Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Najbolje plasirani Srbin u istoriji NBA drafta otkrio šta ga je iznenadilo u Zvezdi i šta bi promenio u srpskoj košarci.

Darko Miličić, nekadašnji NBA igrač i reprezentativac, sada član Skupštine KK Crvena zvezda, oduševljen je radom i aktuelnim rezultatima, veruje i u evropski uspeh, a pored bavljenja poljoprivredom našao je vremena za veliku ljubav.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaši Zvezde su na vrhu ABA lige, u Evroligi su vezali četiri pobede i imaju priliku da se izbore za četvrtfinale elitnog takmičenja. Ta mogućnost se otvorila zbog odstranjivanja ruskih timova, posle čega su crveno-beli napravili veliki niz trijumfa.

Na parketu, za sada, sve funkcioniše kako je zacrtano, dok je Darko Miličić kao član Skupštine ozbiljno pojačanje kluba van terena. Za Nova.rs je govorio o novom poslu, šansama za top 8 Evrolige, srpskoj košarci, u koju se ovom funkciojom vratio iako se i dalje bavi poljoprivredom.

„Nemam ja generalno veliku ulogu, to je uloga svih nas 50, koliko nas je već u Skupštuni. Imamo slične uloge u datim momentima kada se donose neke odluke, ali u međuvremenu nemamo prevelike obaveze. S obzirom na to da se bavim poljoprivredom, malo me sport vuče nazad, kako sam došao sebi – ako sam došao sebi, Bog zna. Mentalno, shvatio sam neke stvari i sport me vuče nazad, ali generalno sam u poljoprivredi i nije realno da se toliko posvećujem sportu“, kaže Miličić za Nova.rs.

Ipak, poziv sa Malog Kalemegdana nije mogao da odbije.

„Kada su mi javili za ovo o Zvezdi, rekao sam sebi da je to možda neki način da se vratim sportu. U kom obimu i koliko intenzivno, samo Bog dragi zna. Prijalo mi je što sam u košarkaškom okruženju na Skupštini, pogotovo kada sam čuo sve podatke, gde smo bili 2011. godine i bila je to teška situacija. Gde se tada Zvezda nalazila i gde je sada, pokazuje se da se radi, bez obzira na osude nekih ljudi, na svašta nešto što se priča“.

Foto: Starsport

Košarkaše Zvezde čekaju četiri vezana gostovanja i okršaj sa Efesom kod kuće za kraj borbe za top 8 Evrolige.

„Dosta je pozitivnih stvari i s ozbirom na budžet, sve što Zvezda ima i gde se nalazi u evropskom rangu, svaka im čast. Mnogo klubova tu ima mnogo veće budžete i Zvezda se sa njima bori. Ima priliku da dođe u top 8. To je idealno na osnovu budžeta i onoga čime Zvezda raspolaže u odnosu na igrački kadar. Nadamo se i nekim boljim vremenima kada će uslovi biti još bolji, gde će biti još više ulaganja. Nadamo se i novom stavu naših klubova, ne samo Crvene zvezde, da će biti u stanju i da će imati hrabrosti da više rizikuju sa našim mladim igračima, koji izlaze iz juniorskih kategorija“.

„Zvezda me je iznenadila“

Nekadašnjeg NBA igrača iznenadilo je funkcionisanje Crvene zvezde.

„Stvarno, zvezdaš sam i volim Zvezdu, ali nisam znao da je sve na takvom nivou. Nikoga ne osporavam, ne mislim loše ni o kome, ali nisam znao da je to na takvom nivou. Kada sam video sve podatke od investicija do troškova, od nekih planova za budućnost… Na čelu sa Nebojšom Čovićem, stvarno su pristupili ozbiljno svemu, to je proces koji traje i nadam se da će uskoro dostići još neke stvari koje žele. Deset godina je malo, teška je bila situacija, ali i dalje ima još dosta posla“, dodao je Darko Miličić.

Miličić smatra da srpska košarka ne izbacuje dovoljno talenata.

„Za 10 godina, jako malo je igrača izašlo, a znamo da ima talentovane dece. Vidim da Zvezda ima jaku volju, nadam se da će i dosta rizikovati u budućem periodu. Kad uložiš novac i vreme u mladog igrača, moraš da mu pružiš i šansu. Ako ne daš šansu, ne znaš da li se isplatilo. Šansa nije jedna ili dve utakmice, već sezona. Tako rade veliki klubovi, ako veruješ u mladog igrača, pusti ga na veliku scenu, pogotovo ako nemaš ambicije za top 8 ili fajnal-for. Šta ti znači da li si 9. ili 15, koja je razlika, ne možeš da ispadneš. Opet, afirmišeš mladog i tu su neke skrivene pare koje naši klubovi mogu da uzmu. U poslednje vreme se to ne dešava, zašto?“

Nekadašnji NBA centar i reprezentativac zna šta treba da se dogodi kako bi mladi igrači stasali.

„Košarkaška smo zemlja, kroz Zvezdu sam prošao i vidim da je pozitivno sve, ljudi imaju volju i želju, sigurno će gledati da afirmišu mlade. Nemam ništa protiv stranaca, uvek će ih biti, ali treba da se afirmišu mladi, nemoguće da ih nema. Samo ih treba pustiti, „sine, greši, radi“. Ako mu daješ šansu na kašičicu, nije to to, prvo ćeš ga ugasiti, imaćeš promašenu investiciju. To je moja želja, daj Bože da ode u tom smeru“.

BONUS VIDEO Novak se posle Makabija i pobede izgrlio sa svim igračima Zvezde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar