Foto: Starsport

Džordan Lojd je sa 22 poena protiv Himkija došao do cifre od 413 od početka Evrolige i postao najbolji strelac Crvene zvezde u evropskim takmičenjima u jednoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ...

On je nadmašio Tejlora Ročestija (403), Bobana Marjanovića (398), Marka Simonovića (378) i Milana Gurovića (362), a u ovom tekstu ćemo se podsetiti kako su i kada Lojdovi prethodnici pomerali granicu kada su najbolji strelci u istoriji Zvezde u pitanju.

Takođe, uporedićemo i koliko su te njihove partije doprinele dobrim rezultatima crveno-belih u Evropi.

Milan Gurović – 2006/2007

Gurović je partijama koje je pružao u sezoni 2006/2007 u Evrokupu zaslužio mesto jednog od najboljih igrača koji su ikada nosili dres tima sa Malog Kalemegdana. U grupnoj fazi je u konkurenciji Real Madrida, Uniksa, PAOK-a, holandskog Den Boša i belgijskog Monsa Zvzeda zauzela treće mesto, a potom u Top 16 fazi bila bolja od Himkija nakon dve pobede – 89:77 i 93:76. Čini se da su igrači Zvezde mogli i do polufinala, a možda i do finala, da u četvrtfinalu nisu išli na Real iz Madrida, koji je prošao dalje ukupnim skorom 162:150.

Gurović je te sezone briljirao do te mere da je na kraju proglašen za najboljeg strelca Evrokupa sa 25.9 poena po meču, što je do danas drugi najbolji učinak nekog košarkaša u istoriji ovog takmičenja. Prvi je Rašid Brokenboro, koji je u sezin 2003/2004 beležio prosečno 26.6 poena po meču.

Marko Simonović – 2016/2017

U sezoni kada je Zvezda doživela samo dva poraza u ABA ligi, a u Evroligi imala onu fantastičnu seriju od sedam pobeda, kada su između ostalog u Beogradu „pali“ Real Madrid, CSKA, Fenerbahče, Panatinaikos, u gostima Makabi, Bamberg, Armani, pre toga i Barselona, blistao je Simonović.

Protiv Armanija i Baskonije je ubacio po 23 poena, Realu je ubacio 20, a sezonu završio sa 378 poena. Nažalost, crveno-beli su u poslednjem kolu protiv Darušafake u Turskoj ostali bez mesta među osam najboljih, ali je Simonović odigrao najbolju sezonu u karijeri i potvrdio status ljubimca navijača.

Boban Marjanović – sezona 2014/2015

Popularni Bobi je te sezone bio najjače Zvezdino oružje u napadu, prosečno je beležio 16.6 poena, uz 10.7 skokova po meču, pa je sezonu završio sa čak 16 dabl-dabl učinaka. Crveno-beli su te godine prošli u Top 16 fazu Evrolige nakon što su zauzeli drugo mesto u grupi D iza Olimpijakosa, a ispred Laboral Kuće, Galatasaraja i Neptunasa, dok su u Top 16 fazi u grupi E bili sedmi sa četiri pobede i 10 poraza.

Tejlor Ročesti – 2017/2018

Navijači Zvezde ovu sezonu su zapamtili po promašenim šutevima za pobedu protiv Budućnosti Džejmsa Feldina i Matijasa Lesora, pa su fantastične partije Tejora Ročestija pale u zapećak. Amerikanac je ubacio ukupno 403 poena, ali je Zvezda sezonu završila sa samo 11 pobeda uz 19 poraza, mada je imao nekoliko zaista blistavih momenata, poput utakmice sa Himkijem kada je ubacio 27 poena, a na čak šest je imao 20 ili više ubačenih poena.

Džordan Lojd

Lojd je za sad došao do 413, čini se da će do kraja sezone samo povećati taj učinak. U narednim nedeljama biće poznato i da li će Zvezda uspeti da se izbori da ga zadrži u svojim redovima, ili će morati da potraži nekog novog „bombardera“. Ukoliko Lojd ode ostaće velika žal kod navijača jer je crveno-beli dres nosio u trenutku kada se takmičenje igra bez prisustva navijača i pod ovim okolnostima. Da je bilo drugačije, ne samo da bi on sam bio bolji, već bi i skor Zvezde gotovo sigurno bio znatno povoljniji od aktuelnih 8-21, a tim sa Malog Kalemegdana igrao utakmice koje bi mogle da donesu mesto među osam najboljih.

Ukoliko ne ostane među crveno-belima, navijačima će ostati gorka uspomena jer nisu imali priliku da na delu vide momka koji je protiv CSKA ubacio 31 poen, protiv Baskonije 30, Asvela 29, Bajerna 26, Makabija 24, Himkija, Reala po 22, Zenita 21, Valensije 20…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram