Foto:Privatna arhiva/EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI/Nemanja Jovanović/Nova.rs/Claudio Grassi / LaPresse / Profimedia/Srđan Stevanović/Starsport

Sportska moć još jednom je demonstrirana u punom sjaju van terena i opet je dokazano da veliki šampioni ujedinjeni mogu - sve. Baš sve.

I ne radi se o tome da li je neko dao ovoliko ili onoliko. Da li je neko izdvojio dinar, pet, hiljadu ili milion, kako bi neko dete imalo zdravije i srećnije detinjstvo?

Ne, radi se o tome da su srpski sportisti još jednom pokazali da zajedno mogu sve i da smo najjači kada je najteže. Uvek se skupimo kada je potrebno…

PROČITAJTE JOŠ

Srce šampiona kuca u istom ritmu a kada je tako, onda je pobeda neizbežna.

Bilo da se radi o Minji, Sofiji, ili nekom trećem detetu, veliki ljudi pokazuju veličinu van terena. Neki javno, neki ne, ali svojim potezima mogu da pokrenu još nekog da reaguje i pomogne – svako u skladu s mogućnostima.

Bitno je da je mala Sofija Markuljević otišla na lečenje, da su se fudbaleri, košarkaši i ostali srpski sportisti ujedinili da i malu Minju Matić krasi osmeh…

Kroz godine pomagali su i Miloš Ninković, Darko Miličić, Vlade Divac, Novak Đoković (u više navrata), posebno kroz Fondaciju sa svojim imenom, Mateja Kežman i mnogi, mnogi drugi.

„Uvek sam voleo da pomažem drugima. Posebno deci. Ako je put u Kinu jedini način da im se produži život, spreman sam da im pomognem koliko god treba“, rekao je svojevremeno Miličić.

Mala Sofija sa roditeljima; Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sportska Srbija ujedinila se ove godine, čini se, kao nikad, prvo za Sofiju, pa sada za Minju.

Humanitarni koncert Marije Šerifović na specijalizovanoj muzičkoj platformi YOUBOX pratilo je više od pola miliona ljudi, kako bi se prikupio novac za Minjino lečenje, koja boluje od retke i teške bolesti spinalne mišićne atrofije.

Među prvima se javio Nemanja Matić, as Mančester junajteda i bivši reprezentativac Srbije, koji je donirao 1,2 miliona dinara, sledio ga je košarkaš Panatinaikosa Nemanja Nedović sa 240.000. Ubrzo su se uključili i Aleksandar Kolarov (1,2 miliona dinara), Luka Jović (236.000) i Lazar Marković.

Svojim donacijama su i te kako pomogli da se prikupe potrebna sredstva za lečenje teško obolelih mališana. Prethodno su svi bili tu u akciji „Za Sofijin prvi korak“.

Dražen Luburić, Tijana Bošković, Milena Rašić, Srećko Lisinac, Danilo Anđušić, Sonja Petrović, Branko Lazić, Slobodan Kovač, Marko Ivović, Stefana Veljković, Nikola Milutinov, Mijat Gaćinović… Zatim u jeku pandemije koronavirusa, poziv za pomoć su prihvatili i Vujadin Savić, Nemanja Radonjić, Sergej Milinković-Savić, Nemanja Miletić, Marko Grujić, Vladimir Štimac, Nemanja Gordić, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Aleksandar Atanasijević…

ronaldo
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Svi oni su poslali svoje potpisane dresove na aukciju, sa ciljem da novac bude uplaćen u fond za lečenje male Sofije.

Pravo iz vedra neba stigla je i informacija da je akciju podržao Kristijano Ronaldo, jedan od najboljih fudbalera današnjice, doniranjem svog potpisanog dresa.

“Ronaldo ne zna ko je Sofija, ali odlično zna da pomaže devojčici u Srbiji. Prijatelj Sofijinog tate iz Nemačke, koji se kreće u fudbalskom društvu i poznaje mnoge igrače, među njima i Kristijana. Kada je krenula cela humanitarna akcija, taj prijatelj posredovao je da se Ronaldov dres nađe na aukciji”, ispričao je za Nova.rs Marko Čapljić, iz Kluba navijača Juventusa iz Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Svoj šampionski pojas založio je i MMA borac Aleksandar Ilić, a sa idejom da pomogne Sofiji u akciju se uključio i teniser iz BiH Damir Džumhur, koji je nagradu na turniru u Beogradu milion dinara prosledi fondu za pomoć

Za kraj, porodici Markuljević je pomoć za transport i smeštaj u Americi omogućio Novak Đoković, čime je i okončana četvoromesečna borba mladog bračnog para na pravo za pokušaj izlečenja svog deteta.

Nažalost, pored Sofije pomoć je od letos bila potrebna i maloj Lani Jovanović, jer je vodila bitku sa istom bolešću, za koju genetska terapija, nedavno registrovana u Evropi, košta preskupih 2,1 milion dolara.

Zato je strašno kada se deca leče na SMS način, strašno je što nema adekvatne pomoći države, ali zato sportisti, kao mnogo puta pre, i sada čine sve da naša deca imaju zdravo detinjstvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare