Foto: KSS/Marko Metlas

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Megu 73:60 u finalu Kupa Radivoja Koraća i osvojili četvrti trofej "Žućkove levice" pod vođstvom Dejana Radonjića.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveno-beli su sprečili Megu da se domogne svog drugog pehara, iako su bili oslabljeni neigranjem petorice standardnih prvotimaca od kojih su neki poput Korija Voldena veoma bitni u Radonjićevoj rotaciji.

Ključna prednost Zvezde je stvorena u skokovima u napadu (15) i čuvanju svog obruča (ukupno 41 skok), ali joj je pomogao i sušni period u šutu Mege, koja je u jednom trenutku imala 5/7 u šutu za tri, a onda je do četvrte četvrtine procenat spao do 5/16 pre kraja meča.

To su koristili igrači Zvezde da postepeno održavaju priključak, tope, a onda stvore i povećavaju prednost koja je posle trojke Dejana Davidovca sredinom poslednje deonice bila 62:52.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Tada je već bilo jasno da će Mega teško do preokreta, a od pojedinaca treba istaći Marka Jagodić-Kuridžu kome po borbenosti niko nije mogao da parira.

On je završio meč sa osam poena i 11 skokova uz tri asistencije i dve ukradene lopte. Efikasniji su u Zvezdi bili Davidovac i O’Brajant sa po 14 poena, dok je Branko Lazić upisao deset poena.

U Megi je Petrušev ubacio 21 poen, Marko Simonović je imao 12, a ostali su bili znatno slabiji. Petrušev je imao i šest skokova.

Foto: KSS/Marko Metlas

Prvo poluvreme je očekivano pripalo dvojici mladih i talentovanih igrača Mege – Marku Simonoviću i Filipu Petruševu.

Njih dvojica su, kao i cele ove sezone, igrali veoma rezonski i kažnjavali su propuste koje bi im dopustila odbrana crveno-belih.

Simonović je prepoznavao udvajanja i slao povratne lopte za otvorene trojke saigrača, Petrušev je pogađao spolja, a igrači „ružičastih“ nisu paničili ni kada bi igrači Zvezde igrali presing.

Iskusnija Zvezda je bila daleko bolja u skoku u napadu i otud je proizišlo štošta dobro za tim Dejana Radonjića. Nekoliko trojki i polaganja je usledilo baš posle promašaja i uhvaćenih lopti Jagodić-Kuridže, Kuzmića i O’Brajanta.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Uz to, igrači Mege su gubili više lopti, slično kao što je protiv Zvezde radio i Partizan u subotu. Puleni Vlade Jovanovića su rano poveli poenima Simonovića, a na isti način je ubrzo odgovorio Zvezdin Marko Simonović.

Lojd je promašio otvorenu trojku, što nije uradio i Petrušev, pa je u trećem minutu umesto 5:5, bilo 8:2 za Megu.

Tu se ona neće zaustaviti, već za manje od četiri minuta stiže do dvocifrene prednosti 12:2, poenima Momirova.

Tada su na scenu stupili momci u crveno-belom sa svojim skokovima u napadu i, malo sa slobodnih bacanja, malo iz drugih pokušaja vratili su egal, a onda i poveli trojkama.

Foto: KSS/Marko Metlas

Pogađali su ih Dobrić i O’Brajant za 17:14, a Radonjićevi košarkaši su bili u seriji 12:0. Prekinuli su je Karlo Matković i Momirov, Tepić je uneo dozu stabilnosti u svoju postavu, pa je prva četvrtina završena sa 21:19 za Megu.

Druga je bila znatno tvrđa i sa manje oscilacija. Mega je konstantno bila u prednosti, mada je slabo čuvala svoj obruč.

Petrušev je trojkom doneo svom timu 26:23 posle 13 minuta igre, uzvratio je Lojd sa pet brzih poena za 28:28, a viđene su i neke zanimljive scene.

Za jednu od takvih pobrinuo se O’Brajant koji je promašio čist zicer, a onda je uhvatio svoj promašaj i asistirao Davidovcu za trojku i samo poen zaostatka za Megom – 34:33.

Foto: KSS/Marko Metlas

Mlađi tim je ostao stabilan do isteka dvadesetog minuta, pa Zvezda nije uspevala da vrati prednost koju je u jednom momentu imala u prvoj deonici.

Treća četvrtina donela je prednost Zvezdi jer Mega nije u prva četiri i po minuta mogla da pogodi ništa.

Za to vreme Jagodić-Kuridža je nastavio da igra borbeno i skače u napadu, Kuzmić i Davidovac su činili isto i onda ne treba da čudi što je Zvezda trojkom Lojda povela sa 43:40.

Mega je uspela da vrati prednost sa četiri brza poena, ali nije generalno zaigrala bolje. I ta nijansa je bila na strani Zvezde koja je preko Jagodić-Kuridže na pola oko minut pre kraja otišla na 53:48.

Foto: KSS/Marko Metlas

Markov šut je zaigrao na obruču, završio unutra na kraju, sudije su pregledale snimak i ustanovile da je pogodak za tri, pa su crveno-beli sa +5 ušli u završnih deset minuta.

Tamo se Mega nije proslavila. Još jednom je, kao i protiv Partizana počeo da pogađa Davidovac, trojke su krenule da ulaze, a videla se i nesigurnost Mege u šutu.

Uzrok ove nesigurnosti je bilo nekoliko lako zagrađenih i uhvaćenih lopti Zvezde, pa je njena prednost počela da raste.

Posle trojke Davidovca bila je deset poena po prvi put u meču – 62:52. Već tada, na pet minuta pre kraja bilo je gotovo izvesno da Mega neće moći da učini ništa više da bi preokrenula rezultat, pa je Zvezda posle četiri godine uzela Kup i vratila ga u svoje vitrine na Malom Kalemegdanu.

Foto: KSS/Marko Metlas

Crvena zvezda – Mega 73:60 (19:21, 17:19, 17:8, 20:12)

Hala: Spens, Novi Sad, bez publike; Sudije: Ilija Belošević, Milivoje Jovičić, Uroš Obrknežević

Crvena zvezda: Lojd 9, Uskoković 5, Lazić 10, Simonović 4, Kuzmić 4, O’Brajant 14, Vujičić 0, Davidovac 14, Dobrić 5, Jagodić-Kuridža 8, Simanić 0. Trener Dejan Radonjić.

Mega: Smit 7, Petrušev 21, Momirov 5, Simonović 12, Kazalon 5, Jović 0, Mišković 0, Tepić 4, Jovičić 0, Cerovina 0, Matković 6, Langović 0. Trener: Vlada Jovanović.

Četvrta četvrtina:

Foto: KSS/Marko Metlas

40′ KRAJ, Zvezda je osvojila Kup Radivoja Koraća

Nisu crveno-beli popustili, Mega nije imala snage za preokret, pa su igrači Zvezde osvojili novi Kup koji će im dodeliti predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

38′ Petrušev daje važnu trojku

Igrač Mege ima 21 poen, ubacio je tri od četiri šuta za tri, ali je to za sada dovoljno tek da spusti minus na deset poena – 70:60 za Zvezdu na dva i po minuta pre kraja.

37′ Skuči Smit čuva nadu Mege, Davidovac je gasi

Prodor pored O’Brajanta, izvukao je nekako loptu Smit koji je dobio faul i smanjio zaostatak Mege na 11 poena, na tri u po minuta do kraja – 68:57 za Zvezdu. Davidovac je to anulirao skokom i prodorom do obruča – 70:57.

Foto: KSS/Marko Metlas

36′ Dve trojke Zvezde i prva dvocifrena prednost

Raste prednost crveno-belih, Davidovac i O’Brajant cepaju mrežicu pa Zvezda posle 35 minuta i na pragu 36. ima 65:52. Nalet je prekinut poenima Petruševa i Smita za 67:56.

34′ Bitni skokovi Zvezde i strašna rampa Dobrića!

Sada kada igrači Mege ne pogađaju, igrači u crveno-belom sjajno hvataju promašaje rivala. Čak i kada se to ne desi, Ognjen Dobrić stigne Smita na obruču i monstruozno ga izblokira.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

32′ Iskupio se Petrušev

Pogodio je oba slobodna bacanja posle faula pri šutu i vratio vrlo dostižnih pet razlike. Međutim, Kuzmić je pored Cerovine lako rešio akciju na niskom postu, šutem iz okreta – 57:50 za Zvezdu.

Simonović iz Mege je promašio u novoj šansi da smanji zaostatak.

31′ Kako se grade igrači Zvezde…

Cerovina promašuje, neprecizan je i Dobrić u napadu Zvezde, ali njeni igrači mnogo bolje grade svoj obruč. Petrušev je pogrešio u napadu, Simonović je u kontri poentirao i Zvezda pravi malo osetniju prednost – 55:48.

Treća četvrtina:

Foto: KSS/Marko Metlas

30′ Srećan hitac Jagodić-Kuridže, Zvezda na +5

Precizan je za dva Tepić, organizator igre Mege, koja sada igra agresivnu odbranu. Jagodić-Kuridža je zatim dobio loptu u sredini, digao se na šut i pogodio spolja.

Sudije su pregledale snimak i ispostavilo se da je teška odluka ostala kao i trojka.

28′ Petrušev sjajan

Mekan izbačaj i pogodak, na drugoj strani neprecizan Lojd. Momirov je propustio šansu da izjednači, Jagodić-Kuridža je uhvatio skok u odbrani, Davidovac u napadu i dobio je faul – 50:46.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

27′ Sve kažnjava Zvezda

Ofanzivni skok Kuzmića, pa trojka Uskokovića. Prethodno je lepo prošao Lojd i izbacio pas za Lazića koji je zatresao prvi obruč. Uskoković to nije uradio i Zvezda odlazi na 48:44.

26′ Dve greške Uskokovića, Mega opet vodi

Novi poeni za Megu, a onda i deseti poen Lazića. Preuzeo je odgovornost u napadu i krenuo na koš, prošao po desnoj strani i pogodio od table.

Foto: KSS/Marko Metlas

25′ Početničke greške Mege

Petrušev je izbegao krađu Lazića, hteo je da fintira Kuzmića i napravio je duplu loptu. Momirov je lepo ispratio Lojda na drugoj strani, a Kuzmić je ostao tri sekunde u reketu Mege.

Neverovatno je da tek posle četiri i po poena Smit ubacuje prve poene za Megu – 43:42 za Zvezdu.

24′ Dva promašaja Simonovića, Lojd to kažnjava

Mega ništa ne pogađa u napadu, Lojd je ostavljen sam u kontri i naskočio je na šut za tri. Kasnio je da ga zatvori Filip Petrušev i to su tri poena za Zvezdu – 43:40.

Foto: KSS/Marko Metlas

23′ Loši napadi Smita, Zvezda u egalu

Za sada ne ide organizacija igraču Mege, trojku je promašio Uskoković, a JagodićKuridža je mrtvom loptom i skokom obezbedio dva nova napada za Zvezdu. Iznudio je i faul Simonovića za dva penala i egal svog tima – 40:40.

22′ O’Brajant vraća Zvezdu

Još jednom poen minusa za Zvezdu, precizan je iz čeone trojke bio Džoni O’Brajant. Skuči Smit je prethodno loše osmislio napad, Tepić je iznudio faul Uskokovića – 40:39.

O’Brajant je u međuvremenu promašio još jednu trojku.

Druga četvrtina:

20′ Petrušev dominira, Mega na +4

Petrušev upisuje svoj 12. poen u prvom delu igre i ponajviše zahvaljujući njemu i Matkoviću u poslednjih nekoliko minuta, Mega posle 20 minuta vodi 40:36.

19′ Brzi poeni za Megu, „ružičasti“ čuvaju prednost

Smit i Matković za pola minuta daju četiri poena, pa Lazić daje novu trojku i čuva prednost Zvezde – 38:36.

Foto: KSS/Marko Metlas

18′ Komična situacija – O’Brajant promašio zicer, pa upisao asistenciju

Umesto dva, tri poena za Zvezdu! O’Brajant je promašio čist zicer pod košem, pa je asistirao Davidovcu za trojku – 34:33 za Megu.

17′ Prvi obruč Davidovca

Kontraritam za Zvezdinog univerzalca kao i u meču sa Partizanom. Trojka je završila na prvom obruču, a Mega upisuje poene preko Simonovića – 34:30.

Foto: KSS/Marko Metlas

16′ Vraća Mega trojku

Kazalon precizan iz ćoška jer je udvajanje moralo da ostane na Simonoviću. Megin Marko je to video i Kazalonu je izbacio pas za otvoren šut. Simonović je zatim fauliran i pogodio je jedno od dva slobodna bacanja – 32:28 za Megu.

Ova ekipa je do sada izgubila već osam lopti, ali se to ne vidi po rezultatu. Kuzmić je novim ofanzivnim skokom i poenima posle promašaja Lojda smanjio zaostatak Zvezde – 32:30.

15′ Brzi poeni Lojda

Krenuo je na prodor i ubacio prve poene Zvezdin Amerikanac uz mnogo kontakta sa unutrašnjim igračima Mege. Odmah u sledećoj akciji Mega gubi loptu, Lojd dobija povratni pas za šut i posle jedne finte Džordan daje trojku za brzih 5:0 – 28:28 posle četiri i po minuta igre.

14′ Mega bolja u napadu

Loš šut Kuridže za tri, čvrsto se brani Zvezda udvajanjem na Simonoviću. Zvezdin Simonović je probao da uđe do koša i završilo se loše i neprecizno, a Petrušev je svojim desetim poenom malo odlepio Megu – 28:23.

13′ Novi Zvezdin skok u napadu, Petrušev se raspucava

Promašaj Dobrića u prodoru i još jedan skok u napadu. Popravio se Dobrić u novom ulazu. Petrušev je potom dao svoju drugu trojku – 26:23 vodi Mega.

12′ Er bol Skuči Smita

Ni Kuzmić ništa nije bio bolji u „zidanju“ pod obručem Mege odmah u narednom napadu, ali je napravio faul na Meginom Simonoviću za dva bacanja – 23:21 za „ružičaste“.

11′ Skokovi u napadu „ubiše“ Megu

Promašaj Radanova za tri, hvata loptu Jagodić-Kuridža pod košem i odmah se diže na šut. Pogađa, pa Zvezda za sada surovo kažnjava sve situacije u kojima dobija druge šanse.

Prva četvrtina:

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

10′ Koš za koš u finišu

Tepić lepo proigrava saigrača posle dva pogođena penala Jagodić-Kuridže, a Matković još jednom rešava situaciju pod košem Zvezde – 21:19 za Megu na kraju prve deonice.

9′ Mega uzvraća!

Momirov je dao trojku i vratio ravnotežu na parketu u prvoj četvrtini. Jagodić-Kuridža nije bio siguran u sledećem napadu, klub sa Malog Kalemegdana je izgubio loptu, a Tepić je krenuo na obruč i dobio faul – 19:17 za Megu.

8′ Zvezda „sipa trojke“ i vodi!

O’Brajant je ubacio trojku za vođstvo Zvezde 14:12, izjednačio je Matković šutem za dva, ali je Zvezda dobrom kretnjom u napadu i viškom u uglu za Dobrića došla do nova tri poena – 17:14 za crveno-bele.

7′ Opet skok u napadu O’Brajanta i poeni

Ovog puta je Amerikanac sam poentirao za dva i nastavio je Zvezdin niz od 9:0. Megin Simonović je u međuvremenu zaustavljen u pohodu na obruč.

6′ Ofanzivni skok, pa trojka

Crveno-beli prave seriju 7:0 posle slobodnih bacanja Uskokovića, Lazića, a onda i trojke Zvezdinog kapitena. O’Brajant je posle promašaja Lojda uhvatio ofanzivni skok, a Lazić je u dodatnih 14 sekundi bio precizan – 12:9 za Megu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

5′ Zvezda se vraća sa penala

Aleksa Uskoković je ubrzo napao koš Mege i prekinuo njenu seriju od sedam poena – 12:4. Skuči-Smit je napravio korake, Matković je izblokirao O’Brajanta pod svojim košem, a Lazić je potom fauliran – 12:6 za Megu.

4′ Serija Petruševa, Mega na +10!

Mladi igrač Mege je posle greške igrača Zvezde i njihovog sporijeg početka poentirao za dva i napravio prvu osetniju prednost igrača u ružičastom – 10:2.

Momirov je driblao unutar linije 6,75 metara, otišao je ulevo i odatle šutnuo sa poludistance. Bio je precizan pa je Mega došla do prvog dvocifrenog plusa 12:2.

3′ Umesto egala, +6 za Megu

Promašio je bek Zvezde Džordan Lojd trojku i šansu da izjednači na 5:5, umesto toga je Petrušev pogodio trojku za 8:2.

2′ Simonovići precizni od starta

Kuzmić je propustio šansu da upiše prve poene na meču za Zvezdu, što je Marko Simonović iz Mege kaznio trojkom – 3:0 za Megu. Njegov imenjak i prezimenjak iz Zvezde je flouterom upisao i svoje prve poene – 3:2.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar