Foto: Privatna arhiva

Održano je i gradsko finale u košarci, u organizaciji Beogradske asocijacije za školski sport, gde učestvuju pobednici sa 17 beogradskih opština. Posle kategorije srednje škole (dečaci i devojčice) i sedmi i osmi razred (devojčice) na red su došli završni dueli za uzrast sedmog i osmog razreda kod dečaka. Bilo je sjajno gledati mečeve, gde smo videli puno atraktivnih poteza, klinaca od kojih mnogi igraju i za najbolje beogradske klubove u kadetskom i juniorskom uzrastu.

Posle razigravanja usledilo je polufinale, a onda i meč za treće mesto i veliko finale. Meč za treće mesto: OŠ Gornja Varoš (Zemun) – OŠ Jovan Dučić (Novi Beograd) 44:38 posle produžetka. Finale: OŠ Zmaj Jova Jovanović (Voždovac) – OŠ Svetozar Marković (Vračar) 41:30. Dueli su trajali 4 x 7 minuta, uz suđenje profesionalnih sudija KSB.

PROČITAJTE JOŠ

Usledila je ceremonija dodela medalja a gosti BAŠS, bili su Željko Tanasković (predsednik Evropske federacije školskog sporta), Jelena Dubovac (regionalni direktor Sport time), Vuk Bjelajac (član Upravnog odbora BAŠS) i Boris Tomić (generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije).

„Ima li šta lepše od dečijih osmeha i kada vidite decu, koja su naša budućnost, kako uživaju u sportovima koje vole. Čestitke svim učesnicima, a škola Zmaj sa Voždovca bila je zaista ubedljiva i siguran sam da su favoriti za osvajanje prvog mesta na narednom školskom Prvenstvu Srbije. Beogradska asocijacijacija nastavlja dalje, naš sportski sektor sjajno radi a do kraja godine čekaju nas takmičenja u streljaštvu i vaterpolu. Podrška Grada Beograda jako nam znači. Takođe naša Komisija u sastavu Vladimir Tica, Goran Ivković i Marko Vujadinović pravi završnu listu najuspešnijih škola po uzrasnim kategorijama i sledi i podela trenerki najboljima. Održali smo i upravni odbor i do kraja godine planiramo i Skupštinu“, istakao je Slobodan Đurić, generalni sekretar Beogradske asocijacije za školski sport.

Foto: Privatna arhiva

Zlatne medalje dodelila je Jelena Dubovac, koja je prvi put ove sezone prisustvovala na takmičenjima školaraca.

„Sve zapravo počinje od dece. Da bi sport bio jako uspešan, važno je da se mladi od najranijih godina i već u osnovnoj školi počnu baviti sportom. Bilo je uživanje gledati finalni meč, ali posebno je lepo i biti učesnik dodele medalja, gde vidite klince koji su presrećni kada dobiju medalju koju su zaslužili“, reči su Jelene Dubovac, regionalne direktorke Sport time.

Foto: Privatna arhiva

Na čelu Evropske federacije za školski sport (ESSF) je Srbin Željko Tanasković. Ove godine po prvi put je održano Evropsko u košarci za srednjoškolce u Skoplju. Naredne godine po planu je Evropsko prvenstvo za uzrast 7-8 razredi, a grad Zrenjanin je jedan od kandidata za domaćina.

„Neki od ovih klinaca sigurno će napraviti dobru karijeru u košarci. Bilo je lepo gledati mečeve u Hali sportova Ranko Žeravica. Najbitnije je da deca na nivou Beograda imaju priliku da se besplatno ostvare u sportu kojim se bave. Ovde smo videli i klince koji igraju košarku samo povremeno za školu ali i one koji ozbiljno treniraju godinama i predstavljaju Srbiju u mlađim reprezentativnim selekcijama. Školski sport je spona između amaterskog i profesionalnog sporta. Daću primer Nikole Jokića, koji je potekao iz našeg sistema a vidimo gde je danas. Čuvamo njegovu knjižicu Saveza za školski sport Srbije“, poručio je Željko Tanasković.

Za MVP završnog turnira proglašen je učenik OŠ Zmaj i član beogradske KK Mega, Lun Jarc.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar