Foto: EPA-EFE/Roman Zawistowski

Iako je na klupi reprezentacije Srbije bio nepunih godinu dana, Danijele Santareli je srpskoj odbojci doneo mnogo. Prvo je u Beograd vratio bronzu Lige nacija, da bi mesec dana kasnije odbranio zlato na Svetskom prvenstvu.

Ipak, nedavno je italijanski trener napustio klupu Srbije, a nju je zamenio funkcijom selektora odbojkašica Turske. Pored toga, Santareli sa klupe predvodi i Koneljano.

Sa italijanskim timom se takođe popeo na svetski vrh, a u razgovoru za Nova.rs je otkrio kako je sa reprezentacijom Srbije osvojio zlato, koja je razlika između srpskog i italijanskog mentaliteta, kao i kakva je budućnost srpske odbojke.

“Razlika između kluba i nacionalnog tima je velika. Kada ste u reprezentaciji vi ne možete da birate koje će igračice igrati za vas, dok u klubu možete da pravite različiti tim svake sezone. Druga velika razlika je ta da sa nacionalnim timom imate samo nekoliko dana da pripremite turnir, a na klupskom nivou imate osam, devet meseci za uigravanje. Nije jednostavno biti trener nacionalnog tima jer igrate nekoliko takmičenja u kratkom periodu”, kaže Danijele Santareli za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Sa Koneljanom ste igrali protiv Ezačibašija, za koji nastupaju Tijana Bošković i Maja Ognjenović, da li vam u takvim mečevima pomaže to što ih poznajete?

“Nikada nije lako igrati protiv igračica kao što su Tijana Bošković i Maja Ognjenović, one su možda i najbolje odbojkašice na svetu na svojim pozicijama. Znam ih veoma dobro, ali to nije neka prednost kada sam na protivničkoj strani, jer su one zaista sjajne.”

Srbija i Italija su imale nekoliko epskih duela, kako je igrati protiv supruge Monike di Đenaro koja brani boje „azura“?

“Ovo je sport, i nije to mnogo komplikovano. Osećanja su svakako čudna, ali oboje hoćemo da pobedimo. Nije bitno da li igram protiv nje, moje mame ili nekog drugog, uvek hoću da pobedim.”

Šta je bio glavni faktor uspeha na klupi Srbije?

“Leto je bilo zaista neverovatno. Osvojili smo bronzu u Ligi nacija, pa zlato na Svetskom prvenstvu. Veoma sam ponosan na to šta smo uradili i neću zaboraviti leto 2022. do kraja života. Radio sam sa najboljim odbojkašicama, a ja donosim timu samo moju viziju. Jednostavna sam, iskrena i jasna osoba. Tražim sto odsto svaki dan. Volim odbojku, želim da učim svaki dan, jer je ona moj život. Možda su one to razumele i taj miks je bio dobitan.”

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Imali ste i doček na balkonu Skupštine u Beogradu nakon osvojenog Svetskog prvenstva?

“Žurka posle zlata je bila sjajna. Sećam se kada smo bili na balkonu i takvu proslavu nisam mogao da zamislim. Mnogi su mi rekli ‘Moraš da vidiš šta će se desiti ako osvojite nešto’, i na kraju smo uspeli. Zbog toga sam mnogo želeo da osvojimo medalju, kako bi je sa svima i proslavio. To mi je bio možda i jedan od najlepših dana u životu, i nikad ga neću zaboraviti.”

Da li će Srbija i u budućnosti biti odbojkaška sila?

“U ovom momentu, generacija je sjajna. Ali, za mene je neverovatan sprski mentalitet. Osvojili su toliko trofeja, ne samo u odbojci, već i u drugim sportovima, kao što su košarka ili fudbal. Možda je mentalitet tajna srpskog uspeha i mislim da će Srbija nastaviti da pobeđuje u budućnosti.”

Foto: EPA-EFE/Roman Zawistowski

Kakve su šanse Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu?

“Grupa je veoma komplikovana. Igraju u Belgiji, protiv domaćina. Poljska je sjajan tim, ali i nivo evropske odbojke je visok, te niko nije zaista lak protivnik. Biće teško i naporno, pošto će na Evropsko prvenstvo doći posle dugog leta i još jedne Lige nacija.”

Koja je razlika između srpskog i italijanskog mentaliteta?

“Rekao sam već da se divim srpskom mentalitetu. Srbi su jaki, imaju fokus i bore se za cilj. Italijanski mentalitet je veoma drugačiji, veoma smo emotivni i jake emocije nekad mogu da unište ‘glavu’. Ja sam tipičan primer Italijana, jer je emocija moja tajna uspeha. I ponekad mi to donosi dobro, dok nekad i patim zbog nje.”

Šta predstavljaju za vas Božić i novogodišnji praznici?

“Božić je stigao, a mi smo igrali poslednji meč italijanskog šampionata 26. decembra. Srećni smo jer smo posle imali pet slobodnih dana i to vreme sam proveo sa roditeljima. Božić je u prošlosti bio veoma bitan za mene, sada je drugačije. Nisam više mlad i imam posao, ali je u suštini Božić uvek divan”, završio je Santareli za Nova.rs.

BONUS VIDEO Novak ponovo uživao, plesao, zabavljao se…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar