Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT, EPA-EFEF,EPA PHOTOPaul BUCK, EPACezaro De Luca

Srbija i Beograd dobro znaju da cene sportske umetnike i velike šampione.

Armand Mondo Duplantis poslednji je osetio šta znači ostvariti povezanost sa našom publikom. Ima samo 22 godine, a već je atletska legenda u skoku motkom, u razmaku od samo 13 dana je dva puta obarao sopstveni i svetski rekord, i to baš u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Duplantis je prvo nadmašio Renoa Lavilenija i skok od 6,16 m, u Torinu i Glazgovu je 2020. pomerao lestvicu za po jedan centimetar, da bi u Beogradu uz podršku publike postavio novi rekord sa 6,19, zatim i 6,20. Duplantis se osećao kao kod kuće u Švedskoj, srpska publika prigrlila ga je i on je uzvratio neskrivenim simpatijama, odigrao je kolo okrenut prema navijačima posle šampionskog, zatim i posle rekorderskog skoka.

Ovacije koje je dobio, podsetile su na mnogobrojne momente kada je naša publika umela da nagradi velike majstore, a slične momente u Beogradu doživeli su Dijego Maradona, Dirk Novicki i Rikardinjo.

Maradona je sa Barselonom u oktobru 1982. gostovao Crvenoj zvezdi na „Marakani“ u prvom susretu 2. kola Kupa pobednika kupova, pamtiće se lob iz 48. minuta. Bio je to jedan od najlepših golova na „Marakani“ i u karijeri Maradone, posebno je upečatljiva reakcija publike. Nemoćan je bio Aleksandar Dika Stojanović, a El Pibe je dobio aplauz i ovacije blizu 90.000 navijača.

Čak je Maradona 30 godina kasnije, kada je snimao na „Marakani“ film sa Emirom Kusturicom, opisivao detalje i reakciju publike.

„Golman je imao dva metra i nikako drugačije nisam mogao da ga savladam“, podsetio se Dijego Armando Maradona.

Dirk Novicki je 2005. doživeo najlepši trenutak karijere, baš tako je opisao ovacije u svojoj autobiografiji. U finalu Evrobasketa, Nemačka je izgubila ubedljivo od Grka sa 78:62, ali je Novicki kao MVP pobrao neviđene ovacije. Bilo je, doduše, dosta Nemaca i Grka u hali, ali je i naša publika bila deo ambijenta za pamćenje u kom je pozdravljen velikan.

„Trener Bauerman izvukao me je iz igre pre kraja finalne utakmice protiv Grka. Odjednom je 18.000 ljudi u dvorani ustalo i počelo da aplaudira. Te ovacije su me oborile s nogu. Mislim da mi nisu aplaudirali za igru u finalu, jer nisam imao svoj dan. Verovatno su osećali poštovanje prema igri cele ekipe i mojoj borbi za nacionalni tim. Taj aplauz je najlepši trenutak u mojoj karijeri“, pisao je Novicki.

Pre Duplantisa, poslednja velika ljubav rođena je između naše publike i Rikardinja, na Evropskom prvenstvu u futsalu 2016.

Kao domaćini došli smo do četvrtog mesta, u grupi smo pobedili Portugalce sa 3:1, a Rikardinjo nam je dao spektakularan gol za koji je dobio ovacije. U četvrtfinalu je Portugal morao na Španiju i izgubio je sa 6:2, a Rikardinjo se osećao kao da igra u Lisabonu – naša publika je navijala protiv Španaca, ljutila se zbog grubih faulova nad Rikardinjom i on to nikada nije zaboravio. Često je spominjao da se rado seća Beograda i da rado dolazi ovde – nema sumnje da će u njegovom raspoloženju biti i Duplantis, čeka ga još mnogo toga u karijeri i nema sumnje da će želeti da piše opet istoriju kod nas.

BONUS VIDEO Beograd ušao u istoriju, Duplantis oborio svetski rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar