Kuper Kup i Kobi Brajant
Kobi Brajant i Kuper Kup Foto: Stephen Dunn / Getty images / Michael Owens / Getty images / Profimedia

Dve godine je prošlo od smrti Kobija Brajanta, ali je uticaj jednog od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige podjednako snažan ne samo u svetu košarke, već širom sportskih meridijana. Poslednji, i možda i najbolji primer, stigao je iz Los Anđelesa, tokom parade posvećene pobedi lokalnih Remsa u Superboulu.

Remsi su u borbi za titulu najboljeg tima u NFL-u slavili protiv Sinsinati Bengalsa 23:20 čime su po drugi put u klupskoj istoriji osvojili trofej najboljeg tima najjačeg takmičenja u američkom fudbalu na svetu, a posle kvoterbeka Metjua Staforda, trenera Šona Mekveja, defanzivca Arona Donalda, najspominjanije ime bilo je upravo ono tragično nastradale legende verovatno najvećeg sportskog kolektiva u „gradu anđela“, Lejkersa, i to zahvaljujući čoveku koji je odigrao ključnu ulogu u osvajanju titule – Kuperu Kapu.

PROČITAJTE JOŠ...

Najbolji igrač 56. izdanja Superboula je tokom parade odao počast jednom od najboljih košarkaša svih vremena sjajnim dresom – na grudima je stajao broj 8, na leđima broj 24, uz prezime, a kada je došao red da održi tradicionalan govor, Kap je posebnu pažnju posvetio njemu:

„Nalazim se ovde, u ovom gradu, koji ne zna za bilo šta drugo sem titula. Kobi je sastavni deo ovoga. I reći ću vam nešto – on je postavio standard. Ono što ja znam jeste – nazad na posao i da vratimo ovaj trofej ponovo ovde“, rekao je Kap.

Kratko ali dovoljno jako da izazove buru oduševljenja među prisutnim navijačima, ali i lavinu emocija, pošto se o njegovom govoru još dugo posle pričalo među ljubiteljima i NFL-a i NBA lige.

No, ovo je tek poslednji u nizu događaja koji pokazuju da je Brajantov uticaj bio znatno veći od košarkaškog terena, i da će njegov lik i delo još dugo inspirisati sportiste širom sveta.

Nije Brajant nikada krio da voli američki fudbal – snimak skakanja sa kćerkicom u rukama tokom 52. izdanja Superboula između njegovih Iglsa i Nju Ingland Pejtriotsa je postao antologijski gotovo dan pošto ga je njegova supruga Vanesa objavila – a članovi ove lige su mu to svesrdno vratili.

Kada nije mogao da igra za Lejkerse, Brajant je neretko na utakmice dolazio noseći ponoćnozeleni dres sa brojem pet i natpisom „Mekneb“ na leđima (Donovan Mekneb, legendarni kvoterbek Iglsa), a svoj pečat pobedi nad Tomom Brejdijem, Bilom Beličikom i „kaznenom ekspedicijom“ iz Bostona dao je govorom koji je dogovorio tadašnji trener tima iz „grada bratske ljubavi“ Dag Pederson.

PROČITAJTE JOŠ...

Nakon što je završen sastanak 8. decembra 2017, Pederson je rekao da „ima iznenađenje“, a potom je rekao kratko i jasno – „Kobi Brajant“.

I usledio je period koji je najbolje opisan kroz rečenicu tadašnje zvezde Iglsa, Zeka Erca:

„Čuli biste da je igla pala.“

Brajantov govor trajao je oko pola sata, i imao je više nego ogroman uticaj – blago rečeno su pregazili sve pred sobom, i dali Kobiju šansu da postane junak jednog od najsimpatičnijih snimaka u sportskoj istoriji:

A na to se nadovezala i prelepa priča – uz, doduše, nešto „poganiji“ Kobijev jezik. Naime, nakon što je Nik Fols Iglse odveo do prvog Lombardi trofeja u istoriji, došlo je do susreta sa Kobijem. Nakon što su došli jedan do drugog, Fols je Kobiju pružio ruku i predstavio se punim imenom i prezimenom. Na to je usledila neočekivana Kobijeva reakcija:

Budalo, znam ko si.“

Kada je Brajant poginuo, na utakmicama je održan minut ćutanja, a čuveni Pejton Mening je tokom dodele nagrada za najbolje igrače lige poseban deo programa posvetio Kobiju i njegovoj kćerki, Đijani.

Amerikanci mnogo vole takozvane „easter eggs“, a i po mnogima najbolji igrač u novijoj istoriji američkog fudbala, defanzivac Remsa Aron Donald, potrudio se da navijačima ponudi jedno takvo, pošto je, nakon što je sa dve vezane savršene odbrane sprečio Bengalse da priđu, pokazao rukom na prst na kom će stajati prsten namenjen šampionu. Pre njega to isto je uradio upravo – Kobi.

Jasno je da je posebno emotivno bilo jer je Kobi gotovo čitav svoj život posvetio Lejkersima, ali je reakcija javnosti na Kapov i Donaldov gest dokaz da nije u pitanju „izolovan incident“, već da je Kobijev duh još uvek itekako prisutan širom sportskog sveta. I, sudeći po svemu, ne postoji ni najmanja naznaka da će u nekoj novijoj istoriji prestati da bude tako.

BONUS VIDEO Rekapitulacija karijere Toma Brejdija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram