Foto: Pedja Milosavljevic

Navijači Crvene zvezde nisu sa prevelikom euforijom dočekali Kup Radivoja Koraća, ali to nije bio slučaj sa Milanom Dozetom, član skupštine, koji ih je podsetio na, za zvezdaše, kultnu 2003. godinu.

PROČITAJTE JOŠ

Koronavirus nije bio milostiv prema Zvezdi pred borbu za prvi pehar u sezoni, a sreća u nesreći za klub sa Malog Kalemegdana je činjenica da su neka nova imena dobila priliku da se pokažu na velikoj sceni.

Pred turnir, Milan Dozet je navijače Zvezde podsetio na sezonu 2003/2004, kada je Zvezda bila otpisana pre turnira, a onda je posle tri produžetka uzela trofej.

Upravo u sistemu takmičenja je draž Kupa, dešava se nepredvidivo, a Zvezda je tada iznenadila posle dodatnih minuta igre, prvo Partizan, pa Vojvodinu i tadašnji Refleks.

MVP je bio Goran Jeretin, koji pred turnir praktično nije mogao da stoji na nogama, a slična sudbina zadesila je Dozeta i Rakočevića.

Kup se u Novom Sadu nije igrao od te 2003. godine, a Dozet je kao nekadašnji akter najavio novi odlazak u „srpsku Atinu“ na motivišući način.

„Jednom davno je Crvena zvezda kretala na Kup u Novi Sad, sa puno povređenih igrača. Mislili su da se vraćamo već posle prve utakmice. Vratili se jesmo ali posle tri utakmice i tri produžetka… Sa peharom Kupa… Ne vidim razlog da ovaj put bude drugačije“, poručio je Dozet na Tviteru i sve se obistinilo.

Nakon Kupa, Dozet je kao član Skupštine Crvene zvezde izneo svoje utiske za Nova.rs, bilo je nemoguće ne setiti se poslednjeg turnira u SPENS-u, iako je priznao da nije motivisao igrače podsećanjem na završnicu 2003. godine.

„Nije bilo potrebno posebno motivisati ekipu, momci su sportisti i došli su na Kup maksimalno motivisani da uzmu trofej, prvi u sezoni. Možda su mediji ili neki navijači smatrali da je ekipa previše oslabljena zbog korone, u štabu i igračkom sastavu, nisu se svrstavali u favorite, ali ja nisam smatrao tako. Imamo jako kvalitetne igrače i u igri i na klupi. Ja mislim, a oni su pokazali da mogu da osvoje Kup, da su zasluženo tu gde jesu, pokazali su da mogu da zamene te igrače, uključujući i mlade igrače koji su dobili priliku. Ne da daju doprinos, nego da budu čak i nosioci. Pre svega, mislim tu na malog Uskokovića, igra na jedinoj poziciji na kojoj ne možete da se ‘sakrijete’, na plejmejkeru. Odigrao je jako dobro, doneo je svoj pečat Kupu i pokazao da Zvezda može ozbiljno da računa na njega, ne samo kao na zamenu, nego kao na nekoga ko može da nosi igru ravnopravno“, rekao je za Nova.rs Dozet.

Da li je neko generalno sa Kupa ostavio posebno upečatljiv utisak na Vas?

„Mislim da je sve bilo očekivano, generalni je utisak da je šteta što publike nije bilo na tribinama. Pre svega, na derbiju, i protiv Mege. Finalna utakmica bi bila mnogo lakše da je sa tribina bilo te energije koja nosi igrače i pokreće ih. Sve je bilo u granicama očekivanog, Partizan je odigrao jako dobru utakmicu, za njih vrhunsku. Zvezda je držala priključak praktično celu utakmicu i uspela je da ostane u egalu do poslednjih minuta, kada je prelomila. Nije bilo ništa neočekivano, a finale je bilo protiv kvalitetne i mlade Mege, u kojoj će biti nekih NBA zvezda. Svi znamo kako Mega radi, mislim da je Petrušev neko ko je pokazao da će biti veliko ime.“

Kad je u pitanju čuveni Kup, šta ostaje kao najjača uspomena?

„Ostaje uspomena da smo išli otpisani. Vikali su nam da ne moramo da nosimo stvari za duži boravak od jednog dana, čak i naši navijači. Kao, ‘nosimo stvari za dan i vraćamo se.’ Stvarno smo bili oslabljeni povredama, sa druge strane, ostali su bili jaki, Vojvodina sa Gurovićem i novcem koji je NIS uložio u stvarno jaku ekipu. Partizan je tada bio dominantan, i FMP je na kraju krajeva tih godina osvajao Jadransku ligu. Tri utakmice, tri produžetka, tri neverovatne potrošnje, energije, emocije i svega… Posle toga, na kraju, jedno veliko rasterećenje i velika sreća. Ono sinoć me je podsetilo na to, emocija me podsetila na taj prošli Kup.“

Ostaje upamćeno i da je Jeretin kao povređen igrač postao MVP turnira?

„Jeretin je bio povređen dugo pre toga, nije ni trenirao uopšte sa nama. U polufinalu smo se Igor Rakočević i ja povredili, celu noć su doktori pokušavali da nam skinu otok sa noge, međutim, ujutru je bilo jasno da ne možemo ni da stojimo, a ne da igramo utakmicu. Onda je pronađeno rešenje da se Jeretinu daju blokade da to odigra, a tada je Nešović kao mlad igrač, otprilike kao Uskoković danas, uskočio u svoje mesto u rotaciji i odigrao vrhunsku školsku utakmicu na svojoj poziciji, sa Vukom Radivojevićem koji pogađa trojku za taj produžetak, i na kraju uzimamo Kup. Stvarno, neverovatan Kup sa tri produžetka i tri teške utakmice, na kraju je možda tako bilo i slađe. Sada posle ovog Kupa shvatam koliko se navijača seća tog Kupa i koliko je svima ostalo urezano u pamćenje baš zbog tri produžetka. Javljali su se ljudi na Tviteru, još čuvaju karte sa tog Kupa. Baš znači, navijači koji su redovni rado se sećaju tog turnira“, zaključio je Dozet.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare