Foto: ABA Liga/Buducnost VOLI

Košarkaši Budućnosti savladali su Crvenu zvezdu u meču 22. kola ABA lige rezultatom 83:63.

Zvezda je veoma loše ušla u utakmicu, nisu mogli da obrane gotovo ništa pa su Vili Rid i Džastin Kobs doneli 6:2, potom Melvin Edžim pogodio za 8:2, kada je Kori Volden dugom trojkom smanjio razliku. Umesto toga, usledio je novi pad u igri Zvezde pa su Petar Popović sa penala, Danilo Nikolić zakucavanjem i Kobs novim poenima sa linije za slobodna bacanja odveli svoj tim na 16:5.

PROČITAJTE JOŠ...

Prvu četvrtinu domaći tim je dobio 24:12, pa je bilo jasno da je pred Zvezdom veoma težak zadatak, ali je u tim trenucima odgovornost preuzeo Ognjen Dobrić. Pogodio je tri trojke, bio ubedljivo najbolji pojedinac i „motor“ crveno-belih koji je Zvezdu u tim trenucima držao u „životu“, a na njegovim krilima su uspeli i da priđu na 37:31.

Ipak, očajna završnica poluvremena koštala je crveno-bele mnogo, pošto su domaći zahvaljujući Edžimu i Ivanoviću vratili 11 poena viška.

Budućnost je meč prelomila u trećoj četvrtini, kada su crveno-bele spustili na 14 poena, oni ubacili 24 uz seriju 12-0, a tokom treće četvrtine su došli i do najveće razlike od 24 poena zahvaljujući trojkama Dela Valea.

Upravo je Dela Vale novom trojkom u završnih 10 minuta stavio „tačku na i“, odveo Budućnost na 28 poena razlike i potvrdio treći poraz beogradskih crveno-belih u ovogodišnjem izdanju ABA lige.

Do kraja meča crveno-beli su uspeli da razliku svedu na koliko-toliko podnošljivih 20 poena pre svega zahvaljujući poenima Voldena i Jagodić Kuridže, ali snage za preokret nije bilo.

S obzirom na pobedu iz prvog dela sezone, Budućnost je, u slučaju da bude izjednačena sa Zvezdom, obezbedila bolji međusobni skor na tabeli ABA lige, pošto obe ekipe sad imaju po 17 pobeda i tri poraza.

Kod pobedničkog tima najbolji je bio Edžim sa 18 poena, Ivanović i Kobs su ubacili 14, odnosno 13, a dvocifreni su bili još i Dela Vale i Nikolić sa po 10 poena.

Sa druge strane, Volden sa 17 i Dobrić sa 15 su podršku imali u Jagodić Kuridži (10), dok je Džordan Lojd podbacio ubacivši samo pet poena uz tek četiri šuta iz igre.

ABA liga, 22. kolo

Budućnost – Crvena zvezda 83:63 (24:12, 19:20, 23:11, 16:17)

Dvorana: Morača, Podgorica

Sudije: Sreten Radović, Matej Boltauzer, Milan Nedović

Sastavi

Budućnost: Kobs 13, Ivanović 14, Edžim 18, Šehović, Nikolić D 10, Apić 1, Mitrović, Dela Vale 10, Nikolić Z 7, Popović 2, Rid 8

Crvena zvezda: Hol 2, Volden 17, Lojd 5, Uskoković, Davidovac 4, Lazić, Radanov 2, Dobrić 15, Simonović, Jagodić Kuridža 10, Kuzmić 6, Noko 2

ABA liga, 22. kolo

Petak

Split – Mega 74:65

FMP – Cibona 90:86

Subota

Partizan – Mornar 83:75

Borac – Igokea 78:101

Cedevita Olimpija – Zadar 77:56

Nedelja

Budućnost – Crvena zvezda 83:63

Službeni rezultat

Primorska – Krka 0:20

Kraj

Pobeda Budućnosti 83:63.

39′ Jagodić Kuridža za tri

Ubacio je svoj 10. poen, Zvezda ponovo na -18.

38′ Kobs uz faul Noka

Razigrani su igrači Budućnosti, imaju 21 poen viška na ulasku u poslednja dva minuta.

37′ Novi poeni Voldena

Zvezda je uspela da priđe na manje od 20 poena minusa, ali je premalo vremena ostalo za preokret.

36′ Trojka Voldena

Pogodio je za tri i primakao crveno-bele na 22 poena minusa, potom je Rid napravio faul u napadu, a Radanov fauliran, zbog čega je stao na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je oba penala.

35′ Rid zakucava

Atraktivna akcija Podgoričana završena je zakucavanjem Vilija Rida, 76:51 za Podgoričane.

33′ Volden uz faul

Pogodio je dodatno bacanje, 74:49.

Foto: ABA Liga/Buducnost VOLI

32′ Dela Vale za tri i +28

Pogodio je trojku iz driblinga bek Budućnosti, pa je njegova ekipa otišla na 74:46.

Počinje četvrta četvrtina.

Nastavlja se „potop“ Zvezde.

30′ Kuridža pogađa za tri

Otvorio se prostor, ostao je sam u ćošku, pogodio za tri – 66:46.

29′ Edžim „krade“ loptu Lojdu, koraci Jagodić Kuridže

Dva napada – dve nove greške Zvezde, Budućnost iz ta dva napada preko Edžima i Ivanovića povećali razliku na 23 poena, 66:43.

28′ Davidovac pod faulom

Pogodio je uz prekršaj Edžima, pa će crveno-beli moći da priđu na manje od 20 poena minusa. Pogodio je penal, 62:43.

27′ Potop Zvezde u Morači

Raspali su se crveno-beli, Budućnost sjajnom igrom u napadu gradila prednost. Ipak, mogli su crveno-beli da koliko-toliko priđu, ali je Lazić ponovo pokušao za tri poena i promašio po treći put u četvrtini.

25′ Očajni napadi crveno-belih

Šutirao je Branko Lazić za tri sa oko devet metara, i nije pogodio ni obruč. Naredni je završen faulom Voldena u napadu. Kuzmić je faulirao Rida pri skoku u odbrani, Volden faulirao Kobsa pri šutu.

24′ Dela Vale pogađa vezane trojke

Zvezda je bila u naletu što je presečeno trojkom, nadovezao se drugom Dela Vale, +18 za Budućnost i tajm-aut Dejana Radonjića.

22′ Zakucava Kuzmić

Konačno dobra akcija, asistencija Dobrića, zakucavanje Kuzmića. Pogodio je Kobs sa poludistance. Dobra rola Kuzmića, „popravio“ je promašaj Dobrića, potom odigrao sjajnu odbranu a Volden zakucao nakon promašaja Dobrića, 50:38.

21′ Koraci Kuzmića

Edžim je iskoristio izgubljenu loptu Zvezde, došao do 13. poena, 48:32.

Počinje treća četvrtina

PRomašaj Dobrića, trojka Danila Nikolića, 46:32.

Foto: ABA Liga/Budicnost VOLI

Strelci

Dobrić je najbolji u redovima Zvezde sa 13 poena, dok Edžim ima 11 kod Podgoričana.

Šta kaže statistika?

Domaći tim za dva poena šutira 10/18, za tri 4/10, sa penala 11/13, imaju 14 skokova, od toga pet u napadu, tri asistencije, tri ukradene lopte i šest izgubljenih.

Zvezda je, sa druge strane, od 20 šuteva za dva pogodila samo osam, od sedam pokušaja za tri bila precizna četiri puta, 4/7 ima i sa penala, a posebno loše crveno-beli su odigrali pod košem, gde u odbrani imaju tek jedan skok više od Budućnosti u napadu.

20′ Edžim pogađa trojku

Budućnost je otišla na +9, potom je Noko promašio zakucavanje a Dobriću dva puta izbijena lopta pri borbi za skok u napadu. Noko je nakon novog šuta Edžima za tri poena faulirao Apića pri skoku, a bivši košarkaš Zvezde bio polovičan, 41:31. U napadu Zvezde Nikolić je izblokirao Simonovića nakon što se krilo Zvezde „podvuklo“ pod koš, a po izvođenju lopte iz auta fauliran je Lojd. Netipično za njega, pogodio je tek jedno slobodno bacanje, da bi u poslednjem napadu Budućnosti Edžim nakon promašaja došao do skoka i prosledio loptu u koš, pa Podgoričani imaju 43:32.

19′ Fantastično poluvreme Dobrića

Levoruki šuter jedini je razlog iz kog Zvezda ima samo šest poena minusa. Pogodio je novu trojku, Zvezdu primakao na 37:31, a on upisao svoj 13. poen na utakmici.

18′ Ivanović za tri

Budućnost je trojkom Ivanovića otišla na 11 poena razlike, ali je bio precizan i Volden sa druge strane.

16′ Ponovo Dobrić! 

Nova trojka Ognjena Dobrića, Zvezda na -8.

15′ Trojka Dobrića

Zasad jedini raspoložen u Zvezdi, Dobrić je trojkom primakao svoj tim na minus od devet poena, ali je odmah potom Ivanović bio precizan za dva, pa Budućnost ima 32:21.

13′ Novi poeni Dobrića

Konačno su se razigrali crveno-beli, pogodio je Dobrić nakon promašaja Uskokovića za tri poena, ali je i Ivanović bio precizan pri šutu za tri poena.

Foto: ABA Liga/Budicnost VOLI

12′ Serija promašaja Zvezde

Ispromašivali su se Dobirć, Volden i Jagodić Kuridža, nije bilo poena ni sa druge strane sve do koša Ognejna Dobrića.

Počinje druga četvrtina

Nije Zvezda iskoristila prvi napad, na drugoj strani Nikolić je ponovo napravio faul u napadu i zbog tri lične greške napustio igru.

Kraj prve četvrtine

Zvezda je pogodila samo četiri od 13 šuteva (tri puta za dva, jednu trojku), a pored očajnog šuta Zvezde Podgoričani prednost duguju i ogromnoj nadmoći u skoku, pošto imaju 11 skokova, naspram samo četiri Crvene zvezde. Poređenja radi, Budućnost ima tri skoka u napadu – Crvena zvezda ima tri skoka u odbrani.

Foto: ABA Liga/Budicnost VOLI

10′ Pogađa Volden za dva

Crveno-beli su za četvrtinu postigli 12 poena, od toga Volden pet, i to zahvaljujući lepom prodoru u poslednjem napadu. Nije Nikolić iskoristio zicer, pa posle 10 minuta igre vodi 24:12.

9′ Dobrić faulirao Ivanovića

Plej Budućnosti pogodio je oba slobodna bacanja, 24:10. U Zvedinom napadu Lojda je izblokirao Nikolić, Podgoričani došli do lopte, ali je Šehović promašio trojku.

8′ Faul Zorana Nikolića u napadu, pogađa Jagodić Kuridža

Volden je iskoristio to što se Nikolić zaleteo, „ukopao“ se i iznudio faul u napadu a Jagodić Kuridža poluhorogom postigao poene za crveno-bele. Nadovezao se Lojd sa penala, 22:10.

7′ Laki poeni Edžima

Došetao se do koša igrač Budućnosti, pogodio za dva, pa domaći sastav ima 11 poena viška (16:5). Nije pogodio Volden za Zvezdu, Noko je faulirao Rida i poslao ga na liniju za slobodna bacanja. Kako mu je to bila druga lična greška, Noko je napustio igru a šansu je dobio Marko Jagodić Kuridža. Rid je pogodio oba penala, 18:5. Davidovac je bio polovičan sa linije za slobodn a bacanja , Ivanović iz okreta postigao dva poena i doneo Podgorićanima 20:6.

6′ Očajan početak Zvezde

Dva koša crveno-belih, tri izgubljene lopte – ne ide Zvezdi na početku, pa je Dejan Radonjić zatražio tajm-aut. Nije Zvezda poentirala nakon pokušaja poluhoroga Noka, Volden je potom faulirao Kobsa bez potrebe i poslao ga na liniju za slobodna bacanja. Podgoričani na +9.

5′ Trojka Voldena!

Nije Zvezda uspela da organizuje nešto bolji napad, pa je Volden ostao bez opcije, odlučio je da šutira i pogodio trojku sa osam metara. Popović je sa druge strane bio precizan sa penala, 10:5 za Budućnost.

Foto: ABA Liga/Budicnost VOLI

4′ Po faul u napadu

Lazić i Popović su napravili lične greške tokom akcije svojih timova, a treći uzastopni na meču napravio je Noko.

3′ Rid „enigma“ 

Prva četiri poena za Budućnost postigao je Rid, a košem Kobsa domaći sastav je stigao do 6:2. Kuzmić je izašao iz igre, na parketu je Noko.

2′ Zakucava Lojd 

Ne viđamo ovo često, ali je i zakucavanje Lojda pokazatelj da je igračima Zvezde izuzetno stalo da dođu do pozitivnog rezultata u Podgorici.

1′ Loš početak Kuzmića

Prvo je promašio zicer, pa je faulirao Rida koji je pogodio za dva. Nije pogodio dodatno bacanje.

Počela je utakmica

Prvi napad ima Crvena zvezda.

Dobro došli na prenos utakmice 22. kola ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde na portalu Nova.rs!

Startnu petorku Zvezde čine Hol, Lojd, Lazić, Simonović i Kuzmić, dok će meč za Budućnost započeti Kobs, Edžim, Nikolić, Popović i Rid.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram