Paolo Barila
Paolo Barila; Foto: Screenshot Youtube Jean-Michel Boileau; Profimedia.rs

Italija ga je upoznala kao vozača Formule 1, a danas ga svi znaju kao milijardera.

Nema sumnje da će vam prezime Paula Barile zazvučati poznato, ali pre nego što vam podsetimo čime se danas bavi ispričaćemo vam kako se predstavio javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Danas ima 61 godinu, a početkom devedesetih je bio vozač Formule 1, pa je čak i odvezao 15 trka u najbržem cirkusu na svetu. Počeo je kao i svaki vozač Formule 1 na kartingu, a čak je osvojio i čuveni „Leman“ 1983. godine, trku koja se vozi 24 sata.

Prešao je u Minardi, ali se nije snašao u jednom od najgorih timova Formule u tokm trenutku. Najdžel Mansel jedva je izbegao strašan sudar sa njim.

Barila je izgubio kontrolu nad bolidom i naleteo na Ferari kojim je upravljao Mansel. Britanac je u poslednji čas uspeo da ga izbegne.

Barila je imao probleme da obuzda bolid, pa se u Belgiji zakucao u zaštitnu ogradu i to je jedan od snimaka koji i dalje postoje na internetu.

Sa 30 godina je odustao od sportske karijere i posvetio se porodičnom poslu, što i objašnjava kako se obreo u Formuli 1. Jednostavno njegova porodica je imala finansijska sredstva da ga isprati. Paolo je četvrta generacija porodice koja se strašno obogatila proizvodnjom testenina. Da, čuvene „Barila“ testenine. Tokom godina je došao do funkcije generalnog direktora firme, a „Forbs“ procenuje da ima 1,1 milijarde dolara.

Porodica Barila, Paolo, braća Gvido i Luka, te sestra Elizabeta imaju čak 85 odsto kompanije, a Barila je najveći proizvođač testenina na svetu.

Kompanija trenutno zapošljava 8,5 hiljada ljudi, a godišnje zaradi 3,9 milijardi evra. Posluju u više od 100 zemalja sveta.

Sve je počelo daleke 1877. godine kao mali porodični biznis u Parmi.

BONUS VIDEO Sudar Hamiltona i Ferstapena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar