Foto: Profimedia

Ivanović, Nedović, Holand, Petrušev i Martin na jednoj strani, na drugoj Egzum, Panter, Naneli, Papapetru i Ledej - igraće Crvena zvezda i Partizan sjajnu košarku predstojeće sezone.

Nikad vrelije košarkaško leto u Srbiji. Kao na traci se ređaju pojačanja u Crvenoj zvezdi i Partizanu, jer stižu pojačanja iz najboljih evropskih klubova. Na papiru, i jedan i drugi klub imaju moćne petorke sa gomilom opcija sa klupe, koje trenerima omogućavaju različite varijante za drugačije stilove i protivnike, a najavljuju se i nova pojačanja.

Crvena zvezda je do sada ozvaničila šest novih imena, kombinaciju domaćih i stranih košarkaša, podjednako raspoređenih kada je u pitanju bekovska linija i reket.

Nikola Ivanović je u trenutnom sastavu prvi plejmejker ekipe, u drugom delu prošle sezone počeo je da isporučuje ono što se od njega očekivalo, mada bi prema brojnim najavama Zvezda na toj poziciji trebalo da dovede veliko pojačanje u vidu Šabaza Najpira, legendu koledž košarke i pleja koji je napravio solidnu NBA karijeru. Zvezda na poziciji organizatora ima još i Stefana Markovića.

Bekovska pozicija je rezervisana za veliko pojačanje Nemanju Nedovića, koji će posle sjajne sezone u Panatinaikosu ponovo igrati u klubu koji ga je proslavio.

Na poziciji krila kao starter može da bude doskorašnji igrač Burse Džon Holand, sjajan šuter za tri poena i vrlo dobar defanzivac, a Zvezda će u Ognjenu Dobriću i Branku Laziću imati raznovrsne alternative na beku i krilu u zavisnosti da li će se igrati sa niskim ili visokim petorkama i kakve su zamisli Vlade Jovanovića. Tu je i Stefan Lazarević, koji može da pokriva pozicije „tri“ i „četiri“.

Na poziciji „četiri“ bi kao starter mogao da zaigra i reprezentativac Srbije Filip Petrušev, koji je nominalno „petica“ zbog solidnog šuta za tri poena, a na toj poziciji crveno-beli na duže staze računaju na Dalibora Ilića.

Dalibor Ilić prešao u Crvenu zvezdu
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U crveno-belom je procenjeno da je pozicija četiri bila problematična pa je u najnovijem transferu doveden Bendžamin Bentil, koji je u Milanu igrao jednu od boljih sezona u karijeri. Iako nije ni blizu tako zvučno ime kao dodatna opcija u reketu može mnogo da donese timu.

U opticaju je i Eron Vajt, zbog povrede imao je slabiju prošlu sezonu i deluje da bi klub mogao sa njim da se raziđe, dok bi i Luka Mitrović mogao da se spusti na krilnog centra kojeg je igrao veći deo karijere.

Centarsku liniju će predvoditi Hasan Martin, pojačanje iz Olimpijakosa, i teret bi trebalo da iznese sa pomenutim Petruševim i Mitrovićem, ali i Ilić bez problema svojim fizikalijama i stilom zatvara „peticu“ prema potrebi.

Kada je u pitanju Partizan, crno-beli su doveli četiri nova igrača i zadržali jednog od nosilaca prošle sezone kome je isticao ugovor, a prva petorka izgleda prilično zastrašujuće.

Foto: Profimedia, Starsport, Nova.rs

Mesto prvog plejmejkera je rezevisano za Dantea Egzuma, velku NBA nadu koja je iz Barselone pojačala tim Željka Obradovića. Zbog fizičkih predispozicija, Egzum igra briljantnu odbranu i može da brani sve od plejmejkera do krila, a poseduje raznovrsne napadačke veštine.

Alternative su Jam Madar, od kojeg se očekuje iskorak ove sezone, i Aleksa Avramovć koji igra i na poziciji beka, i jedan je od glavnih Obradovićevih aduta.

Pozicija „dva“ je rezervisana za Kevina Pantera, prvo ime iz prošle sezone i Aleksu Avramovića, dok će Obradović imati slatke muke na krilu, poziciji na kojoj se Partizan mnogo mučio.
Džejms Naneli posle Fenerbahčea i Makabija donosi sjajan šut za tri poena i vrlo solidnu odbanu, tu je i poslednje pojačanje Janis Papapetru, jedan od najinteligentnijih krila u Evropi. Neće zato biti lako Urošu Trifunoviću da se izbori za minutažu.

Papapetru će deo minuta provesti i na „četvorci“ koju bez problema može da pokrije, pogotovo u nižim petorkama, pa bi u tim varijantama Zek Ledej išao na poziciju centra.

Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Partizan na krilnom centru ima još i Alena Smailagića i Tristana Vukčevića, dok će u tradicionalnim petorkama prvi centar biti Matijas Lesor, kome će glavna alternativa bii sve bolji Balša Koprivica, dok bi na deo minuta mogao da računa i Smailagić.

U svakom, slučaju slatke muke za Željka Obradovića i Vladu Jovanovića, i prilika da navijači uživaju u vrhunskoj košarci.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram