Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Povukao se čuveni sudija.

Luiđi Lamonika, evroligaški sudija kog navijači Crvene zvezde i Partizana dobro pamte, odsudio je svoj poslednji meč u elitnom košarkaškom takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ...

Kako je preneo portal Eurohups, njemu je finalni meč između Anadolu Efesa i Real Madrida, okončan pobedom turskog tima, bio poslednji u karijeri, bar kada je u pitanju Evroliga.

Ovaj 56-godišnji arbitar proteklih 26 godina je proveo deleći pravdu na utakmicama na evropskoj sceni, a kako je istakao u izjavi za ovaj portal, ne planira da se u potpunosti povuče iz košarke:

„Odsudio sam svoju poslednju utakmicu. Bilo je to neverovatno putovanje. Želim da ostanem u košarci, ali na drugačiji način“, rekao je Lamonika za Eurohups.

On je 2016. godine okončao karijeru arbitra u Italiji.

Prvo veliko takmičenje za Lamoniku bilo je Evropsko prvenstvo 1997. godine, potom je 2002. dobio šansu da prvi put deli pravdu na završnom turniru Evrolige.

U karijeri koju je započeo 1978. godine je odsudio preko 1.000 mečeva, od čega se posebno ističu dva izdanja Olimpijskih igara (Peking 2008, London 2012), zatim dva Svetska prvenstva (Turska 2010, Španija 2014), čak šest šampionata Evrope, dok je osam puta delio pravdu na završnom turniru Evrolige, od čega dva puta u Beogradu – 2018. i 2022. godine – oba puta je sudio meč za titulu.

Takođe, u glavnom gradu Srbije je delio pravdu i 2005. u finalu Evrobasketa, kada je Grčka savladala Nemačku,

BONUS VIDEO Micić pokorio Evropu, pa zapevao čuvenu narodnu pesmu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram