Foto: EPA/Cézaro De Luca

Kada uradite nešto veliko, onda kažete kao da ste se popeli na Himalaje. Da li i vi možete zaista tako nešto da uradite, šta je potrebno, zašto je opasno i slično, pričao je srpski alpinista Aleksandar Milosavljević gostujući u novoj epizodi podcasta "Penâl".

Ekipa alpinista iz Nepala osvojila je čuveni vrh K2, kao prva ekspedicija u istoriji koja je to uspela u zimskim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ

I to dovoljno govori o kakvom poduhvatu se radi, pogotovo što je K2 sa 8.611 metara poslednji vrh na svetu iznad 8.000 metara koji nije bio osvojen zimi.

Koliko je to čudesno uraditi i kako se uopšte priprema za takvo penjanje? Šta je ključno, sa čime se penjači sve susreću, koliko traje jedna takva misija?

To je samo deo o čemu je alpinista Aleksandar Milosavljević pričao kao gost u novoj epizodi podcasta „Penâl“ (petak, 16 sati) sa zamenikom urednika sportske rubrike Nebojšom Todorovićem.

Otkrio je i opasan detalj prilikom ličnog penjanja na Akonkagvu, vrh na visini od 6.960 metara, zajedno sa Ivanom i Davidom, penjačima iz Slovenije i Hrvatske.

„Ćutanje je veoma opasno, i srećom smo izbegli tragediju. Jer, fizički je David delovao jako dobro, ali je uoči poslednjeg penjanja ka vrhu izbegavao uobičajene stvari. Njegovo telo se iznutra borilo sa problemima i zato je prilikom penjanja izuzetno važno reći kad vas nešto muči, a ne može tek tako da se primeti“, ispričao je, između ostalog, Aleksandar a celo gostovanje u našem podcastu „Penâl“ čeka vas ovog petka od 16 sati i na audio platformama, kao i na Jutjubu i portalu Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar