Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

KK Crvena zvezda oglasio se pred baraž utakmice ABA lige između Borca iz Čačka i Zlatibora - postoji opasnost da liga bude neregularna.

Crveno-beli su tim povodom objasnili stav kluba oko propozicija takmičenja i nacionalnog “ključa”.

PROČITAJTE JOŠ

Klupsko saopštenje prenosimo u celosti:

„KK Crvena zvezda želi da obavesti javnost da će od rukovodstva regionalne lige i zvanično zatražiti razjašnjenje situacije oko broja klubova iz jedne države koji mogu da nastupaju u prvoj ligi u takmičarskoj sezoni 2022/2023.

Kao klub koji je suvlasnik ove lige sa ostalim klubovima učesnicima, smatramo da je postojeća situacija neprihvatljiva i neodrživa, i želimo da dobijemo konkretan odgovor na ovo pitanje (kako bi na vreme bila upoznata i košarkaška javnost) pre 30. aprila 2022. kada bi (potpuno nepotrebno i neopravdano) dva srpska kluba (Borac Čačak i Zlatibor Čajetina) trebalo da odigraju prvi meč razigravanja za opstanak (ili plasman) u prvi rang takmičenja regionalne lige!

Kako bi razjasnili situaciju srpskoj košarkaškoj javnosti, u nastavku ovog zvaničnog saopštenja i stava kluba navešćemo činjenice zbog kojih smatramo da liga mora hitno da reaguje i otkaže predstojeće mečeve Borca i Zlatibora jer su nepotrebni!

KK Crvena zvezda podseća da je trenutno maksimalan broj klubova po jednoj državi – pet. Međutim, taj broj je definisan društvenim ugovorom i propozicijama takmičenja, ali za ovu (aktuelnu) sezonu 2021/22.

Zato javno postavljamo pitanje, zbog čega dva srpska kluba, od kojih jedan (Borac) nije pretposlednji na tabeli prve regionalne lige, i drugi (Zlatibor) koji je osvojio drugu regionalnu ligu, moraju da razigravaju kada propozicije takmičenja za narednu sezonu još uvek nisu donete?!

Foto: Dragana Stjepanović/ABA League j.t.d.

Na sastancima klubova i sednicama Skupština tokom takmičarske sezone 21/22 zaključeno je da postoji potreba da se društveni ugovor menja. U radnoj verziji istog su dva predloga vezana za temu „nacionalnog ključa“ i broja klubova iz jedne države: Ili neće biti ograničenja i „nacionalnog ključa“, ili će maksimalan broj klubova u ligi od 14, biti šest!

Ta promena je neminovna i dogodiće se tokom leta, što znači da klubovi imaju mogućnost da izglasaju dve promene: ili regionalna liga sa 14 klubova uz maksimalno 6 klubova iz jedne države, ili više neće biti nikakvog ograničenja (nacionalnog ključa)!

Zato još jednom javno pitamo i čelnike lige, ali i srpsku košarkašku javnost koju upoznajemo sa ovim problemom – zašto srpski klubovi moraju da razigravaju kada maksimalan broj klubova iz jedne države za sledeću sezonu nije definisan i može biti samo veći, a ne manji?!

Smatramo da je na vođstvu regionalne lige da hitno reaguje do 30. aprila i odredi smernice za nastavak baraža, jer dolazimo u realnu opasnost da već 30. aprila 2022. godine imamo neregularnu takmičarsku sezonu 2022/2023!

Dabl-dabl Marka Pecarskog
Foto: ABA/Split/Ivica Cavka

Da li će se po promeni pravila koja neminovno slede, poništiti baraž utakmice Borca i Zlatibora, a onda to doigravanje odigrati klubovi koji po plasmanu to treba da urade, nije pitanje za KK Crvena zvezda već za rukovodstvo lige i klubove suvlasnike lige.

Kao klub koji je zainteresovan za razvoj i napredak ove lige, imamo svaku odgovornost da ukažemo na nepravilnosti ove vrste, što i činimo, posebno one koje direktno utiču na regularnost takmičenja!

KK Crvena zvezda je u više navarata predlagala da se ukine maksimalan broj klubova iz jedne države, i da oni klubovi koji sportskim rezultatom izbore plasman u ABA 1 ligu budu i učesnici ABA 1 lige.

O daljim koracima i epilogu ovog slučaja KK Crvena zvezda će i dalje obaveštavati javnost, a u kom smeru regionalna liga želi da ide – videćemo već 30. aprila“, piše u saopštenju crveno-belih.

BONUS VIDEO Darko Miličić za Nova.rs o Srbiji, Zvezdi, Maraji Keri, jabukama…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare