Foto: Javier SORIANO / AFP / Profimedia; Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia; Tauseef MUSTAFA / AFP / Profimedia; Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia; Javier SORIANO / AFP / Profimedia;

Još 88 dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Parizu, a na prošlim u Tokiju Srbija je bila i te kako uspešna.

Pre tri godine u Tokiju su se našli najbolji sportisti sveta, iako su Olimpijske igre prvobitno bile zakazane za 2020, ali su odložene zbog pandemije koronavirusa.

Srbija je u Japanu imala 87 takmičara, 43 muškarca i 44 dame, u 15 različitih sportova. Zastavu na otvaranju nosili su sada već bivša košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović, dok je na završnoj ceremoniji ta čast pripala Jovani Preković.

PROČITAJTE JOŠ:

Po učinku, odnosno osvojenim medaljama, bili smo na 28. poziciji na svetu, pošto smo ih osvojili ukupno devet – tri zlata, jedno srebro i pet bronzi.

Najviše smo tugovali zbog Novaka Đokovića, koji je mnogo želeo zlato, ali je poražen u polufinalu od Aleksandera Zvereva posle preokreta sa 1:2, a onda je u borbi za bronzu potpuno utučen izgubio od Pabla Karenja Buste sa 6:4, 6:7, 6:3.

To sve je uticalo na Đokovića, koji uvek nastupe za Srbiju prihvata posebno emotivno, pa nije bio u stanju da u borbi za bronzu u kategoriji miks dublova izađe na teren. Tada je nastupao u paru sa Ninom Stojanović, izbacivali su brazilski i nemački dubl, zatim su poraženi od ruskog, dok su australijskom predali bez borbe.

Ove godine Novaku su u fokusu Olimpijske igre, zlato mu nedostaje i nema sumnje da je maksimalno zagrejan za Pariz.

Sada da pređemo na lepše teme iz Tokija.

Od tri zlata, dva smo osvojili u individualnim sportovima, a obradovale su nas tekvondistkinja Milica Mandić i karatistkinja Jovana Preković. Milica je nastupala u kategoriji 67+ kilograma, dok je Jovana bila u kategoriji do 61 kilograma.

Nažalost, ove godine u Parizu karate nije na repertoaru, što je mnogim velikanima tog sporta zasmetalo, a Jovana Preković je u međuvremenu završila karijeru.

Jedino zlato u timskim sportovima Srbija je naravno uspela da uzme u vaterpolu. Naši „delfini“ odbranili su zlato osvojeno 2016. godine u Riju i to je bila sjajna prilika da se neki velikani oproste od reprezentacije – Filip Filipović, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Duško Pijetlović, Branislav Mitrović i Gojko Pijetlović.

A onda u Beogradu veličanstven doček, suze, pesma…

Što se tiče jedinog srebrnog odličja, njega je pokupio Damir Mikec u streljaštvu, a disciplina je bila 10 metara vazdušnim pištoljem.

Najviše puta Srbija je osvajala treće mesto – dva puta u timskim sportovima i tri puta u individualnim sportovima, opet uglavnom borilačkim. Tijana Bogdanović oduševila nas je bronzom u tekvondu (do 49 kilograma), Zurab Datunašvili je bio sjajan u rvanju grčko-rimskim stilom (87 kilograma), dok je Milenko Sebić „upucao“ bronzu (50 metara trostav).

Od timova snažan utisak ostavili su nam uvek sjajni basketaši 3×3 i odbojkašice, koje nas nikad ne iznevere.

Basketaška reprezentacija 3×3 u sastavu Dušan Domović Bulut, Aleksandar Ratkov, Dejan Majstorović i Mihailo Vasić sa trenerom Goranom Vojkićem bili su veliki favoriti, pobedili su na svih sedam mečeva u grupi, u četvrtfinalu su bili slobodni, ali se onda isprečila Rusija (10:21) u borbi za finale. Žal jeste ostao, ali naši momci su uspeli da se dignu i pobede Belgiju sa 21:10, te osvoje bronzu.

Ove godine u Parizu od basketaša se takođe mnogo očekuje, navikli su nas na uspehe na svakom velikom takmičenju, pa smo zato u sportskom svetu baš i poznati po njima, između svega ostalog.

Nadomak medalja u Tokiju bili su još i: atletičarka Ivana Šanović (4. mesto), ženska košarkaška reprezentacija (4. mesto), veslači Martin Mačković i Miloš Vasić (peto mesto), te Damir Mikec i Zorana Arunović (4. mesto u kategoriji 10 metara vazdušnim pištoljem, miks dubl).

Na prošli Olimpijskim igrama nisu se pojavili košarkaši Srbije, koji su na kvalifikacionom turniru tada poraženi od Italije, ali ove godine mogli bismo da vidimo „orlove“ u najjačem sastavu.

Ove godine na OI u Parizu verovatno ćemo imati još više takmičara nego u Tokiju, a prema nekim procenama Srbiji se predviđa oko deset medalja.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar