksno. Zato postoje ljudi koji ceo svoj vek žive za sport, najbolji su u tome i ne žele ništa drugo da probaju. Kad okončaju karijeru, lopte i teren zamene ulogom trenera, funkcijom, menadžerskim poslom.

PROČITAJTE JOŠ

Oni drugi vrlo radu pronađu alternativu, novi izvor energije koji im obogati slobodno vreme – nešto na šta nikako nisu bili navikli, i započnu potpuno novi život. Daleko od koša, kaznenog prostora, reketa…

Tako su u poljoprivrednike otišli brojni bivši košarkaši, fudbaleri, rukometaši, koji su na taj način ostali vezani za Srbiju i ogroman stečeni kapital (čitaj milione) ulažu u rodnoj zemlji.

Darko Miličić, Uroš Tripković, Marko Kešelj, Milan Mačvan, Predrag Drobnjak, Nenad Krstić, Kosta Perović i mnogi drugi su pronašli adekvatnu zamenu za narandžastu loptu.

Pored njih, zanimaciju van terena našli su i Mladen Krstajić, Miroslav Đukić, Dragan Škrbić, Ana Ivanović, od polja lavandi preko uzgajanja lešnika, jabuka, krušaka i borovnica, do pravljenja rakije.

Od bivših košarkaša mogla bi da se napravi sjajna petorka sadašnjih voćara. Darko Miličić se posle NBA karijere, u kojoj je mogao mnogo više, okrenuo porodici i voćarstvu. U okolini Novog Sada pronašao je mir i sreću, i bavi se jabukama.

„Pratim proces proizvodnje, cele sezone sam tu od cvetanja pa do samog krajnjeg proizvoda kada uberemo jabuku. U nekim segmentima je slično u sportu, prođeš i period iskušenja, lepog i ružnog, i mrazeva koji mogu da ti naude, i sunca koje može da ti bude i dobro i loše. I u karijeri imaš uspone i padove, i dobre i loše utakmice, tako da ima paralela. Radiš danas, proizvodiš danas, dolazi sezona, uopšte ne znaš kako i da li ćeš je prodati, i po kojoj ceni. Mi to kada pričamo ljudima iz Evropske unije, oni se krste, ne mogu da veruju da uopšte opstajemo u takvim uslovima, ali dobro, Bog nas čuva“, ispričao nam je Miličić svojevremeno u opširnom intervjuu.

VIDEO Darko Miličić za Nova.rs o Srbiji, Zvezdi, NBA, Maraji Keri, deci, jabukama

Godinama borovnice uzgaja nekadašnji bek Uroš Tripković, a njegovim stopama je nešto kasnije krenuo i Marko Kešelj. Nenad Krstić se bavi proizvodnjom rakije u rodnom Kraljevu, poseduje ogromnu destileriju i šljivovica kao glavni brend sada je već poznata.

Izuzetno visoku petorku kompletirao bi Kosta Perović, nekadašnji centar koji je kupio zemlju (20-30 hektara) kod Niša.

„Razmišljao sam dugo šta ću i kako posle košarke, i posle detaljnog istraživanja shvatio sam da bi poljoprivreda mogla da bude rešenje na duže staze. Našao sam i saradnike, pa sam celu jednu godinu proveo tražeći po Srbiji i na kraju našao u okolini Niša to što sam zamislio“, rekao je Perović ranije za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Strpljen – spasen, to je formula koje se gotovo svi pridržavaju u poljoprivredi, a sportisti svakako znaju koliko dugo može da traje proces do ostvarenja ciljeva.

„Poljoprivreda je takva, potrebno je strpljenje, ali to je posao budućnosti i treba ulagati u nju. Još ako smo u mogućnosti da proizvedemo nešto organsko, onda činimo pravu stvar“, dodao je Perović.

Jabuke, šljive, borovnice, rakija, a tu su i lešnici kojima je odlučio da se posveti Milan Mačvan, ali planira da i dalje ostane u košarci. Ipak, to ne znači da će poljoprivredni planovi i ciljevi biti odloženi.

U fudbalskom svetu poznata je rakija Mladena Krstajića, nekadašnjeg defanzivca i bivšeg selektora Srbije, koji u vojvođanskoj ravnici uzgaja kajsije, šljive, dunje. Voćnjake poseduje i porodica bivše teniserke Ane Ivanović, koja je pre više od pet godina odlučila da ulaže u poljoprivredu i posebnu sortu jabuka.

Lepo je videti kada se bivši sportisti pronađu u čemu god da su srećni.

BONUS VIDEO Aleksandar Šapić – od slavnog golgetera do bahatog funkcionera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Svi komentari (0)