Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto; EPA/JORGE ZAPATA; Mark RALSTON / AFP / Profimedia;

Košarkaši Srbije ove godine na Olimpijskim igrama u Parizu mogli bi da se pojave u najjačem sastavu ikada, a prošlu medalju osvojili smo u Riju 2016. godine.

Do početka Olimpijskih igara ove godine ostalo je još 86 dana, još uvek ne znamo u kakvom će se sastavu Srbija pojaviti, kome će selektor Svetislav Pešić ukazati poverenje, a glavno pitanje je da li će Nikola Jokić igrati.

Dobro je poznato da Jokić ne igra uvek za Srbiju na velikim takmičenjima, ali ne možemo zaboraviti da je ipak nosio dres reprezentacije na Olimpijskim igrama u Riju 2016, a kasnije i na Mundobasketu 2019. i Evrobasketu 2022. godine.

Olimpijske igre 2021. smo propustili…

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, posebno se pamti šta je košarkaška reprezentacija Srbije napravila u Riju, kada je selektor bio Aleksandar Đorđević, a njegovi pomoćnici Miroslav Nikolić, Jovica Antonić, Milan Minić i Mladen Mihajlović. U sastavu Srbije tada su osim Nikole Jokića bili još i: kapiten Miloš Teodosić, Marko Simonović, Bogdan Bogdanović, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Vladimir Štimac, Stefan Jović i Milan Mačvan.

Nemanja Bjelica je te godine otpao zbog povrede, dok su Marko Gudurić i Nemanja Dangubić bili na poslednjem širem spisku.

Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Na pripremnim utakmicama krajem jula i početkom avgusta 2016. godine, „orlovi“ su najpre pobedili Francusku sa 105:88, zatim su poraženi od Argentine sa 79:74, da bi potom savladali Hrvatsku sa 86:77.

U grupnoj fazi nismo baš blistali, ali videlo se da tim ima potencijala i da može daleko da dogura.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpre smo pobedili Venecuelu ubedljivo sa 86:62, da bi nas Australija spustila na zemlju rezultatom 95:80. Sve se zakomplikovalo posle tesnog poraza od Francuske sa 76:75, a malo nam je nedostajalo da srušimo moćnu Ameriku – 94:91.

Tada je Bogdan Bogdanović promašio šut za produžetak, dok je Jokić imao 25 poena i šest skokova.

U meču za prolaz savladali smo Kinu sa 94:60, a onda smo zablistali u naredna dva meča.

Prošli smo kao četvrti u grupi sa skorom 2-3, a u četvrtfinalu na red je došao spektakl sa Hrvatima. Bogdanović je povukao sa 18 poena, Teodosić je imao 10 asistencija, a Srbija je slavila sa 86:83 u balkanskom derbiju.

Najbolji meč na turniru odigrali smo u polufinalu, te se osvetili Australiji za poraz u grupi. „Orlovi“ su „oduvali“ Australijance sa 87:61, Teodosić je imao 22 poena i pet asistencija, dok je Jokić najviše doprineo kroz skokove, kojih je imao 11.

Pamti se da su nam „kenguri“ tada u prvom poluvremenu ubacili samo 14 poena, a od četiri deonice, dobili su samo poslednju sa 23:21.

I za kraj – finale sa Amerikom. Konačan rezultat bio je 96:66 za SAD, a Srbija je priključak držala samo kroz prvu četvrtinu, kada je bilo 19:14. Međutim, Amerikanci su se već do poluvremena odlepili i na krilima Kevina Durenta (30 poena) osvojili zlato, dok su se „orlovi“ zadovoljili srebrom.

Iako smo imali izuzetno jaku reprezentaciju u Riju, jasno je da Jokić tada još nije bio na vrhuncu, dok ove sezone i osam godina kasnije juriša ka trećoj MVP nagradi u NBA ligi.

O Igrama u Parizu tek ćemo pričati, a sada da se opet vratimo u 2016. i doček Jokića u Somboru posle osvojenog srebra.

Prilično emotivno je sve to doživeo, jedva se obratio stanovnicima svog rodnog grada, pa je čak i zaplakao.

E, to je Srbija, to je reprezentacija, to je emocija.

Nekoliko dana pre toga košarkaši su imali i doček ispred Narodne skupštine, a Jokić je još emotivnije doživeo sve u rodnom Somboru. Od silnog uzbuđenja čak je i govor počeo uzdahom „uh“, nakon kog je poručio:

„Ljudi, ja sam kao spremao neki govor, ali nisam mislio da će ovoliko ljudi da dođe, pa sad ne verujem da ću to da pričam. Hvala vam, moji Somborci, mnogo mi znači ovo. Teško mi je“, rekao je Jokić i onda je zaplakao posle bučnog skandiranja: „Nikola, Nikola“.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Košarkaška Nostalgija (@kosarkaska.nostalgija)

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Igrač Više (@igrac.vise)

Upitan je i da li mu je teže u rodnom Somboru ili u dalekom Riju.

„Bogme, tamo je lakše bilo, Bog te maz’o“, uspeo je još da kaže Jokić na pitanje gde mu je bilo teže.

Ove godine u Parizu svi se nadamo da će Jokić i Srbija imati priliku za pisanje novih stranica istorije, a više ni Amerika nije nepobediva, više puta se to pokazalo.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare