Foto: EPA/JASON SZENES

Jedna od najluđih životnih priča u Holivudu.

Život piše romane je jedna od najotrcanijih fraza koju možete čuti, ali je u slučaju Džejsona Stejtama ona koja možda i najbolje opisuje njegov život. Zvezda Holivuda je i sam imao holivudsku priču, a malo ko je tokom njegovih tinejdžerskih dana mogao da pomisli da će postati zvezda akcionih filmova.

Rođen je u Širbruku u Velikoj Britaniji, a odrastao je u neobičnoj porodici. Njegova majka Elin je bila plesačica, otac prvo prodavac, zatim pevač po barovima, a oboje su zajendo organizovali audicije kojima bi varali ljude.

PROČITAJTE JOŠ

Sa devet godina, Džejson je bio okružen gangsterima i ljudima specijalizovanim za prevare. Vremenom je i sam počeo da vara ljude i to je odlično radio.

Sve se promenilo nakon selidbe kada je počeo da se bavi sportom.

Njegova porodica se preselila u Grejt Jarmut, grad u Velikoj Britaniji, gde je upoznao profesionalnog fudbalera Vinija Džonsa, koji ga je upoznao sa fudbalom, a Stejtam je nastavio da igra za lokalnu gimnaziju (1978–1983), koju je pohađao od 11. godine, strast koju je delio sa ronjenjem.

Vini Džons je imao i presudan uticaj na njegov ulazak u glumački svet jer je i sam posle fudbala ostvario zapaženu karijeru na televizijskom platnu.

U to vreme se bavio i skokovima u vodu i bio je dvanaest godina deo britanskog nacionalnog tima za skokove u vodu. Džejson je dobar u tome i bio je rangiran kao 12. najbolji u Engleskoj.

On je u intervjuu za IGN 2003. godine rekao da je njegovo vreme u nacionalnom timu bilo „veliko iskustvo“ i ono koje te „uči disciplini, fokusiranosti i sigurno vas čuva od nevolja“.

Kada je završio srednju školu, prijavio se u vojsku, ali je otkrio da to nije najbolji put za njega. Zatim je napustio vojsku da bi se posvetio borilačkim veštinama, još jednoj od njegovih strasti od detinjstva. Ono što je naučio u ovoj disciplini pomoglo mu je budućem učešću u akcionim filmovima.

Foto: Andy Fossum / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tokom 1990. predstavljao je britansku reprezentaciju na Igrama Komonvelta u skokovima u vodu.

Da bi zaradio za život, išao je na lažne aukcije, prodavao parfeme i lažni nakit na ulici. Istovremeno se bavio uličnim glumačkim predstavama koje su ljudi veoma cenili.

Njegov život u medijima počeo je kada ga je primetila agencija „Sports Promotions“ specijalizovana za sportski modeling dok je trenirao u londonskom Nacionalnom sportskom centru Kristal Palas.

Potom su ga angažovali brenodvi poput „Tomi Hilfiger“, „Grifin“ i „Levis“ za razne ugovore o modeliranju tokom njihovih kolekcija za proleće/leto 1996. Sledeće godine postao je model za brend odeće „French Connection“. U tom trenutku bio je u vezi sa Keli Bruk, koja je bila model, glumica, dizajner kupaćih kostima i engleska televizijska voditeljka. Vezu će Keli prekinuti zbog problema vezanih za duga odsustva od kuće.

U svetu mode upoznao je Gaja Ričija, koji mu je kasnije pomogao da dobije ulogu u svojoj prvoj produkciji 1998. godine, pod nazivom „Dve čađave dvocevke“, engleskoj komediji koja priča priču o četiri prijatelja koji su počinili različite zločine i pljačke, i ovaj film je ostavio veliki uticaj na englesku publiku. Nekoliko godina kasnije, časopis „Total Film“ izabrao ga je kao jedan od najboljih britanskih filmova svih vremena, svrstavajući ga u prvih 40.

Usledila je uloga u još jednom Ričijevom filmu „Sneč“ gde je igrao pored Breda Pita, ali je prodor u vrh Holivuda doživeo serijalom filmova „Transporter“. Prvi film sage snimljen je 2002, drugi 2005, a „Transporter 3“ 2008.

Stejtamov nastup je bio toliko izvanredan da je privukao pažnju mnogih američkih reditelja i kritičara, koji su ga kasnije pozvali da učestvuje u različitim holivudskim produkcijama.

U filmu „Plaćenici“ je igrao sa legendama akcionog žanra Silvesterom Staloneom, kao i sa Džetom Lijem, Dolfom Lundgrenom, Mikijem Rurkom, Arnoldom Švarcenegerom, Brusom Vilisom, Erikom Robertsom, Stoun Koldom…

Njegov uspešan glumački razvoj omogućio mu je da radi u brojnim filmovima među kojima je i čuveni „Italijanski posao“.

Zbog svojih veština borilačkih veština, snimanje rizičnih scena je podigao na viši nivo. Zbog svoje popularnosti, pozvan je da učestvuje u muzičkim spotovima brojnih bendova a bio je zastupljen u nekim video igricama kao što su „Red Faction II“ u kojoj je snimio glas Šrajka, zatim legendarni „Call of Duti“, gde je bio glas narednika Votersa.

BONUS VIDEO  Teško da ćete videti lošije slobodno bacanje od ovog