foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Karatistkinja Jovana Preković završila je 2021. godinu bez poraza, objedinivši titule olimpijskog, svetskog i evropskog prvaka. Sve to ne bi bilo moguće bez trenera Roksande Atanasov, koja je u razgovoru za Nova.rs rekla da su izazovi i dalje pred njima, da je Jovana izuzetno zahtevna kao sportista, ali i da se nada povratku karatea u olimpijski program.

Roksanda Atanasov i Jovana Preković već dugo sarađuju, pa se može reći da su veoma uigran tandem, koji ostvaruje najbolje rezultate.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta je motivacija za dalje s obzirom na sve ostvarene ciljeve u 2021. godini i može li bolje od ovoga?

„Od ovoga bolje sigurno ne može, toga smo svesni i upravo zbog toga mislim da nam predstoji period gde ćemo morati da saberemo utiske onako natenane, da se dobro odmorimo i počnemo da vežbamo pre svega za svoju dušu, a onda da analiziramo takmičarski plan i program za naredni period“, rekla je Roksanda za Nova.rs.

Šta je u planu za dalje, koji izazovi su pred Vama i Jovanom Preković?

„Naredna godina za karate je mnogo jednostavnija nego prethodne četiri, koje su bile u okviru olimpijskog ciklusa. Vraćamo se na vrlo jednostavan plan: Evropsko prvenstvo jednom godišnje, dok je Svetsko svake druge godine.

Naredna godina je zanimljiva iz prostog razloga što će karate ostati na programu Mediteranskih igara, tako da ćemo olimpijske krugove nositi i u 2022. godini. Imamo i Svetske igre, koje su kao Olimpijske igre za neolimpijske sportove. Za njih se Jovana već kvalifikovala svojim rezultatima u prethodnom periodu tako da ima izazova. Nemamo zlatne medalje sa ovih takmičenja, tako da svašta može da se desi.

Ne bih davala ozbiljne prognoze još. U ovoj godini je bilo dosta prognoza, sve smo uspeli da ostvarimo i sad nam treba pre svega malo vremena da se sve ovo slegne“.

Da li verujete da će se karate vratiti na Olimpijske igre?

„To je jako bolna tačka. Ono najlepše što su nama OI donele jeste to da smo predstavili naš sport onako kako svet i Srbija treba da ga vide. Bili smo dosta godina u senci. Ono što boli jeste svakako Pariz 2024. godine i naše, takoreći, izbacivanje sa programa sa Olimpijskih igara, ali sam ubeđena da ćemo se vratiti, jer smo se pokazali na fenomenalan način, čak smo u samom vrhu u svim borilačkim sportovima. Mislim da će ta greška biti vrlo brzo ispravljena, možda već u Los Anđelesu budemo ponovo na programu“.

 foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT
foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U kom segmentu pomažete najviše Jovani Preković i kako je motivišete?

„Ja sam sa Jovanom od njene četvrte godine, tako da zaista ima puno nekih stvari gde se naši zivoti prepliću. Najviše radim sa njom na psihološkoj pripremi i to je ono što jednostavno na tom nivou mora da bude najjače. Glava pobeđuje. Kao što ste i sami videli Jovanin stav na OI je bio takav da nismo prihvatale ništa drugo sem zlatne medalje.

Teško je raditi sa njom. Jovana je zahtevan sportista, iako ne izgleda tako. Neko ko je stalno sa njom mora da bude kreativan, da nalazi neka nova rešenja za neke stvari koje su takve kakve jesu, ali uvek to treba da joj se servira na poseban način, da joj to bude igra i izazov. Ona je neko ko je pravi i istinski šampion, ali i neko ko mnogo traži od trenera. Meni je uvek iznova, bez obzira na sve godine koje smo provele zajedno, to neverovatno, privilegija i čast je da radim sa šampionom kao što je ona, bez obzira što smo nas dve maltene kao porodica“.

Koliko je karate popularan u Srbiji i da li ima neko novo, mlado ime koje se izdvaja?

„Karate je jedan od najpopularnijih borilačkih sportova u svetu. Po masovnosti je na petom ili šestom mestu u rangu svih sportista. U Srbiji je sigurno jedan od najmasovnjih borilačkih sportova. Ima mnogo dece kojima je cilj da postanu ovo što je Jovana. Spomenula bih Ivanu Perović koja je dvostruka prvakinja sveta za juniore i koja je treća na Olimpijskim igrama za mlade, ali postoji mnogo talentovanih dečaka i devojčica za koje se nadam da će vrlo brzo ići našim stopama“, zaključila je Roksanda Atanasov.

BONUS VIDEO Pesma i ludilo na dočeku Jovane Preković na aerodromu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare