Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Partizan i Crvena zvezda su završili takmičenje u Evroligi neuspehom jer se nijedan od dva kluba nije plasirao u doigravanje Evrolige što je u skladu sa najvama da žele na Fajnal for rezultat ispod svih očekivanja.

Partizan je do poslednjeg kola bio u igri, dok su crveno-beli odavno svoje interesovanje prebacili na regionalnu košarku.

Ipak, jedna tema i dalje je aktuelna, a tiče se finansiranja klubova, a neobična praksa dodele novčanih sredstava iz budžetskih rezervi države Srbije preko posrednika nastavljena je i u aprilu mesecu.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je opet KSS bio protočni bojler preko kojeg su pare prosleđene u košarkaški klub Crvena zvezda koji je već na ovaj način u periodu od kraja novembra do kraja februara dobio 4,5 miliona evra. Sada je u pitanju tranša od 1,5 miliona evra koju je odlukom vlade Srbije uplaćena na račun Košarkaškog saveza koji je i ovoga puta te pare prosledio na adresu crveno-belih.

Prema podacima iz Službenog glasnika objavljenog 12. aprila, iz budžetske rezerve je na ime KSS-a uplaćeno 177 miliona dinara što je oko 1,5 miliona evra koje su zatim prosleđene timu sa Malog kalemegdana.

Ponovo je kao obrazloženje navedeno da se radi „o obezbeđivanja finansijske pomoći za redovan rad Košarkaškog saveza Srbije“. Međutim, redovan rad KSS-a je izgleda bilo finansiranje Crvene zvezde kao i u prethodnim navratima.

Zanimljivo je da je ta novčana pomoć sa onima koje je Crvena zvezda dobijala u prethodnim navartima istim putem dostigla sumu od oko šest miliona evra.

Jednako je zanimljivo i što ona dolaze u momentu kada su obaveze u Evropi završene, a Crvena zvezda u međuvremenu samo produžila ugovor Treju Tompkins za kojeg je prema rečima iz kluba dato svega 20 hiljada evra, pa se postavlja pitanje zašto je nova suma novca prebačena na račun crveno-belih i gde su u priči ostali košarkaški klubovi u Srbiji.

Nejasan je i kriterijum po kojem KSS donosi odluku da sa višemilionskim uplatama pomogne Crvenoj zvezdi. Rezultati u Evroligi sigurno nisu faktor, a teško je pronaći i bilo koji drugi razlog.

Pokušali smo u ranijim navratima da dobijemo informacije iz krovne kuće srpske košarke, ali smo dobili odgovor da o radu KSS-a ne mogu da daju javne informacije.

Odgovore smo želeli da dobijemo i od ljudi u Crvenoj zvezdi, ali zbog prekida saradnje koju je inicirao sam klub, nismo u mogućnost da iste dobijemo na pomenutoj adresi.

Zanimljivo je da država iz budžeta pomaže i rad Fudbalskog saveza Srbije koji je u prethodnom periodu dobio 410 miliona dinara, što je oko 3,5 miliona evra. Iako je reprezentacija Srbije u fudbalu obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo i samim tim veliki priliv novca, država je veliku sumu prebacila na račun Fudbalskog saveza.

Da li je u pitanju bio novac kojim je Partizanu omogućeno da sanira katastrofanu finansijsku situaciju i plati licencu za evrokupove, ili su u pitanju sredtsva namenjena u neku drugu svrhu, takođe je ostalo nejasno u ovom trenutku, ali je činjenica da se velika sredstva iz budžetskih rezervi prebacuju na račun FSS-a i KSS-a bez jasne namene i pravog obrazloženja.

BONUS VIDEO Nestvaran koš Vanje Marinkovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare