Foto: aba-liga.com

Malo ko je ovo očekivao, Beograd je mesto gde se odlučuju finalisti

Finaliste ABA lige odlučiće dve majstorice, prvu igraju Partizan i Budućnost u nedelju od 21 sat, dok će na drugoj akteri biti Crvena zvezda i Cedevita u ponedeljak od 19.00.

PROČITAJTE JOŠ:

Oba meča igraju se u hali „Aleksandar Nikolić“ što svakako daje prednost domaćinima, ali su Budućnost i Cedevita pokazali zašto već godinama igraju u završnici regionalne lige, ali i u evropskim takmičenjima.

Partizan je protiv Budućnost relativno lako dobio prvi meč sa 82:66, ali su Podgoričani imali odgovor u revanšu. Vladimir Micov je u poslednjoj sekundi ugasio nade crno-belih da će nakon dva meča otići u finale. Rezultat u Morači bio je 72:71, a tim Aleksandra Džikića nastavio je niz nepobedivosti na svon tetenu u plej-ofu ABA lige.

Naime, Budućnost nije izgubila utakmicu u plej-ofu na svom terenu još od 2016. godine, ali taj podatak nije previše bitan jer se sada sve lomi u Beogradu.

„Cela sezona staje u ovih 40 minuta u nedelju veče. Znamo šta nas očekuje, znamo šta treba da se uradi. Ispred naše dvorane stoji grafit: Bez imalo straha, do poslednjeg daha! E tako bih volio da odigramo u nedelju veče, da damo sve od sebe, pa kako bude“, rekao je Džikić.

Trener crno-belih Željko Obradović istakao je da je utakmica u Podgorici analizirana i da su njegovi igrači spremni za odlučujući meč.

„Pozivam navijače Partizana da dostojanstveno isprate utakmicu, da pomognu našem timu sa dozom onoga što je i do sada krasilo utakmice, a to je odnos prema svim ljudima iz Budućnosti… Što se same utakmice tiče, izanalizirali smo i mislim da će ekipa biti spremna da odigra dobar meč“, istakao je Obradović.

Foto: aba-liga.com

Partizan nije igrao u finalu ABA lige od 2013. godine, ove sezone ispao je u osmini finala Evrokupa i sve osim pobede u majstorici bio bi veliki neuspeh za Obradovićevu četu.

Sa druge strane, Zvezda je bila dominantna kroz ceo regularni deo prvenstva i na kraju je završila sa samo dva poraza.

Prvi polufinalni meč protiv Cedevite je prošao bez velikih problema, pobeda od 93:82 slutila je na to da će Zvezda u Ljubljani osigurati finale. To se, ipak, nije desilo.

Iako je Zvezda sjajno otvorila meč, Cedevita se nije predaval, držala je priključak, vodila u završnici regularnih 40 minuta, a koš Luke Mitrovića uz faul, te dodatno slobodno bacanje, osigurali su produžetke crvneo-belima. Tamo im nije bilo spasa, tim iz Ljubljane slavio je sa 88:80, Edo Murić odigrao je meč sezone i sa 21 poenoom predvodio svoju ekipu do pobede i izborene majstoice.

Foto: ABA league

Sada se serija vratila u Beograd, gde će Zvezda tražiti prolaz u sedmo uzastopno finale u regionalnom takmičenju. Trener crveno-belih Dejan Radonjić istakao je da će presudna biti koncentracija, te da domaći teren mnogo znači u ovakvim mečevima.

„Moramo biti skoncentrisani da odigramo u određenim segmentima puno bolje nego na drugoj utakmici u Ljubljani, kao i da intervali naše dobre igre budu duži nego što je to bilo u oba meča koja smo do sada odigrali u ovoj seriji. Čitave sezone borili smo se za prvo mesto, imali smo samo dva poraza u regularnom delu sezone i borili se za to da u odlučujućim mečevima možemo da branimo prednost domaćeg terena, time i mogućnosti da dođemo do rezultata koji svi želimo“, rekao je trener crveno-belih.

PROČITAJTE JOŠ:

Cedevita je tokom sezone pokazala da može da se nosi sa favoritima. U ligaškom delu pobeđen je Partizan, dok su u Evrokupu pred njom padali velikani poput Virtusa iz Bolonje, koji je kasnije i osvojio titulu u drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju.

Završnica ABA lige svima je važna i zbog osiguravanja mesta u Evroligi. Kako stvari trenutno stoje, šampion ABA će direktno proći u Evroligu, dok će jedno mesto ostati upražnjeno za tim koji dobije vajld kartu (još uvek nije poznato kome će ona pripasti). Pričalo se o tome da bi i dva srpska tima mogla zaigrati u Evroligi naredne sezone, ali je Đordi Bertomeu, bar za sada, odbacio tu mogućnost.

Bertomeu
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Ne očekujem da će dva srpska tima uskoro igrati u Evroligi u istoj sezoni. Neophodan uslov za to je da jedan od njih osvoji ABA ligu, a drugi Evrokup, što se ove godine neće dogoditi. Beograd je za nas sjajno tržište, zato smo i tu. Ovde imamo tim koji je godinama konkurentan – Crvenu zvezdu, Partizan je takođe tu, u budućnosti je moguće da oba igraju, ali u zavisnosti od broja klubova. Ne očekujem dva tima iz Beograda u Evroligi uskoro, ali je to budućnosti moguće“, rekao je Bertomeu.

Ova izjava prvog čoveka Evrolige može dodatno podgrejati atmosferu u regionu, te biti dodatni motiv da se dođe do ABA prstena.

BONUS VIDEO Novak luduje i skače na parketu u dramatičnoj završnici sa Makabijem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar