Bil Beličik Tom Brejdi Bill Belichick Tom Brady
Tom Brejdi i Bil Beličik Foto: EPA/CJ GUNTHER

Veliko pitanje koje će večno ostati da "visi" u vazduhu - da li bi Tom Brejdi postao to što jeste, da je umesto u Nju Inglandu te 2000. godine završio u nekom drugom gradu, gde nije bilo Bila Beličika u okruženju?

Kada je Tom Brejdi, nakon kraće neizvesnosti, potvrdio da je se povlači i da je doneo odluku da okonča karijeru dugu 22 godine, ljubitelji američkog fudbala, ali i sporta generalno, su počeli da šalju brojne poruke u kojima su Brejdija okarakterisali akronimom „GOAT“, što znači „greatest of all time“, ili prevedeno na srpski, „najveći svih vremena“.

PROČITAJTE JOŠ...

No, ubrzo nakon što je Brejdi saopštio vesti, pažnju je privukao jedan detalj – nigde nekadašnja zvezda Nju Ingland Pejtriotsa nije spomenula Bila Beličika, trenera koji je, u najmanju ruku, za sve što je Brejdi postigao zaslužan bar 50 procenata.

Ko je Amerikanac iz Nešvila u Tenesiju hrvatskog porekla koji je od debeljuškastog momka sa unvierziteta Mičigen stvorio čoveka koji je u istoriju američkog fudbala ušao ravnopravno konkurišući da bude „koza“?

Beličik je rođen 1952. u Tenesiju u porodici Dženet Mun i Stiva Beličika. Tačnije, Munove i Stefana Biličia, sina Ivana Biličića i Marije Barković, koji su 1897. godine napustili selo Draganić kod Karlovića i otišli u Monesen u Pensilvaniji.

Već sa 23 godine Beličik je počeo da radi u tada Baltimor Koltsima kao specijalni trener, potom je bio u Detroit Lajnsima, Denver Bornkosima, Njujork Džajantsima, pre nego što je dobio posao u Klivlend Braunsima kao glavni trener 1991. godine.

Po odlasku iz Ohaja dobio je poziv iz Masačusetsa, gde je imao ulogu asistenta u Nju Inglandu, potom je dve godine proveo kao asistent u Njujork Džestima, pre nego što je 2000. godine dobio mesto prvog stratega tima iz Bostona.

Tokom cele svoje karijere Beličik je javno isticao da se ponosi hrvatskim poreklom, a kada je počela pandemija koronavirusa, neretko je na licu imao masku sa šahovnicom.

„Moj deda je dobio državljastvo 1915. godine. U kući u kojoj sam odrastao nije bilo mnogo engleskog, uglavnom su pričali hrvatski, čak je i moja majka naučila kako bi razgovarala sa mojim babom i dedom, tatinim bratom… Bili smo u poseti mestu u kom su moji baba i deda živeli, pored Zagreba. Tako da možemo da zamislimo gde su živeli. To nam je bilo veoma važno, i bilo je veliko iskustvo za sve nas, moj sin Stiven ima i tetovažu.“

Otkrio je i da je veoma ponosan na svoje poreklo:

„Gledam utakmice reprezentacije Hrvatske, i nosim dres kako bih bar malo pomogao. Ponosan sam na fudbalere, rukometaše, košarkaše… Ponasan sam na svoje nasleđe, to je nešto što će me uvek nositi, i u kontaktu sam sa svojim rođacima koji još uvek žive u Hrvatskoj“, rekao je Beličik tokom gostovanja u emisiji Opstanak na HRT-u.

Beličik je postao najuspešniji Hrvat u američkom sportu pošto je sa Petsima osvojio šest titula, svih šest sa Brejdijem. Ipak, dve decenije neverovatnih uspeha okončane su odlaskom kvoterbeka u Tampa Bej, a da je odnos ozbiljno narušen pokazala je o poruka Brejdija, koji je zahvalio svima, bez posebnog isticanja Beličika.

Bil Beličik Tom Brejdi Bill Belichick Tom Brady
Bil Beličik i Tom Brejdi Foto: EPA/CJ GUNTHER

Šta je uzrok tome verovatno nikada nećemo saznati, jer je teško poveroati da će neko od njih dvojice reći. Analitičari veruju da je problem u Aleksu Gereru, „guruu“ koji je pratio Brejdija tokom karijere, tačnije da je Gerero bio „kamen spoticanja“ i čovek koji je doveo do razdora, mada nikada nije zvanično potvrđeno.

BONUS VIDEO Kratak osvrt na karijeru Toma Brejdija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar