Dejan Savić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Uvek je teško preuzeti reprezentaciju sa velikim ambicijama i još je teže preuzeti vaterpolo reprezentaciju Srbije koja je tokom decenija uspeha navikla navijače na stalna zlata. A verovatno je najteže uskočiti u "velike cipele" Dejana Savića i sve što je ostavio iza sebe.

Srpskom vaterpolu je bila potrebna šok terapija, a bolja od neopozive ostavke nije mogla da bude sprovedena.

Dejan Savić je dao sve od sebe tokom 10 godina rada sa najboljim igračima Srbije, a iza sebe je ostavio briljantne uspehe. Verovatno nijedan trener početnik nije imao takve rezultate, u bilo kom sportu.

PROČITAJTE JOŠ

Savić je 2012. godine postao selektor vaterpolista i prvi je selektor koji je doneo dva uzastopna zlata Srbiji na Olimpijskim igrama (2016. i 2021. godine).

Na Svetskom šampionatu 2015. godine je Srbija osvojila zlato, osvojila je šest trofeja u Svetskoj ligi (2013 – 2017 i 2019. godine), te tri titule prvaka Evrope (2014, 2016. i 2018. godine).

Uspeo je sa srpskim timom da osvoji četiri najveća takmičenja u vaterpolu od avgusta 2015. do 2016. godine (olimpijski, svetski i evropski šampion uz trofej u Svetskoj ligi) što se nikada nije desilo ni pre ni posle toga.

Ozbiljan je to zadatak za blio koga ko bude seo na klupu Srbije, a trenutno se najviše šansi daje Vladimiru Vujasinoviću i Dejanu Udovičiću. Prvi je slobodan, drugi je selektor SAD.

Vladimir Vujasinović
Foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Čuveni vaterpolista Partizana, Crvene zvezde, Primorja, Barselone i Pro Reka je godinama unazad projektovan za naslednika Savića. Praktično je bilo dogovoreno da preuzme reprezentaciju posle Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, ali kada je koronavirus pomerio takmičenje promenjena je i odluka. Savić je tako ostao još godinu dana, a onda je poručio da će praviti i tim za Pariz.

Verovatno nisu želeli u Savezu da rizikuju da „potroše“ Vujasinovića koji bi imao užasno težak zadatak za tri takmičenja u samo dva meseca tokom 2022. godine. U slučaju iole lošijih rezultata tražila bi se njegova smena, dok se u autoritet Savića nikada nije sumnjalo.

Ipak, kao dugogdišnji pomoćnik u reprezentaciji, kao legenda igre, Vujasinović bi trebalo da bude pravi izbor. Do janura tekuće godine bio je trener Novog Beograda kada je kao i Savić podneo neopozivu ostavku.

„Iskreno se nadam se da će ova moja ostavka uspeti da ih sve protrese i probudi iz stanja u koje su upali i iz kog im od srca želim, da što pre izađu“, rekao je tada Vujasinović. Vodio je i Partizan od 2013. godine, osvojio je dva domaća prvenstva i dva puta stigao do polufinala Lige šampiona. Partizan je tada bio najmlađi tim takmičenja. Od 2016. do 2018. godine je radio u Pro Reku, a od 2019. je bio u Novom Beogradu.

Kao vrlo ozbiljan kandidat u igri je i Dejan Udovičić, selektor SAD, ali bi poziv Srbije mogao da ga vrati na klupu „delfina“, na kojoj je bio od 2006. do 2012. godine.

Foto: EPA/Szilard Koszticsak

Kratko je bio trener Radničkog iz Kragujevca, dok je od 2013. u Americi i sa tamošnjom reprezentacijom gradio je sistem i beležio uspehe.

Pominju se još i imena Igora Milanovića koji je takođe ove sezone radio u Novom Beogradu, a onda je ta epizoda neslavno završena.

Milanović je tri puta osvojio prvenstvo Srbije sa Partizanom, bio je dva puta šampion Evrolige (jednom sa Partizanom i jednom sa Pro Rekom), Došao je i do duple krune u Italiji sa Pro Rekom u sezoni 2014/2015, a sa Partizanom ima i dve Evrointer lige.

Mogao bi šansu možda da dobije i Uroš Stevanović, jedan od najperspektivnijih trenera Srbije. Od 2013. godine je prvi trener Radničkog iz Kragujevca. U ovom klubu je osvojio dva puta Kup Srbije, Regionalnu ligu i Regionalnu A2 ligu, Prvu B i Prvu A ligu.

Sa Partizanom je tri puta bio prvak države i osvojio je tri Kupa. Od 2006. godine je počeo da radi u reprezentativnim selekcijama, najpre kao pomoćnik u mlađim selekcijama. Od 2018. je selektor juniorske reprezentacije, neko ko je godinama bio uz Savića i ne bi bilo veliko iznenađenje da sedne na klupu „delfina“.

BONUS VIDEO Savić iznenadio sve: Agonija završena, odluka da Mandić ne igra nije moja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar