Maks Ferstapen, Luis Hamilton
Maks Ferstapen, Luis Hamilton; Foto: EPA-EFE/Ali Haider

Najbrži cirkus na svetu se vratio nakon 12 dana pauze.

Trka za Veliku nagradu Australije voziće se u nedelju od 7.00 časova, a pol poziciju izborio je Šarl Lekler.

PROČITAJTE JOŠ:

Vozač Ferarija je nastavio dominaciju, pošto je odvozio najbrži krug u kvalifikacijama (1:17,868) na stazi „Albert park“ u Melburnu.

Trka u Australiji je treća po redu ove sezone, a Lekler, inače vozač iz Monaka, osvojio je drugu pol-poziciju.

Sudeći po dosadašnjem delu sezone jedini koji mogu da mu priprete su Maks Ferstapen, Karlos Sainc i Serhio Perez, ali nijedan od njih još uvek nije uspeo da ga pobedi u trci.

U Australiji će iza Leklera krenuti prošlogodišnji šampion Ferstapen, dok će treći biti Perez, takođe vozač Red Bula.

Sainc je podbacio u kvalifikacijama, pa će morati da startuje sa devete pozicije, što ne mora ništa da znači. On traži svoju prvu pobedu u karijeri.

„Mislim da sam već neko vreme spreman za svoju prvu pobedu. Kako bi se osvojila titula, vozač mora da bude konstantan, a poslednjih godina sam dokazao i sebi i drugima da svaki put mogu da se borim za podijum. Bio sam i blizu pobede, tako da verujem da će i onda doći“, rekao je Sainc.

Ferari je ubedljivo prvi u konkurenciji konstruktora sa 78 bodova, dok je drugi Mercedes sa 38. Red Bul je kiksnuo u Bahreinu, kada ni Ferstapen ni Perez nisu završili trku zbog tehničkih problema. Holanđanin je svestan da i dalje kao tim kaskaju za Ferarijem.

Šarl Leklerk
Šarl Leklerk; Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

„Napredak je tu, ali i dalje kaskamo za Ferarijem. Međutim, dugačak je vikend, siguran sam da možemo još više da im se približimo“, izjavio je nedavno Ferstapen.

Ipak, ni Lekler nije siguran u pobedu svog tima, a istakao je u čemu je Red Bul trenutno bolji.

„Karakteristike ove staze ne odgovaraju baš dobro našem bolidu. Mislim da bi nam stara staza više odgovarala, ali kako je tako je. Trudićemo se da maksimalno iskoristimo ono što ide nama u korist. Nije jednostavno, uvek pokušavam da uradim najbolji mogući posao, uprkos tome što smo slabiji na pravcu od Red Bula. Moramo da pokušamo da odigramo pametno“, rekao je Lekler.

I dok Ferari i Red Bul biju glavne bitke na stazi, Luis Hamilton, sedmostruki osvajač Formule 1, pokušava da uhvati priključak i vrati staru slavu.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Mercedesovi vozači Hamilton i Džordž Rasel krenuće sa pete, odnosno šeste pozicije u Melburnu. Od početka sezone Luis je osvojio 16 poena, dok je Rasel na 22. Razlozi nešto slabijih rezultata kriju se u bolidu, bar prema rečima Hamiltona.

„Nijedna promena podešavanja na bolidu ne daje rezultate koje želimo, to je problem. Postanemo optimistični i pravimo prilagođavanja, ali deluje kao da bolid ne želi da bude bolji“.

Proslavljeni britanski vozač Dejmon Hil i dalje veruje da Luis Hamilton i Mercedes mogu da osvoje titulu i ove sezone, uprkos nešto lošijem startu.

„Uvek postoji šansa za tim kao što je Mercedes. Oni mogu da pronađu rešene, da unaprede svoj performans“, rekao je Hil i dodao:

„Naravno, ne vidim zašto ni bi mogao da osvoji titulu. Možda bi se i isplatilo kladiti se na Luisa. Kao što sam rekao ranije, ovo će biti duga bitka, ali nećemo se sećati prvih trka ove sezone kada prođemo pola puta“.

Trke Formule 1 možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana

Potencijalno iznenađenje u Melburnu mogao bi biti Fernando Alonso, koji od početka sezone vozi konstantno dobro, ali borba za vrh mu uvek isklizne iz ruku. Možda je sad vreme da veteran zablista, jer je i sam izjavio da se oseća sve sigurnije.

Alonso je polovinom poslednjeg dela kvalifikacija imao udes kada ga je izdao bolid Alpina. Pokvarila se hidraulika zbog čega se zakucao u zid i oštetio automobil pa će u nedelju na Velikoj nagradi Australije startovati kao deseti.

Kvalifikacije u Melburnu obeležio je i sudar Nikolasa Latifija i Lensa Strola, koji su zadali ozbiljan zadatak svojim timovima, jer su njihovi bolidi ozbiljno oštećeni.

Osim pomenutih, veliku šansu u trci imaće i Lando Noris, koji će krenuti sa četvrte pozicije, dok će njegov klupski kolega iz Meklarena, Danijel Rikardo startovati kao sedmi.

BONUS VIDEO Jeziv udes Mika Šumahera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar