Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Svi najvažniji događaji u godini pred nama.

Proteklih 365 dana bili su veoma uzbudljivi, ali ne preterano uspešni. Izuzev odbojkašica, Nikole Jokića i Novaka Đokovića, slobodno možemo da kažemo da su svi ostali debelo podbacili, ali nas već 2023. očekuje veliki broj prilika da to bude promenjeno.

PROČITAJTE JOŠ...

Imaćemo prilike da navijamo za Novaka Đokovića, rukometaše, vaterpoliste, nadamo se Nikolu Jokića, ali i Crvenu zvezdu i Partizan u Evroligi, odnosno crno-bele u Ligi konferencija. I, nadamo se, košarkaše.

Australijan open (16 – 29. januar, Australija)

Dolazak Novaka Đokovića u Australiju glavna je sportska tema krajem 2022. godine, a početkom naredne, 2023. pažnja će biti preusmerena na teren. Nakon nastupa na pripremnom turniru u Adelejdu, od prvog dana druge polovine meseca sledi pohod na desetu titulu u Australiji, koja će imati posebnu težinu, uzevši u obzir prošlogodišnju deportaciju.

Toni Đerona
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Svetsko prvenstvo u rukometu (12 – 29. januar, Poljska i Švedska)

Izabranici Tonija Đerone nalaze se u naletu, jedna su od najboljih reprezentacija sveta u prethodnom periodu, a na turniru koji će biti održan u Poljskoj i Švedskoj nalaze se u grupi E u poljskim Katovicama zajedno sa Katarom, Nemačkom i Alžirom. Turnir će otvoriti 13. januara protiv Alžiraca (20.30), nakon čega slede utakmice protiv Nemačke dva dana kasnije (18.00), dok će grupnu fazu završiti protiv Katara, 17. januara od 20.30.

Druga faza je zakazana za period od 18. do 23. januara, dok je završni turnir na programu od 25. do 29. dana prvog meseca u godini.

Drugi „večiti derbi“ u Evroligi (27. januar)

Crvena zvezda će dočekati Partizan i pokušati da veže treću pobedu nad crno-belima od početka sezone, dok će tim iz Humske želeti da se revanšira najvećem rivalu za poraz pred prepunom beogradskom Arenom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Kup Radivoja Koraća (15 – 18. februar, Niš)

Takmičenje za Kup Srbije biće održano u niškom Čairu, a Crvena zvezda i Partizan imaju status apsolutnih favorita.

Šerif – Partizan – Liga Koferencija (16. februar, revanš 23. u Beogradu)

Crno-beli su obezbedili nastup u nokaut-fazi, rival je moldavski Šerif.

NBA Ol-star (19. februar, Solt Lejk Siti)

Domaćin je Juta, a na susretu bi trebalo da nastupi i Nikola Jokić.

Foto: Tanjug/AP Photo/José Luis Villegas

Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici (2 – 5. mart, Istanbul)

Srbija će sa pažnjom pratiti ovo takmičenje, pošto će Adriana Vilagoš i Angelina Topić pokušati da potvrde status najtalentovanijih atletičarki sveta.

Top 8 i Fajnal for Evrolige (20. april – 21. maj)

I Crvena zvezda i Partizan imaju visoke ambicije u Evroligi, oba tima napadaju prolaz među osam najboljih po završetku 34. kola Evrolige, zakazanog za 15. april.

Nakon toga, posle par dana pauze sledi početak razigravanja i Top 8 faza, a kada bude okončana ta serija pažnja se seli ka Kaunasu, gde će od 19. do 21. maja biti održan završni turnir.

NBA plej of (15. april – jun)

Nikola Jokić se nalazi na sjajnom putu da još jednom obezbedi mesto u borbi za titulu, u plej-ofu bi trebalo da zaigra i Nikola Jović sa Majami Hitom, dok velika borba očekuje Bogdana Bogdanovića sa Atlanta Hoksima i Alekseja Pokuševskog u Oklahoma Tanderu. Od sredine aprila pa do juna počinju borbe za titulu, a nadamo se da će Srbija imati i ove godine nekoga u finalu. Podsećamo, prošle godine titulu je uzeo Nemanja Bjelica sa Golden Stejt Voriorsima.

Svetsko prvenstvo u vaterpolu (14 – 30. jul, Japan)

Nastup na Svetskom prvenstvu u Fukuoki biće prvi veliki test za Uroša Stevanovića po dolasku na klupu reprezentacije Srbije. Japan će ujedno poslužiti i kao prva prilika za „delfine“ da se domognu mesta na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Mundobasket (25. avgust – 10. septembar, Filipini, Japan i Indonezija)

Košarkašima Srbije praktično je preostalo da jednom pobedom u naredne dve utakmice (protiv Grčke u Atini ili Velike Britanije u Beogradu) obezbede mesto na smotri najboljih selekcija sveta, a ako ne bude nekih čudnih događaja te ispuste gotovo siguran prolaz na završni turnir, izabranici Svetislava Pešića će krajem leta put Azije, kako bi se borili za titulu prvaka planete. Ovog puta, nadamo se, kompletni, sa Nikolom Jokićem i Bogdanom Bogdanovićem u punoj snazi.

Kalendar ostalih takmičenja možete da pogledate ispod:

Crvena zvezda – Partizan, Superliga Srbije u fudbalu (1. mart)

Rolan Garos (28. maj – 11. jun)

Vimbldon (3 – 16. jul)

US Open (28. avgust – 10. septembar)

Evropsko prvenstvo za odbojkaše (28. avgust – 16. septembar, Italija, Bugarska, Severna Makedonija, Izrael)

Evropsko prvenstvo za odbojkašice (15. avgust – 3. septembar, Belgija, Italija, Nemačka, Estonija

Grupna faza Lige šampiona (19. septembar – 13. decembar)

Kvalifikacije za Ligu konferencija (10 – 31. avgust)

BONUS VIDEO Pešićeva prva analiza debakla Srbije: Ja to neću dozvoliti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar