Dejan Savić
Dejan Savić; Foto: Printscreen RTS

Srbija je posle 10 godina ostala bez jednog od najuspešnijih selektora u istoriji. Dejan Savić je podneo neopozivu ostavku, a tek sada se kao šamar realnosti vratilo sve ono što je nedavno govorio.

Nema potrebe ići predaleko u prošlost, dovoljno je osvrnuti se na prethodno leto i videti da nešto u reprezentaciji nije štimalo.

PROČITAJTE JOŠ

Vaterpolisti nisu bili na svom uobičajenom nivou, naravno zbog smene generacije jer je čak šest zlatnih vaterpolista napustilo nacionalni tim, ali i zbog povreda nekih ključnih igrača za Evropsko prvenstvo (Nikola Jakšić i Vico). Ipak, ispostavilo se i da je imao problema sa ponašanjem u reprezentaciji (nešto što nismo videli od 2008. godine i čuvenog „pada Aleksandra Šapića niz stepenice“ uz asistenciju Denisa Šefika), a Dušan Mandić izgleda nije bio spreman da u potpunosti preuzme ulogu lidera.

Barem je to bio utisak nakon što se javnosti obratio Savić posle Evropskog prvenstva na kom je Srbija zauzela deveto mesto pobedom nad Rumunijom sa 17:1.

„Hvala Bogu da je ova agonija završena. Sada treba da vidimo šta i kako dalje u budućnosti“, izjavio je Savić.

Savić je dodao i da on „sastavlja tim“ ali da odluka da Dušan Mandić ne bude u sastavu nije njegova. Aludirao je time da je to direktna odluka igrača da se ne pojavi na bazenu. Ni Danila Ikodinovića nije preterano iznenadio taj odnos Savića i Mandića, a istakao je da igrač može da pomogne sam sebi ako sluša.

Iako nije čovek kontroverznih izjava Savić je tokom Evropskog prvenstva više puta znao da skrene pažnju javnosti da nešto nije u redu. Sada to deluje kao vapaj u pomoć ili buđenje svesti kod igrača da nešto mora da se promeni. Nismo često slušali da Savić koristi termine „Agonija, katastrofa, pomračenje, depresija, sramota“, ipak u Splitu je to bio i te kako slučaj.

Srbija je na EP u Splitu pretrpela najteži poraz od Mađarske u modernoj istoriji sa 17:6.

„Ne trebaju pitanja. Ludo i nezaboravno, pomračenje svega, zbogom pameti. Mađarski tim je imao savršenu taktiku, očekivali smo je i spremali smo se, ali nismo uspeli da odgovorimo na njihovu agresivnost u igri bez centara. Neću o promašajima, to je glup alibi“, rekao je Savić.

„Mađari su bili na izuzetnom nivou, ovako ne sme da se predstavlja srpski vaterpolo na čelu sa mnom, a mislim da trojica – četvorica igrača nisu ni došli u Split“, rekao je selektor i tako prvo kritikovao sebe, pa sve ostale.

Ljutio se na svoje igrače i u prvom i u drugom meču, posle Mađarske rekao kako misli „da trojica-četvorica igrača nisu ni došli u Split“. Sada je odgovorio šta misli o istom pitanju.

Foto: Starsport

„Videćemo večeras posle sastanka“, kazao je Savić posle Slovenije, čiji je tim bio oslabljen neigranjem Dušana Mandića i Save Ranđelovića u grupnoj fazi.

Pokušavao je da razmrda ekipu koja je stalno iz nekog razloga bila u grču i pod prevelikim pritiskom.

Ranije tog leta je srpska selekcija igrala i na Svetskom prvenstvu u Budimpešti koje je završila na petom mestu. Poraz od Hrvatske u četvrtfinalu sprečio je da se bori za medalju, a u meču za peto mesto je savladana SAD.

„Apsolutno ostaje žal što nije bila borba za medalju. Kada se sve pogleda, usponi i padovi, sigurno da će ovo prvenstvo biti zapamćeno. Mora da se analizira, zbog pada forme i određenih stvari. Današnja utakmica ako se pogleda u odnosu na prvu sa Amerikom na prvenstvu, bila je različita. Pre svega u ozbiljnijem pristupu, agresinosti i određenim stvarima u odbrani“, poručio je selektor Srbije.

Foto:: VSS

„Delfini“ su drugi put uzastopno bili peti na svetu, a sledeći izazov je Evropsko prvenstvo.

„Videćemo koliko je ovo dobra naznaka za Evropsko prvenstvo i Split. Prvo mali odmor, pa onda treba da prođe dva meseca priprema da bismo videli. Peto mesto je realnost. Naše je da popravljamo stvari i da gledamo u budućnost. Ova ekipa zaslužuje, može i zna da bude u samom vrhu“, podvukao je Savić pre početka Evropskog prvenstva.

Verovao je da momci mogu da naprave novi podvig i da pokažu sav kvalitet, ipak, brojni razlozi i očigledno problemi u timu uslovili su da „delfini“ ne budu na svom nivou.

Uostalom, ne treba zaboraviti ni čuveni tajm-aut kada je Savić kritkovao igrače zbog nezalaganja u prvom meču SP protiv SAD.

Pri rezultatu 7:6 za protivnike, trener Srbije Dejan Savić „zagrmeo“ je na tajmautu.

„Koji vam je k****, svi ste mlohavi. Nastavljamo da plivamo, golovi iz igre. Hej, svi ste mlohavi, znate koji su vam to pokreti?“, pokušavao je Savić da trgne svoje igrače.

„Dajte, bre, sada kada uđete, hoću sve da vidim, odmah četiri metara sprint. Je l’ jasno?!“, uzviknuo je Savić.

Nakog toga, deluje da su naši vaterpolisti zaigrali bolje i uspeli su da povedu 11:8.

Uostalom možda je ovo bio način Savića da napravi svojevrsnu šok terapiju koja je u interesu srpskog vaterpola kog je uvek stavljao ispred svog. Savić je otišao gospodski, a iza sebe je ostavio vrhunske rezultate.

Savić je 2012. godine postao selektor vaterpolista i prvi je selektor koji je doneo dva uzastopna zlata Srbiji na Olimpijskim igrama (2016. i 2021. godine).

Na Svetskom šampionatu 2015. godine je Srbija osvojila zlato, osvojila je šest trofeja u Svetskoj ligi (2013 – 2017 i 2019. godine), te tri titule prvaka Evrope (2014, 2016. i 2018. godine).

Uspeo je sa srpskim timom da osvoji četiri najveća takmičenja u vaterpolu od avgusta od 2015. do 2016. godine (olimpijski, svetski i evropski šampion uz trofej u Svetskoj ligi) što se nikada nije desilo ni pre ni posle toga.

Ikodinović o odnosu Savića i Mandića

Na pitanje koliko će Savić moći da pomogne Mandiću da uđe u tu ulogu, Danilo Ikodinović kaže da to zavisi od igrača.

„Moći će da mu pomogne, koliko Mandić bude hteo sam sebi da pomogne. Ako Mandić bude hteo da prati, sluša instrukcije, onda će moći da pomogne. Ne znam šta je u Dušanovoj glavi, ali mogu da zamislim šta je u Dejanovoj jer znam kako je vaspitan u smislu i kuće i sporta. Znam šta Deki očekuje od njega, a da li će da se stvori konekcija… Nije isto kad ti je Manda lider i kad je bio iza lidera u onoj generaciji prethodnoj. Ogromna razlika. Tamo su bile aždaje. I Manda je onda bio aždaja, ali nije bio lider i nije se očekivalo da ima vodeću poziciju. E sad, svi očekujemo od njega… Mislim, očekujemo, ko sam ja da očekujem nešto od tebe. Ali se tako kaže. Očekuje se od tebe da budeš vođa, da preuzmeš dirigentsku palicu, da vučeš ekipu kad je loše i dobro, da podvikneš, zna se šta treba da radi lider“, objasnio je.

BONUS VIDEO Dejan Savić i Ivica Tucak nasmejaće vas do suza kao nikad pre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare