Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Za samo nedelju dana sve se promenilo za Partizan i sudbina je htela da to bude baš protiv Crvene zvezde.

Od Mege i tog poraza Partizan je dva puta pobeđivao Zvezdu u razmaku od četiri dana, prvo u četvrtak u Evroligi sa 88:86, a onda u ponedeljak i u ABA ligi sa 98:87.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako je noć najmračnija pred zoru, onda je taj trenutak za Partizan bila utakmica protiv Mege u ABA ligi.

Crno-beli su početkom prošle nedelje poraženi od „ružičastih“ i to autokošem Uroša Trifunovića u poslednjoj sekundi sa 88:86. Mega je tokom meča vodila i sa 15:4, i sa 21:9, imala je i 40:25 u drugoj četvrtini, pa +20 u trećoj i sve to se svelo na jednu loptu na kraju.

„Ja bih strašno voleo da ovi igrači što su sada tu, da oni malo mućnu glavom, da igraju košarku! Nemam pojma ništa o pojačanju. Niti se bavim time u poslednje vreme. Bavim se svim ovim strahotama koje vidim na terenu“, rekao je tada Željko Obradović.

Ta jedna lopta i ono što će uslediti može da bude ogroman zamajac koji može da pogura „parni valjak“ do cilja postavljenog na početku sezone.

Od Mege i tog poraza Partizan je dva puta pobeđivao Crvenu zvezdu u razmaku od četiri dana, prvo u četvrtak u Evroligi, a onda u ponedeljak i u ABA ligi.

I dalje ima onih boljki da kad krene da „gazi“, tim crno-belih može da se vrati i od -20 do pobede, ali i onih da kad upadne „u bunar“, može jednako da ispusti i +20.

Razlika u odnosu na prošlu sezonu je što sada Partizan deluje otpornije na te krizne trenutke kad ispusti veliku prednost i ipak ima sigurnost da održi glavu iznad vode i da ne izgubi.

Svaki meč je, po rečima trenera Željka Obradovića, živa stvar, jer se i protivnik pita na terenu, mada Partizan već počinje da liči na kandidata za gornji deo tabele Evrolige u najmanju ruku.

VIDEO: Najbolji potezi Kaminskog u evroligaškom derbiju sa Zvezdom

Prvi meč sa Zvezdom dobio je istim rezultatom kojim ga je prethodno Mega pobedila, s tim da je ona odigrala na neki svoj turbo pogon.

Zvezda taj pogon zasada nema i moraće kod nekog „mehaničara“ da se stvar popravi. Partizan jednostavno ima bolju energiju na terenu i činjenica da se neki od ključnih igrača već dobro poznaju, a da se ovi novi relativno brzo privikavaju, ide naruku kluba iz Humske.

Aleksa Avramović je čovek koji praktično nije imao pauzu između dve sezone, ali se posle reprezentacije vratio kao bolja verzija sebe.

Pokazao je to u prvom derbiju kad je hladnokrvno pogodio ključnu trojku, posle koje su Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir zakazali i promašivali slobodna bacanja kao najiskusniji u Zvezdi.

Aleksa Avramović
Foto: David Damnjanovic/STARSPORT

Onda je na liniju penala stao Zek Ledej, uvek motivisan protiv večitog rivala i podsetio kako se ruka ne trese kad je najbitnije. Isto je Zek uradio i u drugom derbiju kad se digao na trojku iz ugla i pogodio za 94:84, minut i po pre kraja.

Ugasio je svetlo Zvezdi u „Areni“ i nije bio najbolji u svom timu. Već tri meča unazad Frenk Kaminski nagoveštava zašto je doveden.

Rad i igra leđima, osećaj u kontaktu, meka ruka, sve te aspekte smo mogli da vidimo od Partizanovog centra koji je bio dvocifren u prethodne tri utakmice.

Zvezdi je ubacio 22 poena, pre toga u Evroligi istom protivniku 11, dok je Megi dao 24 poena. U jeku priče da Partizan pregovara sa Brunom Kaboklom, centar koji već igra za crno-bele, „veze“ sve bolje.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Još ako i kada Kaboklo stigne… Pod rukom Željka Obradovića to može da se pretvori u rapsodiju u reketu. Pritom, ne treba zaboraviti da je Partizan u drugom derbiju pobedio bez povređenog kapitena Kevina Pantera, kog je u ulozi lidera uvek spreman da odmeni Aleksa.

I kako onda sve to može da deluje na samopouzdanje jednog tima poput Partizana, kad još zna da će na svakoj domaćoj utakmici iza sebe imati i dvadesetak hiljada navijača? Logično, sigurnost u sebe može da ode u nebo.

Zato će se bez sumnje i Pi Džej Doužer, koji je već nagovestio kvalitet, priviknuti brže na ovdašnju atmosferu jer je i sam istakao da ga takve stvari nose. Glava, ipak, ne sme da leti u oblake, jer se utakmice ne dobijaju tamo gore, nego na terenu. Svestan je toga i Obradović, čiji se tim rešio strahote za nedelju dana i dva poteza šahovske partije u kojoj ima još mnogo da se igra.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

BONUS VIDEO: Pi Džej Doužer nakon pobede Partizana nad Crvenom zvezdom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar