Foto: Kk Partizan/KK Crvena zvezda

Zvezda ima prednost na papiru.

Bliži se početak klupske košarkaške sezone, jedne od najisčekivanijih u Srbiji. Partizan i Crvena zvezda po drugi put zajedno igraju u eliti, ali ćemo po prvi put gledati evropski večiti derbi.

Brojna atraktivna pojačanja na obe strane garantuju sjajnu košarku, a to je samo još više podgrejalo isčekivanja i nade u taboru obe ekipe.

PROČITAJTE JOŠ

Ekipe se već uveliko spremaju i bruse formu na međunarodnim turnirima, a polako se priključuju i igrači koji su imali reprezentativne obaveze.

Sezona za večite kreće mečevima u ABA ligi 27. oktobra, a onda kreću bitke u eliti koje svi čekaju.

Partizan nije igrao osam godina Evroligu i to se najbolje videlo po prodaji sezonskih karata gde je brojka premašila 10.000 pretplatnika.

Kombinacija želje za Evroligom, Željka Obradovića na klupi i nekoliko zvučnih pojačanja bila je dovoljna da se navijači crno-belih „zapale“.

Ni u crveno-belom taboru nije manje uzbudljivo, pa imamo sjajnu sezonu u najavi.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ono što je posebno zanimljivo je da je uprkos činjenici da je Partizan doveo nekoliko prekaljenih evroligaških igrača, Zvezda ta koja će ući sa više iskustva u ovu sezonu.

To je donekle i razumljivo jer je godinama unazad deo elitnog društva, pa su mnogi igrači koji su konstantno bili tu nakupili veliki broj mečeva.

Jasno je da zbog toga najviše isksutva imaju ekipe koje godinama igraju Evroligu i ne menjaju mnogo tim.

Kada se sabere zbirno broj mečeva svih igrača u jednoj ekipi u okviru Evrolige, neprikosnoven je Real Madrid koji po tom parametru ima najiskusniju ekipu.

Igrači vicešampiona Evrope u rukama imaju čak 2.376 mečeva i ubedljivo su ekipa sa najviše iskustva, a čak trojica od petorice igrača koji su igrali najviše mečeva Evrolige se nalazi u njihovim redovima.

U pitanju su Serhio Ljuj koji je sa 345 utakmica posle Kajla Hajnsa ima najviše nastupa u Evroligi među aktuelnim učesnicima, a na trećoj poziiji je povratnik u Madrid Serhio Rodrigez sa 333. Među petoricom najiskusnijih je i Rudi Fernandez sa 305 mečeva koji se nedavno okitio zlatnom medaljom na Evrobasketu sa Španijom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Druga najiskusnija ekipa je Barselona sa 1.892 utakmice koliko u zbiru imaju njeni igrači, a zanimljivo je da ih je najviše odigrao novajlija u Kataloniji Jan Veseli koji je deveti u Evroligi od aktivnih igrača po tom parametru.

Tik ispod Barselone se nalazi dvostruki uzastopni šampion Efes sa 1.881 odigranom utakmicom njihovih košarkaša, a najiskusniji igrač mu je Tibor Plajs, koji je osmi u Evroligi sa 280, a visoko se kotira i Brajan Danston na 12. mestu.

Visoko plasirana je i Crvena zvezda koja je po tom parametru sedma u elitnom društvu sa 1.183 odigrane utakmice njihovih igrača, zahvaljujući pre svega Branku Laziću, Ognjenu Kuzmiću, i drugim starosedeocima, ali nema nijednog igrača koji je po broju među onima sa najviše mečeva.

Sa Zvezdom se završava spisak ekipa koje u zbiru imaju igrače sa više od 1.000 mečeva u Evroligi.

Sa druge strane, Partizan je treća najneiskusnija ekipa po tom parametru.

Igrači u crno-belim dresovima imaju zbirno 635 utakmica, a ispod njih su samo Valensija sa 556 i Baskonija sa 427 mečeva.

Ipak, za crno-bele je najbitnije da glavni igrači ove sezone imaju dovoljno iskustva i da prosek „kvare“ mladi igrači poput Tristana Vukčevića, Balše Koprivice i Alena Smailagića, kao i Aleksa Avramović koji nije do sada osetio čari Evrolige.

Prve mečeve naši timovi igraju 7. oktobra, a Zvezda takmičenja otvara gostovanjem evropskom šamponu Efesu, dok Partizan gostuju Albi.

BONUS VIDEO: BEZ KOSKE – gost Vule Avdalović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar