Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER; Shutterstock

Koliko su Olimpijske igre posebne, govori i to da nema ko ih ne prati, od 7 do 77 godina. Istorija, tradicija, uzbuđenja, olimpijski duh i sve ono što prati takmičenje kao nijedno drugo čeka vas na Nova.rs.

Zemlja domaćin: Francuska, grad – Pariz. Datum: 26. jul – 11. avgust 2024. godine. Broj sportova: 32.

Spremite se za ukrcavanje na let do Pariza koji će trajati 100 dana na Nova.rs. Tačno toliko je ostalo do početka Olimpijskih igara koje će se održati u francuskoj prestonici (i okolini), a mi ćemo zajedno da odbrojavamo dan po dan.

Čim ulazimo u dvocifreno odbrojavanje do najveće svetske sportske smotre, uzbuđenje raste do plafona, a Nova.rs biće na licu mesta kad za to dođe vreme. Biće ovo debi za naš portal na OI, ali ste već navikli kako izgleda kada smo vaše oči i uši na najvećim sportskim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ

Odande tradicionalno očekujte mnogo zanimljivog i ekskluzivnog materijala, svakodnevna javljanja, praćenje svega u vezi sa Timom Srbije iz minuta u minut. Do tada – svaki dan na portalu Nova.rs čeka vas toliko toga, za početak (najmanje) po jedan tekst o Olimpijskim igrama i Parizu, i svemu onome što olimpijski duh čini tako posebnim.

Zaista nema onoga ko ne prati OI, u pravom smislu svi od 7 do 77 godina. Nema ko neće biti prikovan uz TV tokom trke na 100 metara, ili nekih drugih omiljenih sportova. A tek kad krenu srpski sportisti u pohod na medalje…

O kojim sportovima se sve radi, na kojim borilištima širom Francuske, kakav je raspored? I šta će olimpijci na Tahitiju? Mnogo toga čeka vas već sutra, i narednih dana, u Odbrojavanju 100 dana do Pariza na Nova.rs.

Šta će se dešavati na reci Seni posle 100 godina, kakva je situacija po pitanju bezbednosti, koje životne priče se i dan danas pamte i prepričavaju? Kako izgledaju medalje, da li vas zanima i koliko će iznositi premije srpskim sportistima od strane države za zlato?

Spremili smo vam i intervuje sa našim sjajnim olimpijcima, biće mnogo zanimljivih priča i sa onima koji su pisali istoriju srpskog sporta…

Inače, Pariz će treći put, posle 1900. i 1924. godine, biti domaćin Olimpijskih igara. Uz London (1908, 1948. i 2012), to je jedini grad koji će tri puta ugostiti najbolje sportiste planete. U konkurenciji su još bili Rim, Hamburg i Budimpešta, koji su se ubrzo povukli, te Los Anđeles.

Zatim je 31. jula 2017. odlučeno da Pariz bude domaćin Igara 2024, dok će Los Anđelesu ta čast, po drugi put (prvi put je bio domaćin Igara 1984) pripasti 2028. godine.

Tom pobedom je Francuska dobila priliku da organizuje čak šeste OI. Pored Pariza koji će tri puta biti domaćin Letnjih OI, u Francuskoj su do sada i tri puta održane Zimske olimpijske igre: Šamoni 1924, Grenobl 1968. i Albervil 1992. godine.

Sada na Igrama učestvuje 10.500 takmičara, odnosno sportisti iz 206 zemalja, koji će se nadmetati u 32 različita sporta, na događajima gde će se boriti za 329 zlatne medalje.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Organizatori kažu da će se za Olimpijske igre uglavnom koristiti postojeći ili privremeni objekti, kako bi se smanjili troškovi i emisije ugljenika, priprema terena koštaće čak oko osam milijardi evra, a navodi se da je budžet „pod kontrolom“.

Dan uoči velikog odbrojavanja zapaljena je olimpijska baklja u drevnoj Olimpiji i preći će više od 4.800 kilometara kroz Grčku, a u maju će brodom biti preneta preko Sredozemnog mora do Francuske. Zatim će putovati kroz zemlju domaćina i njene prekomorske teritorije pre nego što stigne u Pariz na početak.

Tim Srbije za sada broji 82 takmičara u 16 sportova, na prošlim Igrama u Tokiju osvojila je devet medalja (tri zlata, jedno srebro i pet bronzi), a od osamostaljenja ima šest zlatnih odličja, sedam srebrnih i 11 bronzi.

Tim Srbije za Pariz 2024

1. kvota streljaštvo vazdušni pištolj, žene (Zorana Arunović)

2. kvota streljaštvo vazdušni pištolj, muškarci (Damir Mikec)

3. Natalia Šadrina (boks)

4. Vakid Abasov (boks)

5. Ivana Španović (atletika)

6. Milica Gardašević (atletika)

7. Andrej Barna (plivanje)

8-11. kvota ženski kajakaški četverac

12-15. kvota muški kajakaški četverac

16-27. muška košarkaška reprezentacija

28. Angelina Topić (atletika)

29. kvota veslanje ženski skif (Jovana Arsić)

30. kvota rvanje slobodni stil -57 kg (Stevan Andrija Mićić)

31. kvota rvanje slobodni stil -74 kg (Hetik Cabolov)

32-43. ženska odbojkaška reprezentacija

44. kvota rvanje grčko-rimski stil -67 kg (Mate Nemeš)

45-48. muška 3×3 reprezentacija

49. kvota drumski biciklizam, žene

50. kvota drumski biciklizam, muškarci

51. Aleksandra Perišić (tekvondo)

52-64. muška vaterpolo reprezentacija

65-67. muška plivačka štafeta 4×100 slobodno (Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Nikola Aćin, Uroš Nikolić)

68-79. ženska košarkaška reprezentacija

80. Sara Ćirković (boks)

81. kvota rvanje grčko-rimski stil -87 kg (Aleksandar Komarov)

82. kvota streljaštvo vazdušna puška, muškarci (Lazar Kovačević)

*Kvote se ne ostvaruju na ime sportiste, već na ime države

BONUS VIDEO Velike reči Saše Pavlovića: Jokić najbolji igrač svih vremena, radi ono što nisu Lebron i Džordan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare