FK Barselona
FK Barselona; Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Rukometaši Barselone ne samo da su pobedom u finalu Lige šampiona ispisali istoriju kluba, već i čitave Evrope.

Rukometaši Barselone su nakon penal serije pobedili nemački tim Vive Kjelce u finalu Lige šampiona rezultatom 37:35.

PROČITAJTE JOŠ

Španci su prvi tim nakon 13. godina koji je uspeo da odbrani trofej Lige šampiona, a ovo im je čak 11. trofej po čemu su apsolutni rekorderi. Bila je ovo ukupno 45. evropska titula Barselone u svim sportovima i po tome je apsolutni rekorder.

Mnogi klubovi nemaju toliko timova u različitim sportovima, ali ipak je Barselona ispisala istoriju. Od 45 titula, čak 22 doneli su hokejaši na rolerima. Pomenutih 11 su doneli rukometaši, četiri puta su futsaleri Barselone bili najbolji na Starom kontinentu, dok je jednom, i to prošle godine, ženski fudbalski klub stigao do titule šampiona. Koliko su fudbalrke cenjene u Španiji svedoči i što su ove godine gledanije od fudbalera. Čak 91.553 gledalaca posmatralo je pobedu Barselone protiv Real Madrida sa 5:2 u četvrtfinalu Lige šampiona, a katalonski klub je prošao dalje ukupnim trijumfom sa 8:3.

Uz njih su dve titule doneli košarkaši Barselone (prvu 2003. godine pod komandnom palicom Svetislava Pešića i sa vizijom Dejana Bodiroge na terenu), a drugu 2010. Fudbaleri su pet puta bili prvaci Evrope. Prvi put 1992. godine, a onda dok je Lionel Mesi bio ključna figura kluba osvojeno je još četiri pehara. Najpre 2006, zatim 2009, pa 2011. i (za sada) poslednja 2015. godine.

Prvu titulu je Barselona osvojila pre 49 godina kada su hokejaši na rolerima prvi put postali prvaci, a Barselona je po prvi put postala prvak Evrope u fudbalu nakon što je izgubila šest finala Lige i Kupa šampiona.

ŽFK Barselona, ŽFK Real Madrid
Foto: AP Photo/Joan Monfort

Barselona ima klubove i u fudbalu na pesku, košarci u kolicima, rabiju, hokeju na ledu, odbojci (muškarci i dame), pa čak odnedavno i e sports ekipu.

Četvrtina Španaca navija za Barselonu, a po istraživanjima je drugi klub po podrši u čitavoj Evropi (što i ne čudi kada se vide ovakve neverovatne brojke) odmah iza Real Madrida.

Barselona ima čak 1.264 zvaničnih klubova navijača širom sveta, a na Fejsbuku ima najviše pratilaca (103 miliona) posle Reala (111). I zato je to rivalstvo daleko prevazišlo granice Španije jer se sada dresovi ova dva kluba mogu videti u svakom kutku planete.

BONUS VIDEO Otvaranje meča Real Madrid – Barselona

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar