Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Krenuli su u osvajanje Amerike.

Kolorado Avelanši su posle velike borbe savladali Tampa Bej Bakanirse i postali hokejaški šampioni Amerike. Bila je to titula koja je donela dvostruku radost.

S jedne strane obradvala je verne navijače koji su 21 godinu čekali na trofej jedne od najslavnijih franšiza u ovom sportu.

PROČITAJTE JOŠ

Na drugoj strani je porodica Krenke koja je vlasnik Avelanša još od 2000 godine, i deo su i prethodne titule ovog kluba.

Ali, osim što su slavili veliki uspeh Kolorada, radovali su se u porodici Krenke i početkom ove godine.

Tada su Los Anđeles Remsi trijumfom u Supeboulu osvojili titulu u NFL-u, najpopularnijem američkom sportu.

Da stvar bude spektakularnija, titula je osvojena na KSE stadionu u Los Anđelesu koji je u vlasništvu bogate porodice i na kojem će biti odigrani i mečevi Svetskog prvenstva u fudbalu 2026.

Deo moćne imperije i sportske porodice je i ekipa Denver Nagetsa našeg Nikole Jokića.

Srpski centar je već dve godine najbolji igrač sveta, ali titula dvostrukog uzastopnog MVP-ija nije bila dovoljan da Nagetsi priđu blizu tituli.

Pre dve godine su zaustavljeni u finalu Zapadne konferencije, da bi u prošloj sezoni poklekli već u prvoj rundi.

Ekipa se suočavala i sa velikim problemima sa povredama jer su Džamal Marej i Majkl Porter Junior više vremena proveli na rehabilitacijama nego na terenu.

U Koloradu najavljuju da će za narednu sezonu kada se dva asa oporave pokušati da spreme ekipu sa pojačanjima za napad na titulu. Jedna od opcija je i dolazak Vasilija Micića koji je velika želja Nikole Jokića, a pitanje je da li će mendžemnt uspeti da mu je ispuni.

Foto: EPA-EFE/D. ROSS CAMERON

Ko je miljarder Sten Krenke?

Pored pomenutih timova, Krenke u svom vlasništvu ima i dva fudbalska kluba. Kolorado Rapidsi igraju američku MLS ligu, dok je svakako jedna od najvećih investicija bila kupovina Arsenala, koja se u rezultatskom smislu nije isplatila i zbog čega nemaju naklonost navijača u Londonu.

Osnivač porodice početak biznis karijere i kapital duguje ženidbi.

Krenke se oženio En Volton, naslednicom Volmarta, 1974. godine. Osnovao je Krenke grupu 1983. godine, firmu za razvoj nekretnina koja je gradila tržne centre i stambene zgrade. Razvio je mnoge svoje tržne centre u blizini Volmart prodavnica.

On je, takođe, predsednik THF agencije za nekretnine, nezavisne kompanije koja je specijalizovana za razvoj prigradskih naselja. Osnovao je ovu korporaciju u Sent Luisu 1991. Godine 2016. portfolio THF-a je procenjen na više od dve milijarde dolara, uključujući više od 100 projekata ukupne površine 20 miliona kvadratnih stopa, prvenstveno u maloprodajnim tržnim centrima.

Godine 2006. Krenke je, u partnerstvu sa menadžerom Čarlsom Benksom, kupio „Screaming Eagle“, vinariju u dolini Napa.

Krenke je glavni vlasnik brojnih rančeva, i poseduje ukupno 848.631 hektar. Časopis „Land Report“ svrstao ga je kao devetog najvećeg zemljoposednika u Sjedinjenim Državama 2015. godine.

Stan Kroenke
Foto: Rich Fury / Getty images / Profimedia

Među značajnim investicijama  je njegova kupovina u februaru 2016. čuvenog ranča Vagoner u Teksasu.

U avgustu 2017. našao se na udaru kritike zbog pokretanja britanskog televizijskog kanala za sport koji prikazuju redovne programe lova koji uključuju ubijanje slonova, lavova i drugih ranjivih afričkih vrsta.

Pored tradicionalnog sporta, ulagao je i u Esport i vlasnik je ekipa Los Anđeles Gerilas i Los Anđeles Gladijator.

BONUS VIDEO Zlato se vraća u Srbiju, basketaši šampioni sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar