Iz jednog od performansa "Cirkusfere" Foto: Bitef/Promo

Podsetiću vas na jednu anegdotu, istinit događaj, ili tek namenski sročenu priču, iz prve polovine 19. veka, kako bih ovdašnjim i dugogodišnjim dešavanjima u sportu "lupio" pečat istorijske neizbežnosti u reakcijama javnosti na besmislice.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, ne ulazeći u istinitost kada su detalji u pitanju, već čvrsto se držeći poente, učinilo mi se da jedino na taj način možemo da se otarasimo jedne gadne navike. A, reč je o povodljivosti koju mnogi zloupotrebljavaju.

Dakle, pre otprilike dva veka, Turskim hatišerifima iz 1830. i 1833. godine, Srbija je dobila autonomiju i pravo da podiže kulturno-prosvetne i zdravstvene ustanove. Joakim Vujić je, na poziv kneza Miloša, došao u Kragujevac kao ličnost velikog pozorišnog iskustva i poznavalac obimnog pozorišnog repertoara. Postavljen je za direktora teatra sa zadatkom da organizuje rad pozorišta.

Pripremio je neku svoju predstavu i za premijerno izvođenje obezbedio prisustvo svih uticajnih ljudi tog doba u Srbiji i Kragujevcu. Došli su knez Miloš, svi gospodari i glavari, viđeniji kragujevački seljaci, zanatlije, oficiri.

Usred predstave, u salu upada neki čovek i onako „junački“ razglasi da je napolju, ispred zgrade, mečka koja igra uz muziku i da se silan narod okupio da to posmatra. To je jedna od verzija. U drugoj je, umesto mečke, glavni protagonista bio slon, ili elefant, kako se tada u Srbiji nazivala ta životinja.

I, šta se desilo?

Knez Miloš, sa svom svojom svitom i maltene svi prisutni u pozorišnoj sali, izleteli su napolje da vide tu vašarsku mečku. Ili elefanta. Legenda kaže da je tada Joakim Vujić izgovorio rečenicu, koja me je podstakla da uopšte pričam ovu priču.

Rekao je : „Narod voli cirkus, pa to ti je“.

O čemu se tačno radi pročitajte u kolumni Dragana Popovića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar