Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Andrea Vilchez / Zuma Press / Profimedia

Sjajna priča NBA asova.

Golden Stejt Voriorsi su ponovo postali šampioi NBA lige. Nakon velike borbe i šest utakmica Stef Kari i družina su se posle četiri godine vratili na tron i osvojili ukupno četvrtu titulu u poslednjih osam godina.

PROČITAJTE JOŠ

Tako su deo velikog uspeha postala i dvojica Srba. Nemanja Bjelica je postao tek četvrti košarkaš iz Srbije koji je osvojio NBA prsten, nakon Darka Miličića Peđe Stojakovića i Ognjena Kuzmića. Dejan Milojević je kao pomoćni trener postao drugi Srbin posle Igora Kokoškova kojem je to pošlo za rukom.

Bjelica se nije preterano naigrao u finalu, ali je dao svoj doprinos tokom sezone, naročito kada su glavne zvezde bile povređene.

Ovim uspehom Bjelica se upisao u istoriju kao NBA šampion, ali i po jednom drugom parametru.

Ranije, tokom plej-ofa, Nikola Jokić je po drugi put uzastopno proglašen za MVP-ija ligaškog dela NBA lige i potvrdio status najboljeg igrača na planeti.

Osvajanjem titule šampiona sa Golden Stejtom, Nemanja Bjelica je zajedno sa Jokićem ispisao istoriju.

Naime, nikada se do sada nije dogodilo da su u istoj sezoni dvojica igrača iz iste zemlje došla do NBA prstena i MVP priznanja, a da to nisu Amerikanci.

Dirk Novicki jednom i Stiv Neš i Janis Adetokumbo po dva puta bili su MVP-ijevi lige a da nisu Amerikanci, ali u tim sezonama oni, kao i neko od njihovih sunarodnika, nisu bili u ekipama koje su postajali prvaci.

Neš je prvi put proglašen za MVP-ija 2004/05, ali tada u redovima San Antonio Sparsa koji je osovjio titulu nije bio nijedan Kanađanin, kao ni u redovima Majamija kada je po drugi put u dresu Finiksa postao MVP.

Dirk Novicki je MVP bio u sezoni 2006/07, kada je do prstena došao San Antonio bez ijednog Nemca u ekipi.

Adetokumbo je do prvog priznanja stigao tokom sezone 2018/19. u kojoj je najbolji bio Toronto, a sezonu kasnije, kada je ponovo bio MVP, šampionski prsten pripao je Los Anđeles Lejkersima, ali su oba pehara prošla bez nekog Grka.

Ovaj podatak je još jedan dokaz kakve košarkaše Srbija stvara. Ove sezone smo imali i MVP-ija Fajnal fora i najboljeg strelca Evrolige Vasilija Micića, najkorisnijeg igrača finala Evrokupa Miloša Teodosića i MVP-ija ABA lige Nikolu Kalinića.

Srbija, zemlja košarke.

BONUS VIDEO Golden Stejt – Novi stari šampioni NBA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar