Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Velikan futsala Rikardinjo otišao je u istoriju kako i dolikuje, kao svetski prvak, iako je to bilo bolno za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ

Orlovi su u četvrtfinalu Svetskog prvenstva ozbiljno namučili Portugaliju, pobedili su sa 4:3, tek posle produžetka i uz ozbiljne kontroverze.

Sudije su u jednom trenutku ozbiljno progledale kroz prste Portugalcima, nije bilo čistog penala za Srbiju, posle čega su Portugalci prokrčili put do svetskog trona.

Pobedili su Špance sa 4:2, zatim i Argentince u finalu sa 2:1, a pre završne utakmice su suze Rikardinja već obišle svet.

Dok se intonirala himna, Rikardinjo je zaplakao jer je to bio njegov poslednji pokušaj da osvoji svetsku titulu.

Šest puta je bio proglašavan za najboljeg futsalera sveta, ali mu je najvažniji trofej izmicao.

Laureat je bio 2010, 2014, 2015, 2016, 2017. i 2018. godine, a u naponu snage, u njegovim majstorijama uživala je i srpska publika.

Svojevremeno, na Evropskom prvenstvu 2016. u Beogradu, Španci su Portugalce pobedili u četvrtfinalu sa 6:2, a Rikardinjo je u suzama napustio teren.

Nije mogao da podnese takav poraz, ali je dobio nezapamćene ovacije srpske publike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ricardinho10 (@ricardinho10oficial)

„Nažalost, još jednom nismo uspeli da uradimo šta smo želeli, ali probali smo… Mi smo tim i kada pobeđujemo i kada izgubimo, ništa se ne menja. Ponosni na Portugaliju zauvek! Hvala srpskim navijačima na podršci. To je nešto neverovatno! Želim vam sve najbolje. Čestitke Španiji na plasmanu u polufinale. Mi smo ovoga puta promašili svoje šanse“, rekao je Rikardinjo posle ovog poraza uz snimak jednog od lepših golova karijere.

Srbiji je Riukardinjo dao još jedan spektakularan gol te 2016. godine, pobedili smo 3:1, ali se najviše vrteo gol portugalskog umetnika kog je srpska publika umela da pozdravi i skine kapu kako dolikuje.

Na evropsku titulu, Rikardinjo je čekao do 2018. godine, a sada je imao dostojan „poslednji ples“.

Rekao je pred turnir da bi menjao sve titule za jednu svetsku, da te reči nisu varka, govorile su suze prilikom intoniranja himne.

Karijeru u futsalu je počeo tako što je trenirao za Porto i kao 14-godišnjaku su mu rekli da je prenizak za profesionalnu karijeru.

Sada ima 164cm, a u tadašnjem periodu tinejdžerskog sazrevanja, prilično bolno je podneo ove reči.

Nije trenirao ili igrao fudbal 18 meseci, posle čega se oprobao u futsalu, pobegao je od siromaštva, ispisao istoriju i svoju karijernu bajku krunisao je u 36. godini, protiv Argentinaca.

Iako je za Srbiju poraz bio gorak, mnogi ljubitelji futsala u našoj zemlji biće srećni zbog ovakvog karijernog kraja za Rikardinja.

Više puta je slao poruke srpskoj publici na društvenim mrežama, 2016. je poseban pozdrav uputio kada je dobio još jedne, nezapamćene ovacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ricardinho10 (@ricardinho10oficial)

„U Porugalu ću svima pričati kakvu podršku smo imali od hiljada srpskih navijača, koji su gledali naše tri utakmice u Areni. Predivno i nezaboravno iskustvo. Srbi, hvala vam za podršku, nikada vas neću zaboraviti. Reprezentacija Srbije od sada ima još jednog navijača. Srećno i sve najbolje“, napisao je Rikardinjo pored snimka oproštaja od beogradske publike.

Sada se oprostio i od svetske scene, onako kako je i sanjao, kao šampion planete.

BONUS VIDEO – Liverpul – Mančester siti 2:2 | Svi golovi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare