Foto: Tanjug/AP Photo/Jack Dempsey)

Nikola Jokić igra sezonu karijere, ali ostatak Denvera Nagetsa ne uspeva da isprati igru na tom nivou.

Iz nedelje u nedelju ljubitelji košarke čitaju naslove „Jokić ispisao istoriju“, „Jokić prvi ikada…“, „Jokić oduševio potezom“, ipak nimalo slučajno je iz svih tih navoda često izostavljen Denver. Prosto ekipa iz Kolorada ne uspeva da uhvati korak za prvim centrom lige i jedinim igračem koji u ovom trenutku u NBA beleži 26,9 poena uz 10,9 skokova i 8,4 asistencije.

PROČITAJTE JOŠ

Problema je mnogo, a rešenja trener Majkl Meloun ne uspeva da pronađe.

Pokušao je različite pristupe: Da teši igrače, da ih brani od napada, pa i da ih sam otvoreno kritikuje, ali Nagetsi nikako da podignu nivo igre. Da gledamo Jokića u izdanju „čovek-orkestar“ ili „one man show“ govori i podatak da je od početka sezone on učestvovao u akcijama za 1.480 poena do ove srede. Po ovom parametru je ispred njega samo često potcenjeni Demijan Lilard.

Ipak, ukoliko želi da se okiti nagradom najkorisnijeg NBA igrača, Denver će morati da eksplodira. Retko kada su igrači uzimali MVP nagradu, a da ne igraju u timu koji je jedan od dva najbolja u ligi. Dakle, ukoliko ni zbog čega drugog, saigrači bi morali da podignu nivo igre, kako bi Jokić mogao da dobije nagradu koju zaslužuje. Inače bi ona lako mogla da završi u rukama Džoela Embida ili Lebrona Džejmsa.

Ipak, u čemu leži problem Denvera?

Goruće pitanje koje pokušava da reši Meloun je odbrana. Ukoliko Denver ne bude uspeo da zategne defanzivu i nadomesti nedostatak Plamlija i Granta iz prošle sezone, teško ćemo gledati Nagetse daleko u plej-ofu NBA lige. Dodatan problem u ovom momentu predstavlja i povreda defanzivnog specijaliste Gerija Herisa. Tim iz Kolorada polako klizi i sa mesta koje vodi u plej-of, sa skorom od 17-15 zauzima tek osmu poziciju na Zapadu, poslednju koja vodi u doigravanje.

Upravo su povrede i zaustavile Denver koji je bio u velikom naletu jer na poslednjim mečevima Meloun mogao da koristi samo osam igrača.

Od početka sezone je Džamal Marej propustio dosta mečeva zbog povreda, a Majkl Porter Junior se dugo oporavljao od koronavirusa.

Kada se uz sve ovo doda da i Pol Milsap ima problema sa kolenom, Džamajkla Grina muči rame, a nema ni Dozijera, izgleda kao da problemi Nagetsa nemaju kraja. Napadački arsenal Denvera je tako postao znatno limitiraniji, a trpeo je i tempo igre u napadu zbog velikog opterećenja igrača na terenu.

Mora Jokić na neki način da obuzda Mareja koji i kada igra ponekad uzima previše šuteva. Zna američki bek da da stvori poziciju, ali nekad uzima neke šuteve samo iz velikog samopouzdanja. Često pravi pogrešne odluke, ali je znao u plej-ofu da bude maestralan. Uništio je Jutu u plej-ofu prošle godine sa 36, 14, 12, 50, 42, 40 i 17 poena!

Denver ima problema i sa organizacijom napada, pa i ne čudi što je Jokić stalno u vrhu liste igrača koji gube mnogo lopti po susretu. Prosto u takvoj postavci igre mora da kreira i  u momentima kada bi taj teret trebao da padne na Morisa ili Fakunda Kampaca, koji nikako ne uspeva da opravda evropski renome.

Hitno je potrebna šok terapija, a to bi mogao da bude trejd. Sve su glasnije šuškanja o tome da bi mogao da se završi dolazak Badija Hilda iz Sakramento Kingsa, ali je pitanje čega bi Denver morao da se odrekne da bi se to ostvarilo…

Ukoliko postoji jedan video snimak koji bi mogao da objasni sezonu Denvera onda je to ovaj.

Tri otvorena igrača, prilika za lake poene, ali onda komplikovanje i nepotrebni rizik. Nedostatak organizacije u trenucima kada je Jokić van terena ili koji kao u ovoj akciji kasni…

Otvorene rane Denver brzo mora da previje i da reši probleme. Naravno, sve ovo bi brzo moglo da se preokrene, a tim bi ponovo mogao da veže sjajne partije nakon Ol-star meča. Možda će od tog 8. marta stvari biti daleko drugačije…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar