Predsednik FIFA infantino podiže zastavicu sa stola
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izrazio je zabrinutost zbog planova FIFA da se Svetsko prvenstvo održava na svake dve godine.

Iako je predsednik MOK Tomas Bah rekao prošlog meseca da se „neće mešati u diskusiju“, ta organizacija iznela je primedbe posle sastanka u subotu, u Atini.

PROČITAJTE JOŠ:

U izveštaju Izvršnog odbora MOK među primedbama navodi se to što bi Svetsko prvenstvo u novom formatu bacilo u senku ženske turnire, što bi igrači bili „dodatno ogromno opterećeni“ i izražena je zabrinutost za dobrobit igrača.

MOK nije pomenuo potencijalno sudaranje Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine.

MOK je kritikovao taktiku FIFA u promociji projekta Svetskog prvenstva na dve godine, istakavši da se šire konsultacije u fudbalu „očigledno nisu obavile“.

FIFA je prošlog meseca predstavila projekat bivšim fudbalerima pre nego što je formalno konsultovala Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) i Južnoamerički fudbalsku konfederaciju (CONMEBOL).

Te dve organizacije zapretile su da će bojkotovati turnire pošto će se oni sudarati sa njihovim kontinentalnim takmičenjima.

MOK je naveo „tenis, biciklizam, golf, gimnastiku, plivanje, atletiku, Formulu 1 i mnoge druge“, kao sportove na koje bi uticao novi format Mundijala.

Naredno Svetsko prvenstvo održaće se 2022. godine u Kataru, a četiri godine kasnije na programu je turnir koji će zajedno organizovati SAD, Meksiko i Kanada.

FIFA nije odredila kada će doneti odluku o predlogu, ali se spekuliše da bi to moglo da se dogodi na sastanku svih 211 članica svetske kuće fudbala u decembru.

BONUS VIDEO: Najbolji momenti meča Francuske i Španije u Ligi nacija

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar