Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Sedam timova u Formuli 1 oglasilo se kroz zajedničko protesno pismo u kojem negoduju zbog načina na koji je FIA rešila problem prošle sezone u vezi sa motorom Ferarija.

FIA je 28. februara objavila pismo o tome kako se nagodila sa Ferarijem posle istrage koja je trajala nedeljama.

Iz sedišta FIA objavljeno je kako su posle tehničke istrage zaključili doneli doneli odluku da postignu nagodbu sa timom Ferarija, a da detalji dogovora ostanu između dve strane.

„FIA i Ferari su se saglasili oko brojnih stvari koje će poboljšati monitoring pogonskih jedinica u Formuli 1 za predstojeći šampionat, a dogovoreno je i da će tim pomagati FIA u regulisanju ostalih obaveza u Formuli 1, u istrazi aktivnosti o emisiji gasova“, stoji između ostalog u saopštenju FIA koje je izazvalo buru negodovanja.

Pre svega jer se u izveštaju nigde ne može utvrditi da li je Ferari prošle godine postupao po pravilima takmičenja ili nije.

Mnogi timovi su izražavali sumnju da Ferari stiče prednost nepošteno u kvalifikacijima tako što su postizali maksimalan protok goriva, a FIA prijavljivali lažno niska očitavanja na senzorima.

Ferarijevi vozači Šarl Lekler i Sebastijan Fetel su neretko ostvarivali i do pola sekunde prednosti u odnosu na najbliže rivale u kvalifikacijama.

Ipak, timu Ferarija koji je sezonu završio na drugoj poziciji, to nije pomoglo da sde domogne šampionske titule u trci konstruktora, dok je titulu u šampionatu vozača šesti put osvojio Luis Hamilton iz Mercedesa.

U protestnom pismu timova koje je objavljeno u sredu, ističe se sledeće:

„Mi, dolepotpisani timovi, iznenađeni smo i šokirani izjavom FIA od 28. februara koja se tiče zaključenja istrage u vezi sa pogonskom jedinicom Ferarija.“

„Međunarodni sportski regulator ima odgovornost da se ponaša u skladu sa najvišim standardima vladavine, integriteta i transparentnosti.“

„Posle  nekoliko meseci istrage koju je FIA započela posle serije zahteva od strane drugih timova, snažno se protivimo postizanju nagodbe između dve strane kao zaključku čitavog slučaja“.

„Otuda, javno izjavljujemo našu posvećenost ka postizanju punog i pravičnog zaključenja slučaja, kako bi se osiguralo da svi učesnici budu jednako i fer tretirani. To radimo i u ime navijača i svih učesnika i vlasnika akcija u Formuli 1.“

„U skladu sa tim zadržavamo naša prava da tražimo legalan proces u okviru FIA i pred kompetentnim sudovima“, stoji u saopštenju koje su potpisali timovi Meklarena, Mercedesa, Rejsing Pointa, Red Bula, Renoa, Alfa Taurija i Vilijamsa.